לפני שלוש שנים פלש צבאו של ולדימיר פוטין לאוקראינה השכנה. בקרמלין האמינו אז כי יצליחו לכבוש את קייב בתוך שלושה ימים, אך המלחמה נמשכת ושני הצדדים משלמים עליה מחיר כבד. במדינת ישראל יש לא מעט מבקשי מקלט מאוקראינה, ובשל כך ביקשה ענת דוידוב לשוחח עם טלי אהרנטל, מנכ"לית ארגון א.ס.ף שמעניק סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, שהציגה את הנתונים.
בתחילה נשאלה מהי תמונת המצב של מבקשי המקלט בישראל, וטענה שהערכות מדברות על כ־23 אלף פליטים שהגיעו לשערי ישראל מאוקראינה, וכולם תחת הגנה קבוצתית. "מדינת ישראל מכירה בכך שאין להן אפשרות לחזור לאוקראינה, הנושא סוקר בהרחבה, גם בישראל. הבעיה היא שמעבר להגנה הזו, שהיא הגנה זמנית – הן לא מקבלות שום זכויות בסיסיות שמאפשרות להן לשרוד. רובן עם ויזות תייר, אבל לא מגרשים אותן. הן לא יכולות לשרוד פה, בטח שלא בזמן מלחמה. הן לא יכולות לעשות פה שום דבר. המלחמה מטלטלת את כולנו יום יום, עכשיו תחשבו מה קורה לקבוצות שממש לא מזמן נמלטו ממלחמה בעצם? אין להן מעמד מוסדר, אין זכויות, לא רווחה ולא בריאות. זו אוכלוסייה שאין לה עורף, והם לא נכללים בכל מנגנוני הסיוע המדינתיים".
כשנשאלה האם היא יכולה לתת דוגמה, הביאה אהרנטל סיפור של משפחה עם שני ילדים קטנים שהגיעה לישראל מאודסה, בשעה שהילדים היו במצב נפשי קשה והיו זקוקים לסיוע. "יש לנו גם משפחה עם סבא בן 80, אימא בת 60 וילדה שמתמודדת עם 100 אחוז נכות ומתניידת על כיסא גלגלים. האימא מטפלת בסבא הקשיש, גם בבת, ולא יכולה לצאת לעבוד. אין להם כלום והם חיים על הקצת סיוע שאנחנו נותנים להם ואנשים טובים שמנסים לתת להם מה שאפשר".
איך אתם מתקיימים?
"אנחנו מתקיימים מתרומות. אנחנו ארגון ללא מטרות רווח ומתקיימים אודות אנשים טובים וקרנות שתומכות בנו".
מה היית מציעה לעשות?
"יש לנו ניסיון בעבודה עם פליטים מאריתריאה - ברור שללא מעטפת סוציאלית בסיסית מצבם רק ידרדר. המדינה צריכה ללמוד מכך, ולחדש את המענה המינימלי שהם סיפקו לפליטים מאוקראינה בכדי לאפשר להם לשרוד פה עד שיהיה להם בטוח לחזור לביתם".