רז שכניק

"האלבום הזה הוא צומת"

עילי בוטנר התארח באולפן של רז שכניק ונזכר בערגה באלבומו השני שזכה להצלחה מרשימה, ושיריו מושמעים עד היום בתחנות הרדיו והטלוויזיה השונות


בשנת 2007 חבק עילי בוטנר את 'שווים', אלבום ראשון בשיתוף רן דנקר שזכה להצלחה מטאורית. שלוש שנים אחר כך הפתיע בוטנר עם אלבום נוסף הנושא את שמו שכלל 11 שירים שכתב והלחין, בביצועם שלך זמרים שונים. 15 שנה אחר כך התארח בוטנר באולפן של רז שכניק ונזכר איך הכל התחיל, ולמה האלבום הזה כל כך משמעותי בקריירה הענפה שלו.

"מפה לשם 15 שנה כבר עברו, ותוך כדי שאנחנו מקשיבים אז לאלבום הזה, כמו להרבה אלבומים אחרים שלי בהמשך הדרך, היה איזשהו סיפור. הוא לא היה אמור להיות מה שהוא היה בסוף", אמר בוטנר בתחילת התוכנית. בהמשך התנגן השיר 'מה שיכולנו להיות' בביצוע דנקר, ובוטנר סיפר שהאלבום השני שלו היה אמור להיות אלבום המשך לאלבום הראשון, ושדנקר היה זה שקיבל ראשון את כל הסקיצות של השירים המופיעים בו.

"התחלנו לעבוד ואז נפגשנו באיזה בית קפה והוא סיפר לי שהוא החליט לעזוב הכל וללכת ללמוד משחק בניו יורק. נשארתי עם חבילת שירים ואמרתי לעצמי 'אוקי מה אני עושה?' אני לא זוכר שנעלבתי, אבל אני כן זוכר שהופתעתי ואמרתי שיש לי עכשיו הזדמנות לעשות משהו אחר", חשף בוטנר. לדבריו, בתחילת התהליך הוא לא ידע מה לעשות ואיך לקדם את הרעיון שלו שלב נוסף קדימה. "בהתחלה היה לי רעיון לעבוד עם איזשהו הרכב. התחלתי לעבוד עם שני זמרים הרבה לפני 'עילי בוטנר וילדי החוץ' שהגיעו כמה שנים אחרי. באופן כללי האלבום הזה הוא צומת של הרבה דברים. בסוף ביקשתי מרן שאם הוא נוסע לפחות שישיר שיר אחד והוא שר את 'מה שיכולנו להיות'".

"אני קודם כל כותב מנגינות, הטקסט מגיע אחרי"

כשנשאל על מי כתב את השיר סיפר בוטנר שהוא כתב אותו על סבתו שרה ז"ל. "היא הייתה אישה עמלה כזו, אישה שעבדה בקיבוץ בחדר האוכל. הידיים שלה תמיד היו נראות כמו נייר זכוכית, מחספסות, אבל היא הייתה אוהבת ללטף ולעשות לנו מה שנקרא 'נעים בגב'. למרות שהידיים היו כמו נייר זכוכית לי זה היה כל כך נעים. היא אהבה אותנו ללא תנאים ואת השיר כתבתי על הרגע שנפרדתי ממנה. אני קודם כל כותב מנגינות, הטקסט מגיע אחרי", הסביר.

בין כל השירים שהושמעו בתוכנית אי אפשר להתעלם מהשיר 'מכתב לאחי' שזכה בתואר 'השיר המושמע ביותר בעשור האחרון ברדיו'. בוטנר שיתף שלמרות שהוא כותב קודם כל מנגינות, ועליהן הוא מרכיב מילים – פה קרה דבר אחר. שכן, הוא כתב את השיר בהקדשה מיוחדת לאחיו הגדול עופר, מתמודד נפש שמתגורר בהוסטל בחדרה הרבה שנים, וליד ההוסטל ישנה סוכנות רכב גדולה שהגיבה אליו בצורה פחות אנושית. "השיר נכתב אחרי שהוא סיפר לי שסילקו אותו מסוכנות רכב בחדרה. הוא אהב להסתכל על המכוניות החדשות בתצוגה ומישהי הסתכלה עליו ואמרה לו 'תצא מכאן. אנשים כמוך אנחנו לא רוצים כאן'".

עוד הוסיף: "הוא התקשר אליי וסיפר לי את זה וכתבתי לו מכתב שיעודד אותו קצת וירומם את רוחו. שידע שלכל אחד קשה ולא תמיד רואים עליו. קובי אפללו המדהים שר את זה ברגישות אדירה. לא ידעתי שהשיר הזה יגע בכל כך הרבה אנשים, והוא באמת הגיע לכל כך הרבה מקומות".

בוטנר ביקש להניח זרקור על התמיכה הרבה של חברת התקליטים, ואמר: "אני מודה להם על האומץ והאמונה ללכת עם מישהו שלא שר. יש בזה הרבה אתגרים והרבה אמונה". האלבום השני לא זכה להגיע לבמות, אבל היה לקרקע פורייה שהניבה את ההרכב המוזיקלי 'עילי בוטנר וילדי החוץ'. לדבריו, בסינגל השני של ההרכב המדובר לפתע נפתחה הדלת והם החלו לתפוס תאוצה וזכו להצלחה מסחררת שהמשיכה 14 שנה.

לטענתו, "האלבום הזה הוא צומת, והמנהל האומנותי שלי אמר לי שאני לא אופיע איתו, אבל הוא עדיין יהיה חשוב. לקחת יוצר שהוא כותב, מלחין, וגיטריסט זה לא קל". בוטנר סיפר על שיתופי הפעולה הרבים שלו לאורך השנים, וכשנשאל האם לכתוב שיר לאירוויזיון זה משהו שמעניין אותו הודה שהאנגלית שלו מאוד חלשה, אבל הוא לא פוסל להלחין שיר לתחרות הבינלאומית יום אחד.

"אני חושב שזו ההופעה הכי מרגשת שהייתה לי"

בימים מורכבים כל כך אי אפשר שלא לדבר על העשייה המבורכת של בוטנר מול משפחות החטופים, וההופעה המרגשת שלו מול התצפיתניות ששבו הביתה משבי ארגון הטרור חמאס. "אני חושב שזו ההופעה הכי מרגשת שהייתה לי. אני לא אשכח את זה. אנחנו גם לא ישנו איזה יומיים אחר כך. יש לנו קבוצת ווטצאפ וכל אחד שיתף שם שהוא לא נרדם. אגב, זה היה מעכשיו לעכשיו. ערב קודם התקשרו להגיד לנו שמחר הבנות משתחררות מבית החולים וללירי יש יום הולדת וביקשו שנבוא. מיד אספתי את כל החברים ואת ההרכב החדש וכל הנגנים. כולם הגיעו כמובן והגענו לכפר המכביה".

בהמשך סיפר על התחושות שהציפו אותם, ואמר :"אתה רואה שם אנשים שאתה מכיר אותם מהפוסטרים ואת ההורים מדברים בטלוויזיה, את האחים. אתה רואה אותם והנה הם מולך שרים איתך. יש איזושהי קלישאה ששירים מקבלים משמעות חדשה, אבל הם באמת קיבלו משמעות חדשה פתאום. למשל, 'היא יודעת' שזה השיר הראשון שכתבתי יחד עם נינט שיצא לרדיו, פתאום הן שרו 'בואי חזרי אליי' וזה משפטים שפתאום מקבלים משמעות אחרת".

בתחילת המלחמה הגיעו בוטנר וחברי ההרכב לאן שביקשו מהם להגיע. "אנחנו מגיעים לאיפה שקוראים לנו. זה חלק מהתפקיד – לפגוש אנשים ולנסות טיפה לעזור. בהתחלה היו הופעות ממש קשות, אנשים נכנסים תוך כדי הופעה ואומרים 'אנחנו מתנצלים, אנחנו בדיוק חוזרים מלוויה".

רגע לפני סיום התוכנית שיתף בשינוי המקצועי שערך, ובהחלטה להקים את ההרכב החדש 'עילי בוטנר והילדים החדשים'. "זה הרכב אדיר. התחדשות אחרי 14 שנים זה לא מובן מאליו", סיכם.

עריכה: עדן בן ארי 

20/03/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

עילי בוטנר
עילי בוטנר  |  צילום: ענת חרמוני/פלאש90
Paris