לשכת עורכי הדין איגדה את כל בכירי עולם המשפט בישראל להצהרת חירום משותפת הקוראת להתנגד באופן תקיף ונחוש לפגיעה בעצמאות מערכת המשפט. מהן הדרכים החוקיות והלגיטימיות להתנגדות למהלכי הממשלה? ענת דוידוב שוחחה עם עו"ד אבי ניסנקורן, לשעבר שר המשפטים ויו"ר ההסתדרות, שהתייחס לדברים באריכות.
בתחילה נשאל איך הוא רואה את המצב במדינה לאחר הצבעת אי אמון ביועצת המשפטית וההצבעה על הדחת ראש השב"כ. הנאם מדובר במשבר חוקתי? לדבריו, משבר חוקתי יתקיים כשלא נקיים את החלטות בית המשפט העליון או החלטות כל מוסד שיפוטי. "רצון של ממשלה לפטר יועמ"ש או ראש שב"כ, שאני מתנגד לו וחושב שזה משיקולים זרים, זה כשלא עצמו זה לא המשבר. המשבר החוקתי זה אם יגיע מצב שלא מקיימים החלטת בית משפט עליון. ממשלה שלא מקיימת החלטות של בית משפט צריכה להפסיק להתקיים".
עוד הוסיף: "לא יכול להיות מצב שראש ממשלה לא מקיים החלטות של בית משפט ועדיין מכהן כראש הממשלה. ביום שראש הממשלה לא מקיים את החלטת בית המשפט העליון הוא נבצר מהמשך להיות ראש ממשלה. זה אומר שהוא צריך או להתפטר מתפקידו או שיפטרו אותו מתפקידו. לא יכול להיות מצב במדינת ישראל שראש הממשלה דורס את החוק ביודעין וממשיך להיות ראש ממשלה. זה לא יכול להיות".
ניסנקורן נתן דוגמה לדבריו, ואמר: "תחשבו שראש הממשלה בא ואומר אני מסרב לעמוד בהליך הפלילי כי זה מה שאני רוצה. הוא יכול להמשיך לכהן? זה כמו שהוא יגיד שהוא יפסיק לשלם מיסים כי ככה בא לו. פה ופה אתה מפר את החוק". השיח עבר לדבריו של יאיר לפיד שהציע להפסיק לשלם מיסים, ואילו ניסנקורן ביקש לציין שברור שזה לא חוקי לשלם מיסים, "מה שיאיר לפיד אומר אם אני מבין את דבריו באנלוגיה זה שאם ראש המערכת לא מקיים את החוק איך אפשר לבקש מכל אזרח לקיים את החוק. הם לא מעל החוק – אנחנו שווים. זו מדינה דמוקרטית וכולם שווים בפני החוק. לא יכול להיות שלא מקיימים חוק בישראל, וממשיכים בתפקיד. אני חושב שהאקט הריאלי יותר במקרה הזה הוא השבתת המשק. זה לא רק ההסתדרות – יש גופים נוספים במשק שרוצים לשבות".
רגע לפני סיום הריאיון ביקש להזכיר שהממשלה כפופה לחוקי מדינת ישראל. "זה שהגענו למצב שהדיון הוא האם מותר להפר חוק זה מצב אבסורדי. אני חושב שאירוע שלא מקיימים חוק בישראל זה אירוע משברי", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי