על רקע המשך הלחימה ברצועת עזה לצד אי ההתקדמות במשא ומתן מול חמאס החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לנהל התייעצות ביטחונית מצומצת במשרדו בירושלים, זאת כדי להחליט מה הצעד הבא במלחמה. בשל כך ביקשו ניסים משעל וגאולה אבן־סער לפתוח את השעה השנייה בשיחה עם אלוף משנה (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל"ל, שהתייחס לידיעה.
בתחילה התייחס איילנד לתקיפות של האמריקנים בתימן: "האמריקנים טועים בדבר אחד כמו שאנחנו טעינו בעזה - כשאנחנו מדברים על חות'ים אנחנו חושבים שמדובר בארגון טרור. לא, המדינה זה הם. ברגע שהארגון הופך להיות השלטון במדינה, הוא כבר לא חות'ים, הוא מדינת תימן. אם ארה"ב רוצה למוטט את המשטר, לא מספיק לתקוף אותם מבחינה צבאית. ארגון המזון העולמי וארגון הבריאות העולמי מסייע להם, ויש מדינות וחברות שמסייעות להם. במקום סנקציות קשות כלפי כל גוף שיהיה בקשר עם המדינה הזו, ארה"ב מתמקדת בתקיפה צבאית".
לדבריו, "זאת המשגה של המציאות, יש מדינת תימן שפורעת כל חוק בין־לאומי קיים ומשתוללת על כל מה ששט בים סוף. ארה"ב יכולה להוביל קואליציה שתילחם נגד מדינת תימן. באנלוגיה על עזה - לכל הפעולות הצבאיות שלנו מול עזה היה אפקט מסוים, אבל הדברים יותר כואבים לאוכלוסייה ולשלטון מאשר תקיפות שהורגות אנשים, השלטון שם אדיש למותם של אנשים".
ואכן, הוא סבור כי גם ישראל טועה בתפיסתה את חמאס בדיוק באותו מובן: "אני אומר מתחילת המלחמה שהיות שעזה היא מדינה שפתחה במלחמה נגד ישראל, היא לא ארגון טרור. הדרך לנצח מדינה הוא ליצור לחץ על נקודות התורפה שלה. החלק הצבאי שלהם בנוי בצורה חזקה, ולכן הלחץ הצבאי אומנם פועל, אבל יש בו אפקטיביות מוגבלת. מה שיוצר לחץ על מנהיגות כמו עזה הוא מניעה של אספקה שיוצרת המון ממורמר כועס ורעב, וזה מה שמפיל משטרים. תנו לדבר הזה לקרות".
"למהפכות תמיד יש נקודה מסוימת שאם חוצים אותה תוך יום יומיים יש מהפכה, ואם לא - השלטון מדכא אותה", הוסיף איילנד.
"מה מטרת המבצע בעזה? מה התכלית?", תהה ראש המ"ל לשעבר ופירט: "אם היא להחזיר את החטופים, אז הלחץ הזה לא יביא להחזרת החטופים. חמאס עקבי בעניין. אפשר להסכים לנוסחה ולסיים את המלחמה, ואת זה הממשלה לא רוצה. אם המטרה היא למוטט את שלטון חמאס, עולות הרבה שאלות: נגיד תצליח למוטט את חמאס, האם אתה יוצא מעזה או משליט ממשל צבאי? האם אנחנו ערים לכל המחירים של מהלך כזה ארוך?".
הוא פנה גם לפיקוד של צה"ל: "אני אומר בטענה מרומזת לצבא על כל השאלות שנשאלות: האם הצבא קיים את הדיון המעמיק בתוך עצמו? האם הוא חושב שבאמת מה שהוא עושה מביא את אותו ההישג ובמחיר שמדינת ישראל מוכנה לשלם עליו? אני לא בטוח שהוא מתקיים. הצבא כפוף לדרג המדיני, אבל הוא לא סוג של קבלן ביצוע".
עוד אמר האלוף (מיל') איילנד באותו הנושא: "אני מכיר את הרמטכ"ל החדש היטב. הוא מנסה להחזיר לצבא את המשמעת המבצעית והסדר שהיו חסרים. הוא דיבר על החטופים כמטרה עליונה, וזה מחזיר אותנו לשאלה מה מטרת המאבק עכשיו. אם תכליתו להחזיר את החטופים, יש דרך יותר בטוחה. אם ישראל תסרב לסיים את המלחמה, זה לא יקרה. התמוטטות של השלטון בעזה? זה יכול לקרות מחר, כפי שקרה בסוריה, ויכול להיות שזה לא יקרה לעולם".
הוא לא שותף לחשש כי אנחנו עומדים בפני הסלמה רב זירתית: "בלבנון יש נטייה חזקה להכיל את הדברים, וחיזבאללה בלחץ. יש ממשל חדש בלבנון שיש היגיון לתת לו צ'אנס. סוריה עסוקה מאוד בעצמה, בעיראק המיליציות הודיעו שהן לא יתקפו את ישראל. אני גם לא חושש מהחות'ים, מה שהם עושים עכשיו זה המקסימום. אני חושש דווקא מיהודה ושומרון, למרות שצה"ל פועל שם בצורה נכונה. ועדיין, יהודה ושומרון הוא המקום הנפיץ ביותר".
עריכה: אחיעד לוק