מדינת ישראל עברה טלטלה מורכבת למדי ב־7 באוקטובר ואחריו. האם אנחנו יכולים להחליט שפנינו לתיקון? להפיכת החלקים הרבים בחברה לאחד חרף ההבדלים הרבים בינינו? לשינוי האופן בו מתנהלת המערכת הפוליטית, כך שגם זה יתרום להרגעת הרוחות? בפרק הראשון בפודקאסט 'כלכלה מבראשית' בהגשת יואל חשין, אירח חשין את שר החינוך לשעבר הרב שי פירון, ויחד ניסו להבין היכן אנחנו ניצבים כמדינה, ומה צופן לנו העתיד.
"אנחנו כל הזמן בתנועה קדימה", פתח פירון. "כל הזמן אנחנו מסתכלים על מחר, אנחנו אף פעם לא מסתכלים על מה שהיה במובן העמוק של המילה. אני מרגיש שאנחנו כל הזמן בתהליך בו אנחנו מבינים שעוד לא התחלנו להגשים את הייעוד שלנו כעם ואת הסיפור שלנו כמדינה. אני חושב שבאופן מהותי, אנחנו באמת בסוף עידן ההישרדות ותחילת עידן התקווה, ויש פה סיפור עמוק. לכל אחד מאיתנו יש סבא וסבתא שבא מהגלות או מהשואה, עכשיו זה דור ראשון שסבים וסבתות ילידי הארץ, זה דור ראשון שהוא 'מייד אין ישראל' במובן העמוק של המילה.
בתגובה, הודה חשין: "כשאני מסתכל על מה שקורה מסביב, על הכלכלה, על הביטחון, על המורל הלאומי, על העובדה שהרבה מאוד אנשים איכותיים ביותר יורדים מהארץ, אני שואל את עצמי מניין אתה שואף את הכוח הזה. אולי בעצם כבר שתלנו את הזרעים וכבר לא צריך אותנו בשביל להפיץ את 3,000 השנים הבאות?".
"על פי כל הקריטריונים ההיסטוריים, לא היינו אמורים להיות קיימים היום", השיב שי. "לא היינו אתה ואני יושבים כאן היום. כי כנראה שאחרי 70 שנות גלות, ההורים של ההורים שלנו והוריהם היו כבר מקומיים והסיפור היה נגמר. עצם העובדה שאנחנו עדיין מדברים באותה שפה מימי בית שני, ופותחים את אותו ספר שלומדים אותו במשך אלפי שנים, זה אומר שעם כל הכבוד והערכה לכל כותבי התמות, התמה הזאת לא מתאימה לנו. היא לא מחזיקה מים אפילו. אף פעם לא היינו דת של הבטחה, אלא של מימוש. המשימה היהודית היא להיות מסוגל לשלב בין חזון למימוש. חזון ללא מימוש לא מעניין".
האם נצליח, לצד ההתמודדויות הרבות של מדינת ישראל, להפוך לחברה מאוחדת יותר? "הסיפור הוא בני אדם, וזה 'החושך הגדול'", טען שר החינוך לשעבר. "החושך הוא לא באידיאולוגיות, ולא בעולם הרעיונות, אלא בעולם המידות. אנחנו פשוט לא יודעים להתנהג. אני חושב שחלק מהעניין הזה הוא תיקון. לפעמים חושך נועד כדי שתדליק אור, כדי שתשים את הספוט על המקום הנכון. במשך יותר מידי שנים שמנו את הספוט על האויבים שלנו, ומבפנים חיינו בחושך. עכשיו צריך להפוך את המנורה, להאיר את הפנים שלנו ולהבין שהזנחנו את הלב ואת הנשמה, את המוח היהודי, והתעסקנו כל הזמן בסוגיות החשובות פחות. עצם העובדה שאנחנו עדיין חושבים שכל מי שמושחת יותר מתאים יותר להיות מנהיג, זה אומר שאנחנו לא מבינים את הייעוד שלנו כממלכת כוהנים וגוי קדוש. הפסקנו לבחון את המנהיגות שלנו בעיניים של מוסר, והפסקנו לחפש במנהיגים שלנו יושרה. ומידות. אני חושב שהפסקנו להעריך דעת, השכלה, הפסקנו להריח את הריח ואת המשמעות של המילה 'ספר'. הפכנו להיות אומה שמתנהלת כמו סרטון טיקטוק".
"כל אבא ואמא במדינת ישראל צריכים לשאול את עצמם ארבעה שאלות: איזה טקסט כל ילד בישראל צריך להכיר, אילו תאריכים כל ילד במדינת ישראל צריך להכיר, אילו דמויות כל ילד במדינת ישראל צריך להכיר, ובאילו מקומות כאלה צריך לבקר", אמר פירון בסיום. "לכולם יהיה קושי כאן, אבל בוא עכשיו נחליט ביחד".
עריכה: מיכל קדוש