עתיד הספר

גיא בן נון ורפי טופז מהוצאה לאור 'עברית' הציגו את המיזם 'יצירה עברית', שיתפו לגבי תהליך הוצאה לאור וניבאו מה יהיה עם הספרים בעתיד


בעולם שבו הספר המודפס נדחק לשולי המדף, ורדה רזיאל־ז'קונט ב־103fm אירחה את גיא בן נון, מנכ"ל פלטפורמת 'עברית', ואת רפי טופז, עורך ומוביל פעילות ההוצאה 'יצירה עברית', לשיחה מעמיקה על המהפכה בעולם ההוצאה לאור.

"עברית היא פלטפורמת מכירת ספרים, שקיימת 15 שנה והיא מוכרת ספרים דיגיטליים, קוליים ומודפסים מכל הוצאות לאור בישראל", סיפר בן נון. טופז הוסיף: "'יצירה עברית' היא פעילות במסגרת 'עברית', שבעצם באה לעשות את השינוי – מעבר דיגיטלי – שקרה בהרבה מאוד עולמות, למשל המעבר של הטלוויזיה מאנלוגית לדיגיטלית. עולם הספרות שהוא עולם אנלוגי – כל העולם עובר טרנספורמציה דיגיטלית".

הדרך התחילה מחברות

"אני כותב, ובמסגרת הכתיבה שלי פגשתי את גיא והפכנו לחברים טובים. בשיחות בינינו עלה הנושא של הרצון להקים פעילות – הוצאה שתכיר בעובדה שהשוק השתנה, העולם השתנה, והוא דיגיטלי היום", סיפר טופז. בן נון הבהיר: "חשוב – זו לא רק הוצאה דיגיטלית. הספר יוצא בשלושה פורמטים, ונרחיב על זה".

מי כותב ומי קורא

ורדה שאלה על הטענה כי יש היום יותר כותבים מקוראים. טופז השיב: "אני חושב שזה נפלא שיותר אנשים כותבים. כתיבה זה דבר נפלא וצריך לתת את הפלטפורמה ואת המקום ליותר כותבים". הוא הוסיף: "זה נכון שקוראים פחות פרוזה, אבל אני חושב שאנשים קוראים היום המון. הטקסט כטקסט רק הולך ומתגבר – הודעות, מודעות, עיתונים – האדם הממוצע קורא המון ביום".

בן נון הוסיף: "יש ירידה קצת בקריאה, אבל בעברית יש מעל מיליון איש שנכנסים ויוצאים משעריה – כולל ישראלים שחיים בחו"ל. יש פריחה אדירה בז'אנר של ספרים רומנטיים ורומנטיים־אירוטיים – זה הכניס עשרות אלפי נשים לעולם הקריאה, שלא קראו אף פעם".

איך בוחרים ספרים להוצאה?

בן נון השיב לנושא על בחירת הספרים שלהם: "הרבה מו"לים גובים לא מעט כסף על הוצאת ספר. הגישה של רפי ושלי הייתה הפוכה – לחזור למקורות, להאמין בספר, גם אם הוא לא סופר מוכר. הבחירה היא כמובן של טעם אישי והיכולת שלנו למכור את הספר הזה".

טופז הוסיף: "יש הרבה מאוד כתבי יד, ונאלצים לבחור מסיבות פרקטיות. אני אומר מראש – לא בטוח תמיד שהבחירה בהכרח נכונה".

בהמשך ורדה שאלה כמה עולה לפרסם ספר בהוצאה. טופז: "זה יוצא בין 20 ל־30 אלף שקלים, זה תלוי בהרבה דברים שקשורים לספר". לדבריהם, התהליך מהיר יחסית: "אנחנו משתדלים להוציא את הספר בכמה חודשים. בדרך כלל ליינאפ בהוצאות גדולות יותר הוא שנה פחות או יותר".

יתרון דיגיטלי: התאמה אישית

בן נון הסביר: "בעברית יש לך הזדמנות לקבל חשיפה לטעם שלך. אם את אוהבת ספרים על פולין או חקלאות – את יכולה לסנן פילטרים ולהגיע ישירות למה שמעניין אותך". כמו כן, האתר מאפשר לקרוא פרק ראשון ולבדוק אם זה מתאים. "מחצית מהמגיעים לאתר, על פי סקרים שאנחנו עושים, מגיעים נקיים ורוצים שנעזור להם לבחור את הספר הבא".

ומה יקרה לעולם הספר בעתיד?

לקראת סיום השיחה העריכו השניים לגבי עתיד עולם הספר. טופז הסביר: "הפורמט ישתנה. יהיה פורמט יותר מגוון. האם ספר קולי הוא ספר? האם ספר דיגיטלי הוא ספר? האם ספר שמודפס הוא ספר? מאיזה אורך? אחד הדברים שעשינו ב'יצירה עברית' זה למשל סיפורים קצרים. יש סיפורים קצרים נפלאים".

בן נון סיכם: "יש את כל הסיפור של AI וכל הדאגה מהדבר הזה. אני חושב שדווקא זה חלק מהאתגר של מה שאני ורפי מנסים לעשות פה, זה בעצם לתת ריבוי פורמטים, הווים שונים וקולות שונים".

עריכה: אחיה כהן

13/05/2025
ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris