אוהד דנוס, לשעבר יו''ר לשכת שמאי המקרקעין, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm וניסה להבין אם נבלמה מגמת הביקושים לדירות.
לדבריו, "אנחנו מרגישים את ההאטה, בעיקר בתל אביב אבל גם בערים אחרות, זו גם לא איזו תופעה מפתיעה או חדשה, היו סיבות טובות מדוע אנשים רצו לקנות דירות בדצמבר. גם מבצעי הקבלנים גרמו להרבה אנשים להגיע לשוק,כשיש גל של רכישות שהוא יחסית גדול מגיעים אחריו חודשים רגועים יחסית, ואנחנו נמצאים באחד מהחודשים האלה".
הזכרת את מבצעי הקבלנים, הקבלנים עצרו את המבצעים האלה?
"התשובה היא מורכבת, אני מניח שחלקם עצרו וחלקם פחות. יש כאן הרבה סיבות, ואנחנו רואים שהשיעורים האלה עדיין שיעורים מאוד גבוהים. הם הצטמצמו בתל אביב ובחדרה אבל הם עדיין יחסית גבוהים. בטח ביחס לזה שפעם לא היה דברים כאלה בכלל", השיב.
עוד הוסיף: "בחודשים הקודמים היה משהו מאוד מוזר, היה קיטון יחסית במחירי העסקאות בדירות יד שנייה ועלייה במחירן. אנחנו רואים שיש 'שיפטינג' מדירות חדשות במבצעי קבלנים לדירות יד שנייה שבהן אין מבצעים בכלל. מה שמאפיין את השנה האחרונה אלה רכישות באזורים זולים יותר, ודירות יש שנייה נמצאות במקום ללא דירות חדשות".
בתל אביב השוק תקוע, וגם המחירים ירדו מעט.
"המחירים בתל אביב הגיעו לשיאים חדשים, בסוף שנת 2024 ראינו מחירים בתל אביב שלא ראינו אף פעם. וברור שכשאתה מוכר מוצר שהוא הרבה יותר יקר, אתה תמכור פחות ממנו, פחות אנשים מתעניינים בו", טען.
בסיום השיחה אמר: "גורמים ממשלתיים בדרך אגבית מנסים לסמן איזושהי רגיעה בשוק, צריך להיזהר מאוד בלנסות ולדכא את הביקושים. השיטה היחידה שעובדת בירידת מחירי הדירות זה כשבונים יותר דירות - אם אתה מנסה לדכא ביקושים אתה גורם לזה שיבנו פחות. קשה לנצח את זה דרך הביקושים, כי הביקוש בישראל קשיח".