סימה שיין, ראש תוכנית איראן והציר השיעי במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS וחברה בקואליציה לביטחון אזורי, שוחחה עם אודי סגל וענת דוידוב על התכנסות הליגה הערבית כתוצאה מהלחץ של נשיא ארה"ב לפתרון בעזה.
"בתוכנית אלמנטים חשובים, הזירה האזורית צריכה להיות חלק מהפתרון, ואני רואה בזה התגייסות חשובה של העולם הערבי", ציינה. "בתוך זה רואים גם את המחלוקות בתוך העולם הערבי, כל אחד עם האינטרסים שלו, זה לא מחנה אחד מלוכד".
לדבריה, "הגורם המוביל הוא לא במקרה מצרים. טראמפ הציע שהיא וירדן יקלטו כמעט שני מיליון פלסטינים. ההתכנסות הזו היא בגלל הלחץ של טראמפ. אם יש סיכוי לפתור בכלל גם את הבעיה הפלסטינית בכלל ואת האירוע של עזה בפרט, זה יהיה רק בתוך אירוע כולל של העולם הערבי".
לא רק מצרים שם, אלא שורה של מדינות ערב. שיין מעריכה כי ריבוי הבעלים להצעה הזו עיצב אותה כך: "ברור לגמרי שקבוצה גדולה של מדינות מנסה לגבש מכנה משותף. מורידים אותו, והוא יותר נמוך. הדיבור הזה שהעולם הערבי יתגייס לא רק בכסף אלא גם בכוחות שיאמנו, יהיו מעורבים, ירכיבו ועדה זמנית שתנהל -הוא דבר חיובי. ברור לגמרי שחמאס לא יכול בתצורתו הקודמת לנהל את עזה בשום צורה".
דבר גדול נעדר מההצעה, והוא פירוק חמאס מנשקו. שיין התייחסה לכך: "אין ספק שזו אחת הבעיות החמורות ביותר. חמאס מוכן היה כבר לפני זמן רב לתת לרשות הפלסטינית ולכוחות ערבים אחרים לנהל את החיים האזרחיים, אבל הוא לא רוצה להתפרק מנשקו וזו בעיה. אומר משהו מעט רדיקלי: אני חושבת שגם לישראל אין דרך לפרק את חמאס מנשקו, וזה הוכח בשנה וחצי האחרונות. אי אפשר בכוח לפרק אותו".
עם זאת, יישום ההצעה וייצוב הרצועה עשויים בעיניה להחליש את ארגון הטרור: "אני חושבת שסוג ההצעה הזה שונה מכל מה שהיה בעבר. אם יהיו רגליים על הקרקע של ערבים, ככל שיעבור יותר זמן, אם יש היתכנות לדבר הזה, גם חמאס ייחלש, אין בכך ספק".
עריכה: אחיעד לוק