ח"כ רא"ל (מיל') גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי), לשעבר הרמטכ"ל, התראיין היום (ד') לניסים משעל וליאת רון ב־103fm והתייחס למצב הביטחוני ברצועת עזה, לביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ולמאמצים לקידום עסקת חטופים. איזנקוט מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל גישתו למו"מ עם חמאס.
בפתח הראיון מתח איזנקוט ביקורת חריפה על האופן שבו מתנהלת הממשלה מול עזה: "לאחר שנה ושבעה חודשים, ההתעקשות של ראש הממשלה על עסקה חלקית היא שגיאה קשה מאוד שנובעת מצרכים פוליטיים בלבד. מה שנדרש מממשלה אחראית הוא לקדם מתוך עמדת כוח עסקה כוללת בהקדם, להגלות את מה שנותר מהנהגת חמאס ולדרוש פירוז תמורת שיקום. אלה מחירים שנתניהו הסכים להם כבר. יש לזה מחירים כבדים – שחרור אסירים נרחב, נסיגה מדורגת והפסקת אש קבועה שהוא ממתג אותה כעצירת המלחמה".
איזנקוט הבהיר כי המאבק בטרור רחוק מלהסתיים: "המלחמה מול הטרור לא תעצור ותימשך עוד זמן רב. לא יהיה סיום מלחמה מול הטרור וחמאס בדור שלנו, ולהערכתי עוד ייקח זמן – למה? כי אנחנו נלחמים מול טרור שנים ארוכות. ההעמדה של עצירת מלחמה מול השבת חטופים – זה מבצע תודעה על אזרחי המדינה".
לדבריו של ח"כ איזנקוט, "לא יהיה סיום למלחמה בטרור בדור שלנו, ההעמדה של עצירת מלחמה מול השבת חטופים - זה מבצע תודעה מול אזרחי המדינה. זה פוגע בחוסן הלאומי של המדינה. יצאנו למלחמה צודקת בהסכמה לאומית, ואנחנו נמצאים במצב שבו 70% מהעם מתנגד להמשך המלחמה, כמו הרצון לגייס את כל אזרחי ישראל בלי הנחות, לחדש את האמון עם הממשלה וללכת לוועדת חקירה ממלכתית. זו ממשלה עקשנית שדוחה כל ניסיון להתקדם".
"פיקדתי על יהודה ושומרון אחרי מבצע חומת מגן, והייתה שם הצלחה גדולה", נזכר הרמטכ"ל לשעבר. "הבסנו את טרור המתאבדים, אבל המלחמה בטרור נמשכת לילה אחר לילה".
בהמשך התייחס גם ליחסים עם ארצות הברית והבהיר: "ארה"ב חזקה ודומיננטית במזרח התיכון – זה אינטרס ישראלי, אבל בראש ובראשונה אינטרס שישראל תהיה חזקה מאוד ודומיננטית ונכסית לארה"ב. בזה נתניהו, האיש שמכיר את ארה"ב יותר מכל אזרח ישראלי אחר, יחד עם רון דרמר, מביאים את ישראל למקום שהיא לא הייתה בו אף פעם".
איזנקוט הגדיר את פגישתו של נשיא ארה"ב עם הנשיא הסורי א-שרע כ'אות מבשר רע': "האינטרס הישראלי היה שתהיה כתובת ויהיו מנגנונים חזקים מדיניים. היום יש נשיא בסוריה שהיה טרוריסט, ונלחמנו נגד הארגון שלו וגם פגענו באנשים שלו בין 2011 ל-2019. גם הוא היה על הכוונת".
עם זאת הוא תומך במהלכים דיפלומטיים מול המשטר הסורי החדש: "אנחנו צריכים יוזמה, לא להיות פאסיביים ותוצאתיים, לקחת החלטות מנהיגותיות מתוך עמדת כוח. אנחנו צריכים מא-שרע חיזוק של הסכמי ההפרדה עם כללים ברורים שאף אחד לא מתקרב לגבול ישראל, ובעיקר הבהרה שכל איום על הגבול הישראלי ייענה בעוצמה גדולה מאוד. הדבר הבא הוא לקדם הסכם שיכול להשפיע על לבנון. יש פה הזדמנות, כמו אחרי כל מלחמה, לקדם הסדרים מדיניים, וזה המהלך שצריך להיות"
הוא סבור כי מה שנראה כחיסולו של מוחמד סינוואר ביום שלישי מקנה יתרון לטווח הזמן הקצר. "זה הישג מרשים של שב"כ וצה"ל, וזה יכול לדרבן את נתניהו לחתור לעסקה עכשיו. אם לא, המלחמה תימשך".
לדבריו של איזנקוט, "ההישג הזה הוא מכה מוראלית, ופה נדרשת הרגל המדינית. אסור שממשלת ישראל תסתתר מאחורי ההצלחות שמביאות להישגים טקטיים".
"זה מעלה שאלות קשות לגבי היכולות שלו ושל הקבינט שלו לנהל את המלחמה הזאת. באוקטובר 2023 אמרו שחמאס יפורק בתוך שנה, ויושב סדר אזרחי חזק. צריך לקבל החלטות קשות שנובעות מכישלון של ממשל נתניהו – 7 באוקטובר.
במקום לראות את התמונה הכוללת ולראות את התועלת האסטרטגית של ישראל. זאת החמצה גדולה מאוד שנובעת ממצוקה פוליטית של ראש הממשלה", קבע ח"כ איזנקוט.
בהמשך נשאל איזנקוט האם האופוזיציה שהוא נמנה עליה, מצליחה להשפיע. כך השיב: "אנחנו עושים מאמצים בכנסת, בתקשורת ובציבור, וגם באמירה שנתניהו יקבל גיבוי בעסקת חטופים. אנחנו באים לעבודה, השאלה אם מגיעים לתוצאות".
"היעד להחליף את השלטון הזה הוא יעד לאומי", הצהיר איש המחנה הממלכתי. הוא הסביר את חולשתה היחסית של האופוזיציה בין היתר בעזיבתו של אחד מחבריה: "העובדה שגדעון סער ערק מצד אחד לצד שני עם הקולות שבחרו אותו לאג'נדה אחרת, החלישה את היכולת שלנו להיות אפקטיביים, ועדיין אנחנו עושים מאמצים". הוא הביע תקווה שגורמים מתוך הקואליציה ישתפו פעולה עם האופוזיציה, אך הבהיר כי בנושא הזה יש לו קו אדום: "נתניהו פוגע בחיזוק צה"ל בחוק גיוס נכון. אני לא אתן יד לחוק השתמטות כדי להפיל את נתניהו".
עריכה: אחיעד לוק