המשלחת הישראלית נשלחה לקטאר על מנת לקדם את המו"מ לשחרורם של יתר החטופים שנותרו בשבי. לפחות לעת עתה אין חדשות בנוגע לפריצת דרך חדשה. אבי כאלו, לשעבר רמ"ח שבויים ונעדרים באמ"ן, פרש את משנתו על הנושא.
"אנחנו הולכים ומאבדים אחיזה במסגרת ההסכמית שליוותה אותנו בחודשים האחרונים, במתווה ביידן, שלב א' וכיוצא בזה, ובעצם כניסה לממלכת אי ודאות, שבליבה באמת הניסיון עכשיו של ויטקוף לייצר איזושהי יוזמה נקודתית להארכה מלאכותית של המציאות שהכרנו, של שלב א', כפי שתואר גם קודם לכן. למעשה בתוך התהליך הזה אנחנו נמצאים בוואקום, הוואקום עצמו יכניס לתוכו רעיונות, דינמיקה שגם לאו דווקא בהכרח תהיה חיובית, אבל כזו שבוודאי מעידה על כך שנפרדנו ממה שהכרנו מתהליך הפעימות במסגרת שליוותה אותנו עד כאן, ומכאן גם אי הוודאות באשר ליכולת להשיב חטופים בתקופה הקרובה, על כל המשתמע מכך", טען כאלו.
לדבריו, "עמדות היסוד של חמאס לא השתנו לאורך הדרך, הוא דורש את סיום המלחמה, את שחרור האסירים. את מלוא הנדוניה של החטופים נוכל לקבל להערכתי רק בהינתן סיכום של המציאות ההסדרית ביום שאחרי בעזה, כולל מעמדו של חמאס, שכאן אגב כן יש מרחבים מסוימים של גמישויות שהארגון מציג, כפי שדווח גם קודם וכפי שעולה גם מתוך היוזמה הערבית שמתגבשת בקהיר בימים אלה".
בהמשך טען כי "אני חושב שברמה המערכתית, שבסוף הפסיביות הישראלית בשלב הנוכחי היא אולי מיקרו קוסמוס של ניהול הסכסוך הישראלי-פלסטיני בעידן של נתניהו - תגובתיות, יצירה של ואקום מדומה או אמיתי, היעדר אסטרטגיה ו'ישחקו הנערים לפניי', במקרה הזה ישחק ויטקוף, ישחק אדם בוהלר, מתאם השבויים והנעדרים האמריקני, אולי גם הנשיא טראמפ מדי פעם יתרום את שני הסנט שלו לתהליך, אבל ברור שאין אסטרטגיה ישראלית לתהליך הזה והדבר הזה באופן ישיר מסכן חיי חטופים ושם אותנו באמת במורכבות מאוד גדולה לקראת המשך התהליך".
"בסופו של יום אנחנו רואים מההתנהלות גם טרם מתווה ביידן, גם אחרי שהוא גובש, עוד במחצית שנה שעברה וגם בחודשים שלאחר מכן, שכל תכלית ההתנהלות של הממשלה בעת הזו היא לייצר הישרדות שלה במציאות שבה היא נאלצת לשחרר את החטופים ובמציאות הזו עד כה האירוע הזה במרכאות 'צלח', אומנם היה עיכוב דרמטי בשחרור של החטופים, חטופים גם מתו בשבי בתקופה הזו, אבל הממשלה עד כאן צלחה", הוסיף.
לפי תחקיר 'הניו יורק טיימס' - 41 מתו.
"כן, נתונים נוראיים, בלתי נתפסים וגם חסרי תקדים במוטיב של ההפקרה של הערך והאתוס של השבת בנים לגבולם, אבל מעבר לזה, אני חושב שגם הנשיא טראמפ מעריך, שגם במציאות שבה נגיע לתפיסה הסכמית מורכבת יותר שתכלול ודאי שחרור של אסירים נוספים, אולי גם מציאות שבה חמאס בצורה כזו או אחרת נשאר בעזה, אולי כמסגרת פוליטית ולא כמסגרת ארגונית, כל הדברים האלה להערכת האמריקנים כנראה יותירו את ממשלת ישראל על כנה, למרות האילוצים הפוליטיים שראש הממשלה מנסה לייצר וכנראה שלשם כל הווקטורים לוקחים, אבל עדיין מתוך אותה תפיסה פסיבית של ישראל שיש מי שיסדר את המציאות".