סיון כהן

"ככה מתפרקת מדינה"

רב ניצב בדימוס רוני אלשיך על ההתפתחויות סביב פרשת קטארגייט: "הסוגיה הקטארית היא המשבר הביטחוני הגדול ביותר מאז קום המדינה"


רב ניצב בדימוס רוני אלשיך, לשעבר מפכ"ל המשטרה וסגן ראש השב"כ, שוחח עם גדעון אוקו ב-103fm על הסערות האחרונות סביב הדחתם של ראש השב"כ והיועצת המשפטית לממשלה. הוא סבור כי הדבר החמור ביותר שקרה כאן לאחרנה, הוא הקשר בין גורמי ממשל ישראלים לבין קטאר, וכי כל הסערות האחרות נועדו להסוות זאת.

"הסוגיה הקטארית בעיניי היא המשבר הביטחוני הגדול ביותר מאז קום המדינה. עד כדי כך. זה חלק ממסך העשן, הציבור מדבר במונחים של פלילי או לא פלילי, ואני שואל: אין לנו נורמות וערכים ומחויבות לציבור? אמון? קודם כל, לפני הדברים הפליליים", אמר אלשיך בפתח הריאיון.

לדבריו, "החשדות לא נחקרו בחקירה הפלילית וזה חלק מהעניין. מה שלא פלילי לא קיים. יש אחריות ציבורית ויש אחריות נורמטיבית. שימו לב מה קרה כאן, הדיון הציבורי לא שם. מדובר על אחרי 7 באוקטובר. מתי הזהירו? מי היה בעד או נגד? מתי אמרו לו שהכסף הולך למימון הטרור? ב-7 באוקטובר נגמרו ההנחות. קמנו בבוקר וראינו את הנכס של הדרג המדיני משאיר אותנו מוכים וחבולים".

עוד אמר המפכ"ל לשעבר באותו העניין: "אני משוכנע שתהיה ועדת חקירה, אבל אני מדבר על בחינה ציבורית - קמנו וראינו לאן הלך הכסף הקטארי, וראינו מה קרה בעולם. אני הייתי מצפה מראש הממשלה ב-8 באוקטובר להודיע שאין יותר דריסת רגל קטארית כי הם מוקצים מחמת מיאוס". 

להערכתו: "משא ומתן מתווך על ידי הקטארים משמעותו אי השגת מטרות המלחמה בעליל". 

הוא סיפר בהמשך כי הוא מרים את הדגל הזה מאז שפרצה המלחמה, אך ללא הועיל: "כיתתי את רגליי החל מ-8 בחודש דרך כל גורמי הביטחון, כל מי שיכולתי לדבר איתו, ולא שמעתי ולו טיעון אחד מחזיק מים מדוע להמשיך ולהיצמד לקטארים. אין דיון כזה, מי שקובע את סדר היום בקבינט הוא ראש הממשלה. כששר הביטחון ניסה לקיים דיון כזה, ראש הממשלה אסר עליו". 

"הנורמה הציבורית היא שהשרים ישאלו את השאלה הזאת. זה הדבר הראשון שמקומם אותנו כחברי 'חומת מגן', נמצאים שם ימין שמאל ומרכז, כולנו סיכנו את חיינו, ואנחנו רוצים לשמור על המדינה מפני האיומים הביטחוניים. יש פה איום עלינו ועל יהודי העולם. יש דברים חשאיים יותר שנבדקים על ידי גורמי החקירה, שללא ספק מלחיצים את ראש הממשלה כי עד עכשיו הוא הצליח עם מסך העשן כדי שלא תישאלנה שאלות. הוא מתנהג בהיסטריה, מנסה לפטר את ראש השב"כ ואת היועצת המשפטית לממשלה", הוסיף אלשיך, וקבע: "בסוף הוא מסיט את העין הציבורית ממה שבאמת דורש תשובות".

המועמדים לראשות השב"כ: "לצערי חלק כבר צבעו את עצמם פוליטית"

באשר לשמות המועמדים לרשת את מקומו של רונן בר, אמר: "אני מציע לבחון אותם בעיקר על היכולת להבין שלא מדובר בגורמים שכבר נצבעו פוליטית. לצערי חלק כבר צבעו את עצמם פוליטית, ואני לא רוצה להיכנס לשמות".

הוא מאמין כי עובד ציבור, אסור שיהיה מזוהה עם צד פוליטי כלשהו: "עד שסיימתי את תפקיד המפכ"ל, ילדיי לא ידעו למי אני מצביע. אמרתי שעד שאני מסיים את תפקידי לא אומר את עמדותיי הפוליטיות. אתה לא רוצה שאנשים יסתכלו כך על כל החלטה שלך. זה הנוהג בשירות, כך ראוי. לגיטימי שראש הממשלה יבחר מביניהם מי שיש לו תקשורת טובה איתו. מי שהגיע לכיסא הזה פעל בצורה ישרה, וכך צריך וראוי להיות. בשורה התחתונה, הנושא של ארגונים ממלכתיים א-פוליטיים, מעולם לא שמעתי אפילו בסמול טוק אנשים מדברים שם על פוליטיקה. זה לא מקובל". 

באותה נשימה, ובאותו מבט ממלכתי, סירב אלשיך להתייחס למשפטו של ראש הממשלה: "אני מסרב באדיקות להתייחס למשפט שמתנהל. כאשר התנהלה החקירה סירבתי להתייחס ולהביע דעה לגבי הפרקליטות, ואני סומך על בית המשפט שיעשה את עבודתו. אני מאמין במערכת המשפט, ואני מקווה שאמשיך כך, גם אם לא הסכמתי תמיד עם כל פסיקותיה. גם משחק כדורגל בשכונה אי אפשר לקיים אם לא מסכימים על החוקים. אני מקווה שהממשלה לא תעז שלא לציית לחוקים של בית משפט, ככה מתפרקת מדינה". 

נכנס לפוליטיקה? "את השינוי הזה צריך לעשות מלמטה"

לקראת סיום נשאל המפכ"ל לשעבר האם הוא מתעתד להיכנס לזירה הפוליטית. הוא השיב בשלילה: "כל עוד זו השפה הפוליטית, של פופוליזם וקרבות בין עיתונאים לפוליטיקאים, ומי השפיל את מי, לא. אני לא יושב בצד, ולא אכפת לי לחטוף אש, אבל את השינוי הזה צריך לעשות מלמטה. אם לא נשכיל לתבוע מהפוליטיקאים שלנו לשרת, אנחנו במו ידינו מטביעים את הספינה".  

עריכה: אחיעד לוק 

27/03/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

רוני אלשיך
רוני אלשיך  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris