פרופ' עוזי רבי, מרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, שוחח עם אריה אלדד ורון קופמן ונשא את עיניו אל שכנותינו מצפון - לבנון וסוריה. הוא ניתח את יחסי הכוחות בינינו לבין חיזבאללה המוכה והסביר מה קורה בימים אלה בסוריה תחת משטרו של אל ג'ולאני.
רבי נשאל על הדיווחים שפיהם ישראל ולבנון קרבות לנורמליזציה, והשיב: "זה קצת מרחיק לכת לדבר על נורמליזציה עכשיו, אבל אנחנו רואים שינוי במפה המזרח תיכונית. ישראל בעמדת כוח שהיא לא הייתה בה לעצב את גבולותיה בצפון. קורה שם משהו בכל זאת, ואי אפשר להתעלם מזה".
"הדברים קשורים יותר במה שקורה בתוך לבנון. צריך לקחת בחשבון שמכל הדינמיקה שנותרה בשנה האחרונה, חיזבאללה, לא רק איבד גובה אלא איבד גם מהלגיטימציה שלו. לאט לאט יש יותר לבנון ופחות חיזבאללה, ואת זה צריך לשמור", אמר.
הוא ביקש שנשים לב כי למרות הפסקת האש הנשמרת בגבול, ישראל ממשיכה לפעול בעומק השטח הלבנוני: "אך אחד לא יכול להבטיח לנו ביטחון, לכן ולמרות שיש הפסקת אש לכאורה, ישראל גודעת כל זיז וכל ניצוץ של רצון של שיקום, בין אם של חיזבאללה ובין אם דברים שקרו אתמול בדמשק".
ואכן, למצבה של דמשק קשר ישיר למצב העניינים בלבנון, לשיטתו: "סוריה לא יכולה להגיב, והיא לא רוצה את ישראל כאויב. כל מה שהממשלה החדשה לא יכולה להכיל או לבצע, מדינת ישראל תעשה. לכן אין משמעות להפסקת האש. אחרי 7 באוקטובר, ישראל לא יכולה לקחת ריזיקות".
"חיזבאללה הוא ממילא קצוץ כנפיים, סוריה הייתה מרכז של תעשיות סמים ושל תעשיות נשק, ולכן הוא סובל מקשיי נשימה מאוד קשים. הלבנונים הם בני אדם, יש שם המון שרק מייחלים לרגע הזה. אפשר לקבוע מציאויות חדשות שיקבעו את האינטרסים של ישראל לעתיד לבוא", קבע פרופ' רבי.
הוא סבור כי הנפגעת העיקרית מההפיכה בסוריה היא איראן: "איראן חטפה כאן מכה שבסופו של דבר היא לא הפיכה, היא לא תוכל לשחזר את היכולות הגיאופוליטיות שהיו לה, כי למקום הזה נכנסים בלוקים סונים עם השפעה טורקית".
לדבריו, "אנחנו לא שומרי המוסר של המזרח התיכון. אתה לוקח קובייה כמו סוריה, שהייתה משטר שיעי-עלווי, כשאתה משנה אותו ב-180 מעלות אתה כופה שינוי על כל המערכים. ישראל עושה כאן כל מיני מהלכים שהם מהלכים מונעים".
רבי לא רואה אפשרות שבה המשטר החדש בסוריה ישתף פעולה עם הציר השיעי: "תרשום - אין מצב שג'ולאני ישתף פעולה עם איראן, הוא יכול לשתף פעולה עם מי שיציע לו לרצוח אנשים ששייכים לאיראן ולמחנה שלה, עלווים ואחרים. זה אומנם ד"ר ג'קל ומיסטר הייד, הוא מוכר למערב מרכולת שהוא צריך. מיעוטים בתוך סוריה, עלווים בעיקר, אבל גם כורדים ודרוזים שבתפיסתו בכלל לא מוסלמים, הם לא מאמינים לו".
באשר לטבח שנעשה בעלווים בחוף הסורי, אמר רבי: "אנחנו לא יכולים לפסול לחלוטין אפשרות שמישהו ישתנה למען המדינה שלו, וג'ולאני הוא איש לא טיפש. מי שרצח את העלווים הם חלק מאנשים שלו, אבל היו שם גם הרבה צ'צ'נים ומשוגעים איסלאמים שבאו מאזור אידליב. אני חושב שגם אם העלווים שולחים קריאות עזרה לישראל, אין לנו מה לעשות איתם, גם לא עם הכורדים. אני מתייחס לדרוזים".
הדרוזים בעיניו עשויים להיות בני ברית טבעיים ישראל: "הדרוזים, בסופו של דבר, עבור ישראל הם מיעוט שיש לו המשך דמוגרפי וגם טופוגרפי, ועליהם ישראל תבנה מערכת יחסים. לא רוצה לדבר על רצועת ביטחון, אבל צריך לדעת שבמזרח המזרח התיכון קרו שינויי עומק שיבטיחו את הביטחון של ישראל".
עריכה: אחיעד לוק