רון קופמן ואריה אלדד

קריית שמונה: "לא חשבו להביא תוכנית לשיקום של הגופה הזאת"

יאיר קראוס ('ynet') ואיילה עמאר, תושבת קריית שמונה, על המצב בעיר • עמאר: "הממשלה שכחה אותנו"


יאיר קראוס ('ynet') ואיילה עמאר, תושבת קריית שמונה, שוחחו על המצב בצפון עם אריה אלדד ורון קופמן  על רקע השיגורים הבוקר (ו') מלבנון לגליל המערבי.

קראוס פתח: "החזירו את התושבים למציאות של אזור מוכה אסון. התאריך שנקבע להחזרת התושבים היה 1 במרץ מבלי לשקם או לתכנן שיקום או פיתוח. אם חשבנו שהתושבים יחזרו לעיר שהמדינה שינתה את היחס אליה, אנחנו מבינים שמחזירים את התושבים לעיר שהמדינה עוד יותר מתעלמת מקיומה".

"בסופו של דבר התהייה שמלווה את האירועים האחרונים היא כמה אכזריים אפשר להיות כלפי בני אדם. להחזיר אנשים בלי חינוך ובלי כלכלה? אף אחד לא חשב עד היום להביא תוכנית לשיקום דחוף של הגופה המתה הזאת. המצב הוא קריטי, למה אתם מחכים? הילדים המסכנים שהתעללו בהם וניתקו אותם ממוסדות החינוך שלהם. הם מקבלים קדחת", הוסיף כתב ynet.

איילה עמאר הסכימה עימו בצער: "זו התמונה שאני מכירה. יש לי חנות בדים בקריית שמונה שעבדה יפה. בן אדם אחד לא נכנס, כבר לא משתלם להחזיק את החנות. לא כל התושבים חזרו, אין גנים ומעונות כמו שצריך. לאחיינית שלי אין מסגרת כי אין סייעות ואין גננות. יש ילדים, אבל אין להם מסגרות".

קראוס סיפר כי כמעט מחצית מתושבי העיר שבו אליה, ומציאות חייהם קשה מנשוא: "המדינה מעודדת אותם באמצעות תשלום דמי אבטלה לא לעבוד עד סוף מאי, ואלה שלא יכולים לחזור יגלו שאף אחד לא מחכה להם. למטפלות עדיף לא לעבוד, כי דמי האבטלה גבוהים יותר מהמשכורות שלהן. יותר מ-100 משפחות שמחכות ברשימת ההמתנה, אחרי שהחזירו אותן לעיר, לא יכולות לחזור לחיים כי אין להם איפה לשים את הילדים במסגרות".

עמאר הוסיפה: "אני אוהבת את קריית שמונה. אבל חנויות נסגרות. אימא שלי היא עוסקת זעירה ואני תומכת בה, אפילו מס רכוש לא מכיר בה. שקל היא לא קיבלה ממס רכוש. לא מכירים גם באנשים שנפל להם מטח ליד הבית והוא נפגע, לא משלמים להם. מה איתנו? עזבנו את קרית שמונה כשהיה לנו כיף. בא לך לשתות כוס קפה בערב ושום דבר לא פתוח, ואין לך מסעדות פתוחות".

קראוס הדגיש כי מדובר בתושבים שלא מצליחים למצות את הזכויות המגיעות להם: "זה הדבר שאני חושש לו. היא זכאית לפיצויי מס רכוש, אבל היא לא יודעת שהיא זכאית. בשדרות אחרי 20 שנות טפטופים התרגלו לחיים תחת טרור, והם יודעים מה מגיע להם ואיך לפנות למדינה כדי לקבל את הפיצויים".

הוא המשיך להשוות בין שתי ערי הספר: "שדרות חזרה חצי שנה אחרי העקירה. בקריית שמונה חזרו אחרי שנה וחצי, ועדיין לא כל התושבים חזרו. היא הושבתה לגמרי, המסחר במרחב עצר מלכת".

על מירי רגב: "יכול להיות שהם בעונש כי הם לא בחרו באיש שלה"

קראוס סבור כי המדינה מתנכרת לתושבי קריית שמונה גם מסיבות פוליטיות. הוא הזכיר באותו הנושא את שרת התחבורה מירי רגב: "יכול להיות שהם בעונש כי הם לא בחרו באיש שלה. ביום הבחירות היא אמרה שהיא עצרה את חנוכת קו הרכבת כי היא חיכתה שזעפרני, המועמד שלה, ייבחר. היא אמרה את זה מפורשות".

"הגליל הוא לא אלקטורט, לא נחזיר דיבידנד בקלפי"

"אתם שואלים מה הסיפור הפוליטי? מה ההבדל בין הנגב לבין הגליל? – הגליל הוא לא אלקטורט, לא נחזיר דיבידנד בקלפי. כל תושבי הגליל הם אפילו לא מנדט", הוסיף.

עמאר תהתה: "אז אלי זעפרני לא עלה, אז לא מגיע לנו?". היא סיכמה בצער את המצב בעירה: "המצב נהיה יותר גרוע. הממשלה שכחה אותנו. גם התושבים שאמורים לחזור כבר לא יחזרו. נחזור להיות כמו איזה מושב קטן".

 עריכה: אחיעד לוק

28/03/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

קריית שמונה
קריית שמונה  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris