בשנת 1971 נחתה בפסטיבל הזמר המזרחי סנונית ראשונה מבית היוצר של אביהו מדינה, אחד היוצרים הפוריים במדינת ישראל, וסחפה את לבבות המאזינים. אנחנו מדברים כמובן על השיר 'יעקב התמים' בביצוע של משה הילל שזכה במקום השלישי, ומאז הפך להמנון של ממש. אין ספק שזו הייתה אבן דרך מפוארת בתחילת הקריירה הענפה של מדינה, חתן פרס ישראל ואחד היוצרים הפוריים בישראל. רז שכניק אירח באולפן את היוצר שהפך למהפכן של ממש, וביקש לחזור איתו לעבר הסיפורים הגדולים שמרכיבים את היצירה שלו.
הפרק המוקדם בקריירה של מדינה מתחיל בשיר 'יעקב התמים' אותו כתב כשהוא בן 22 על רקע מלחמת ההתשה. לדבריו, "הייתה מין נימה של חוסר ביטחון ופחד מכישלון. מלחמת ההתשה לצערי הרגה לנו הרבה חיילים ועל כל חייל אנחנו בכינו. אנשים נמאס להם, והייתה נימה של חצי ייאוש בעם. אנשים התחילו לקטר, ואני שברוחי לחומני ושירתתי כמפקד טנק, הבנתי שצריך שיר עידוד. הייתי כותב כל הזמן, אבל לא לפרסום. אף פעם לא הקלטתי שירים, זה השיר הראשון שהקלטתי בחיי ולשמחתי הוא התפרסם".
מדינה סיפר שיגאל בשן הקליט את השיר לראשונה, אבל בשל העובדה שהוא היה חייל ורפול לא אישר לחיילים בלהקות צבאיות לשיר במסגרות אזרחיות הוא העביר את השיר הלאה ארבעה ימים לפני הפסטיבל המדובר. "מצאנו את משה, והוא זכה במקום השלישי בפסטיבל", הסביר. שכניק האזין לו ברוב קשב, ושאל אם אנשים תהו מיהו אחרי הזכייה המדוברת. "לא שואלים מי זה אביהו מדינה, ראו אותי בטלוויזיה כי עליתי לקבל את הפרס. ידעו את השם שלי והשמיעו את השיר הזה הרבה". 'יעקב התמים' נחשב עד היום להמנון איתו חיילים נכנסים לקרב. מדינה מאוד מתרגש לראות את זה. "לראות חיילים יוצאים לקרב – זה כיף לא נורמלי ואם זה מסייע אז בכלל".
שיר נוסף שאי אפשר להתעלם ממנו הוא 'הפרח בגני' בביצוע של זהר ארגוב, שזכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר המזרחי בשנת 1982 ומושמע בתחנות הרדיו עד היום. מדינה סיפר שהשיר נכתב בהקדשה מיוחדת לבת כיתתו מלכה יוחנן מקיבוץ כיסופים. בין השניים הייתה אהבה אפלטונית בימי בית הספר התיכון, אבל השניים מעולם לא ממשו אותה. שנים אחר כך הוא פגש אותה והתוודה על אהבתו, והיא סיפרה לו שזה היה הדדי. "אמרתי לעצמי שאני טמבל, אני פשוט טמבל. כשהעזתי כבר זה היה מאוחר כי היא כבר הייתה עם מישהו מהגרעין, הם התחתנו וילדו שלושה ילדים".
על החיבור המשמעותי שלו עם ארגוב אמר מדינה "אמרתי לזהר שהשירה שלו זולה והוא חייב לתרבת אותה. יש לו כל מיני מניירות שזה לא מתאים לבמה של הפסטיבל. הוא כעס, הוא היה ברוגז איתי וכשהשמעתי לו אות השיר 'הפרח בגני' ואז הוא אמר לי שזה שיר בסדר". לדבריו השיר הגיע לידיים של שימי תבורי, שהיה חברו הטוב, והוא וויתר עליו כי לא רצה להיכנס לפסטיבל. "הוא אמר לו שזה שיר למקום ראשון, שייקח ויגיד תודה".
כשנשאל מה ההוראות שנתן לארגוב, ואיך הצליח לדייק אותו לפני הפסטיבל אמר מדינה שהוא דרש שישיר בדיקציה ברורה, בלי להוסיף את המניירות שלו. "הייתי בטוח בביצוע שלו שלא הגעתי לפסטיבל. זה היה פסטיבל עשירי שאני משתתף בו ובכל הפסטיבלים זכיתי. השמיעו אותו הרבה וזהר עצמו לי אז 'כל הופעה אני ארבע פעמים שר את השיר הזה'".
בהמשך השידור התנגן הלהיט הגדול של תבורי 'כינור דוד', אותו יצר מדינה יחד עם המלחין יהודה בדיחי ז"ל. "הוא היה חבר טוב שלי מהצבא. אני מאוד אהבתי אותו. היינו חברים טובים והוא היה מלחין מוכשר". שאלה נוספת שעלתה בזמן השיח המשותף בין השניים היא מדוע מדינה לא כתב מעולם לאירוויזיון. הוא טען שזה לא מעניין אותו, והסביר שהוא הגיע מבית מסורתי ושואב את ההשראה שלו מהשורשים היהודיים שלו. לדבריו, "המטרה שלנו בישראל בישיבה בישראל זה לחדש ימנו כקדם. אני רוצה להתחבר לשורשים שלי ולטפח אותם. יש עשרות שירים שהנושא שלהם הוא מין המקורות".
שיר נוסף שביקשו להתייחס אליו הוא 'להיות אדם' בביצוע של ארגוב. "המבקרים טוענים שזה הטקסט הכי טוב שלך. טקסט מאוד פילוסופי", אמר שכניק למדינה ששיתף שתמיד עלו במוחו שאלות כאלה, והתייחס לפילוסופיה של החיים בישראל ובכלל: "אני תמיד שאלתי למה אני נלחם עם שכנים, אבל זו לא המלחמה שלי מה אתם רוצים? זה אלו שהיו לפני. מה אתם מכניסים אותי עכשיו? המריבות לא פוסקות והסיבות למריבות נעוצות אלף שנה אחורה". אם שאלתם מה המשמעות של הכותב בשיר 'להיות אדם' התשובה נעוצה דווקא בספר בראשית. "אני רציתי להיות אדם בגן עדן – לא הייתי אוכל מעץ הדעת ואז היינו עדיין בגן עדן היום".
על הביצוע המדובר של ארגוב אמר מדינה שהוא הגיע לאולפן נקי ולא השתמש בסמים. "זה היה אחרי הגמילה שעשיתי לו באילת. מיהרתי כי ברגע שהוא יחזור להשתמש לא יהיה אפשר לעבוד איתו. בשנת 1986 הוא כבר הקליט תמורת מנות סמים".
רגע לפני סיום התנגן השיר 'אל תשליכני' בביצוע של מדינה. הוא שיתף שבהקלטה הראשונה הוא רב עם ננסי ברנדס על העיבוד של השיר, ותבורי לא רצה את השיר הזה. "הוא אמר לי 'אני לא רוצה שיר זקנים', ובסוף הייתה פשרה כי הוא שמע שיר שלי בטלוויזיה ואמר שהוא רוצה להקליט אותו ויהיה מוכן לשיר איתי את 'אל תשליכיני'", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי