על פי דיווח של מקור ביטחוני סורי איחוד האמירויות מתווכחת באופן חשאי בין ישראל לבין סוריה. השיחות העקיפות מתמקדות בענייני ביטחון ומודיעין ובבניית האמון בין המדינות. שי גולדן ואריה אלדד שוחחו עם עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד, שהתייחס לידיעה, וגם: מה דעתו על העשייה של ישראל מול תימן והאיום החות'י?
"אני חושב שעצם קיום של משא ומתן עם סוריה הוא חשוב ומבורך שבהחלט משרת את האינטרסים של מדינת ישראל. אם זה יגרום לנסיגה שלנו מסוריה תוך הבטחה מוחלטת של שמירה על בעלי בריתנו– כרגע זה נשמע לי רחוק", אמר עילם. "השיחות האלה מאפשרות סוג של בניית גשר, אולי קצת רעוע, אבל יהיה אפשר לדבר עם מישהו בצד השני".
לדבריו, אל לנו לשכוח שיש שחקן מרכזי נוסף במערכה – ארדואן, ויש לקחת אותו בחשבון. כשנשאל האם יש תקשורת כלשהי בין ישראל לטורקיה אמר שכן, אבל בעיקר בערוצים החשאיים, ולכן הוא בוחר לא לפרט בנושא. "התקשורת תמיד קיימת, גם בזמנים הקשים ביותר. יש את הערוצים החשאיים וטוב שכך".
השיח המשיך להתנהלות של ישראל מול תימן, ועילם ביקש לעדכן כי למדינת ישראל לא היה הרבה מודיעין על תימן בהתחלה כי הם לא נתפסו כאויב מיידי בזירה הים-תיכונית. לדבריו, "בנייה של תשתית מודיעינית עם סוג כזה של מדינה זה תהליך שלוקח זמן". עוד הוסיף: "אתה נסמך על אופוזיציה מקומית שתיתן לך את המודיעין שאתה רוצה. פה יש לישראל יכולות בנושא הזה. כמובן גם על השכנים הקרובים שזה סעודיה. זה תהליך שלוקח זמן, וצריך להבשיל. ייקח לפחות שנה-שנתיים עד שתקבל יכולת מודיעין משמעותי, אבל זה לא אומר שאין לנו. האמריקנים שם חודש-חודשיים ושיתופי הפעולה טובים. אנחנו כרגע ברוב רובו של המודיעין צריכים להסתמך על האח הגדול".
על שליט החות'ים אמר עילם כי הוא אבסולוטי והשתלט על העדה החות'ית בתימן. "הוא הצעיר מתוך שמונה אחים שהשתלט שם. הוא אדם זהיר מאוד וחדור באמונה ג'יהאדיסטית. כמו נסראללה הוא שולח את הווידיאו שלו וכל מה שכרוך בזה. יש לנו פרופיל פסיכולוגי שלו, זה ברור".
לסיום ניתח את התנהלות ישראל מול החות'ים, ואמר: "המפתח לסיפור החות'י הוא או שאנחנו פוגעים בו ובמשפחה שלו או שאנחנו יחד עם האמריקנים יוצרים קואליציה שתפרק את השליטה הזו. לא רואה שום דרך אחרת של 'הפצצה פה או הפצצה שם' שתביא את התוצאה", סיכם.
עריכה: עדן בן ארי