שמונה ראשי אוניברסיטאות פנו היום (א') במכתב לשר החינוך יואב קיש ובו איימו כי אם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה תפוטר, הם יפתחו בשביתה אישית. פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית ואחד החותמים על המכתב, הגיב בשיחה עם ענת דוידוב ב־103fm.
"אנחנו חיים בדמוקרטיה שהיא חשובה לכולנו, היא חשובה גם לאוניברסיטאות. בלי דמוקרטיה אמיתית אוניברסיטאות מחקר כמו האוניברסיטה העברית ואוניברסיטאות אחרות לא יכולות להתקיים. מה שקורה כרגע עם האיום בפיטורי היועצת המשפטית - זה האיום הכי חזק שאני מכיר כרגע על הדמוקרטיה בישראל", טען.
"באופן כללי אוניברסיטאות לא נכנסות לדיון הפוליטי שקיים בישראל, מתי אנחנו נכנסים? אנחנו לגמרי בעניין של החטופים, חושבים שכולם צריכים לחזור הביתה ומייד, והדבר השני זו ההפיכה המשפטית, למה? מכיוון שאוניברסיטאות מחקר לא יכולות להתקיים במקום שבו אין דמוקרטיה באמת. כשמסתכלים בעולם גם רואים את זה, אין אוניברסיטאות אמיתיות במקום שבו אין דמוקרטיה באמת, לכן זה עניין שלנו. כאשר יש איום על הדמוקרטיה, זה עניין לאומי, זה עניין של ישראל, אבל זה גם עניין שלנו", הוסיף.
למה התאחדות הסטודנטים יוצאת נגדכם?
"לא שמעתי".
הוא הדגיש כי "הדמוקרטיה בנויה על איזונים, לא יכולים לתת את הכוח אך ורק לצד אחד בכל האיזונים האלה, למשל הממשלה. כאשר יש דמוקרטיה שבנויה רק על הממשלה ולא על שום דבר אחר, אנחנו מקבלים את טורקיה. בדמוקרטיות נורמליות יש איזונים בין הכוחות השונים. אפשר לא להסכים עם היועצת המשפטית לממשלה, כמו שאפשר לא להסכים עם פסק דין של שופט, יש הבדל בין זה לבין דיון על דברים מהסוג הזה, לבין לפטר את מי שנותן לך את זה. את לא יכולה לפטר שופטים, כי אם תפטרי שופטים ואת היועצת המשפטית לממשלה, תקבלי את הממשלה עם כוח בלתי סביר בעליל. זו דמוקרטיה לא בריאה, זו טורקיה. אנחנו רוצים לחיות במקום שבו יש דמוקרטיה, שבה יש כוח לממשלה כי היא נבחרה, אבל יש איזונים. אחד מהאיזונים האלה זה היועצת המשפטית לממשלה".
מה המשמעות של שביתה אישית?
"אנחנו לא יכולים להשבית את המוסדות, מכיוון שזה דבר שבית המשפט אמר בעבר שהוא לא חוקי לעשות את זה ליותר מאשר כמה שעות, ואנחנו כן מצייתים לבית המשפט, ולכן את זה אנחנו לא יכולים לעשות. מה שאנחנו יכולים לעשות זה לשבות באופן אישי, אנחנו עצמנו לא לעבוד, לקרוא למוסדות אחרים לעשות אותו דבר ובסופו של יום, אם חלילה נגיע למצב שהממשלה אכן תנסה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה באופן פורמלי, אנחנו נשבות ואנחנו גם נכיל כל איש או אשת סגל אחרים באוניברסיטה שרוצים לשבות גם כן".
לדבריו, "פיטורים של היועצת המשפטית לממשלה זה בעיניי הדבר הקשה ביותר שקרה מבחינת ההפיכה המשטרית בישראל בשנתיים האחרונות, מכיוון שזה מערער מהיסוד את האיזונים שקיימים בתוך הדמוקרטיה. היועצת המשפטית, תפקידה להגיד לממשלה מה חוקי ומה לא חוקי והממשלה צריכה להקשיב לזה, כמו שבמקרים אחרים אנחנו מקשיבים לפסקי דין. ברגע שהממשלה לא צריכה להקשיב ואם מישהו אומר לה משהו כזה, אז היא פשוט מפטרת אותו, אנחנו מאבדים את הבסיס של הדמוקרטיה. זאת סכנה איומה ואנחנו פשוט נלחמים כנגדה".
לקראת סיום השיחה הסביר את עמדתם לבחור בשביתה אישית: "כל הסיפור של השביתה האישית זה שאנחנו לא נכפה על אף אחד לשבות. יש אולי כאלה בתוכנו שלא רוצים לשבות, אז הם לא ישבתו. עשינו את המהלך הזה על מנת להשמיע קול, מתוך תקווה שזה ימנע את הצעד".