אנשי המילואים מתמודדים עם קשיים אישיים וכלכליים רבים במשך זמן רב בעוד הממשלה פועלת לקידום חוק גיוס שרבים מכנים אותו 'חוק ההשתמטות'. השר לשעבר, סא"ל (מיל') יועז הנדל, מתנדב פעיל בשירות מילואים ומייסד תנועת 'המילואימניקים', התייחס להשפעות שירות המילואים על החיים האישיים, על חוק הגיוס ועל תוכניות התנועה לעתיד.
"נגיע לכך שנצטרך להשפיע על מה שקורה כאן דרך הפוליטיקה, למרות שזה המקום הכי רחוק מהערכים שאנחנו רואים בחזית. הפוליטיקה עושה לי אישית בחילה בבטן, אבל זה המקום שממנו משפיעים", אמר הנדל.
ואכן, להנדל בטן מלאה על התנהלות הדרג המדיני עם פרוץ המלחמה: "הם נעלמו וירדו לבונקרים, וחודשיים לא שמעו מהם. כשירדנו דרומה פגשנו אנשים שהיו מנהיגים, חלקם איבד את חייהם. הם החליפו את ההנהגה".
לדבריו, "אני נלחם בחזית כשאני עולה על מדים, וכשאני על אזרחי התפקיד שלי הוא להילחם בכל השתמטות. מי שלא משרת לא תהיה לו הזכות לבחור ולהיבחר, הם לא יקבלו הטבות ממדינת ישראל. זאת נשמעת פנטזיה, אבל זה מה שאמרו תמיד באופן שיטתי לפני המלחמה".
בראייה לאחור השר לשעבר סבור כי עוד לפני פרוץ המלחמה המדינה הייתה במצב קשה: "היינו לפני סכנה קיומית למדינת ישראל, ואני לא מוכן לתת לאף אחד לחזור לשם ולסכן את הפרויקט הציוני. יש לנו משימות ענקיות כמו בדור ההקמה של מדינת ישראל, ואני לא מוכן לוותר על זה בטענה שאי אפשר".
הנדל מתנגד בחריפות לכל תופעה של סרבנות או של איום בסרבנות: "זו תגובה של ויתור והרמת ידיים, במקום להגיד שאנחנו אחראים על מה שקורה כאן. אנחנו מבינים שיש פה ריק מנהיגותי, ואנחנו נהיה שם. וגם אחרי הבחירות נוביל את המדינה למקום טוב יותר. אמרתי שקריאות לסרבנות בעיניי הן אסון". עם זאת הוא חש אי נוחות כשהוא שומע קריאות כנגד הסרבנים מצד גורמים בממשלה ובקואליציה: "מי שקורא להשתמטות, אין לו זכות לדבר מול סרבנות".
הוא פירט מהם תפקידיהם של המנהיגים הפוליטיים הרצויים בעיניו בעת הזו: "כמנהיגים המשימה שלנו הוא להוביל את הניצחון על האויבים שלנו ולהחזיר את החטופים. המשימה שלנו היא לוודא שכל ילד בכפר עזה, במטולה או בפצאל יישן הלילה בשקט, ולא יפחד שיהרגו אותו. אנחנו לא יכולים לחזור לחיות כמו יהודים בגולה".
כאיש מילואים וחבר בתנועה של אנשי מילואים, סיפר הנדל על קשיי היום־יום המלווים את המשרתים: "יש למילואים השפעה ישירה. אנשים מאבדים את העבודה שלהם. לי יש חבר לא רחוק בגילי, מג"ד מילואים, שעכשיו הוא בעזה, אשתו צריכה לנסוע למלון בתל אביב כי היא לבד עם הילדים. זה נטל בלתי נתפס על החברה המשרתת".
"זה באמת קשה, בן שלושים שעובד כמתכנת בחברת היי-טק, ברגע שהוא נעלם למאות ימים מישהו יתפוס את מקומו - החברה לא תקרוס", הוסיף.
בהמשך התייחס לחוק הגיוס. "אני יוצא נגד הקונספציות, ואם אנחנו לא נתקן אותן, נגיע למקום רע יותר. אני מתעלם מהממשלה. אנחנו מחליטים בגיל ההתנדבות לצאת לסבב אחד ועוד אחד, אנחנו מגיעים ומשרתים מתוך תחושה כי צריך להגן על המולדת". הוא התחייב: "התפקיד שלי הוא לעצור כל חוק השתמטות".
עריכה: אחיעד לוק