איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"ארה"ב מעורבת, וישראל לא יכולה להגיד לה לא"

ראש ממשלת לבנון טען כי ההסכם הימי עם ישראל עשוי למנוע מלחמה • פרופ' איתן גלבוע (אוניברסיטת בר אילן) הגיב לדבריו


ראש ממשלת לבנון אמר היום (ה') על הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון כי יש לו חשיבות מכרעת, מאחר וימנע מלחמה באזור. סביב ידיעה זו ביקשו אריה מליניאק וליאת רון מרדיו 103fm לשוחח עם פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב באוניברסיטת בר אילן וחוקר בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון.

בפתח הריאיון אמר פרופ' גלבוע כי בארץ לא מבינים את המשמעות של ההתערבות האמריקאית בהסכם בין לבנון לישראל. "טיוטת ההסכם היא אמריקאית, והמתווך עמוס הוכשטיין, יהודי אמריקאי דתי שנולד בישראל להורים אמריקאים, הוא אחד המומחים הגדולים בעולם לאנרגיה. הפשרה נראית הוגנת, אבל אצלנו חגגו מוקדם מדי כמו שתמיד עושים, ואמרו שאוטוטו צריך לחתום על זה. זה לא פשוט, זה חלק ממשא ומתן, ובמשא ומתן יש כל מיני מניפולציות של כל הצדדים. אני חושב, שאנחנו נמצאים במצב של מניפולציות סופיות", הבהיר.

מעבר לזה, ביקש פרופ' גלבוע להבהיר כי הוא חושב שהאמריקאים לא מרוצים מהערות הלבנוניות, ומהדחייה שלהן על ידי ראש הממשלה יאיר לפיד. לדבריו, רבים לא מבינים את הגורמים הפנימיים שמעורבים בתמונה. "ממשלת לבנון היא לא ממשלה נורמאלית שיכולה לנהל משא ומתן מבלי שאיראן או חיזבאללה יתערבו. גם ישראל נמצאת פחות מחודש לפני בחירות, ושיקולי הבחירות משפיעים על הצד הישראלי, ולפיד מוגבל במידה מסוימת. אני מניח שהם יפעילו לחץ גדול על שני הצדדים להתקדם להסכם לפני הבחירות".

"ההסתברות שההסכם ייחתם יותר גבוה מזה שהוא לא ייחתם"

"אם האמריקנים יכולים להפעיל עלינו את כוחם, והוא רב ומגולם בכסף ובנשק. האם הם לא יכולים לעשות את אותו הדבר ללבנון? הרי גם היא תלויה בארצות הברית בצורה כזו או אחרת. לא?", נשאל פרופ' גלבוע. הוא האזין לשאלה ברוב קשב, ואמר שלבנון לא תלויה באמריקאים, ובשל מצבה הכלכלי הרעוע היא תלויה על עץ. "היא צריכה את ההסכם הזה הרבה יותר ממה שמדינת ישראל צריכה אותו, כי כרגע אין להם שום גב".

עוד הוסיף: "איראן וחיזבאללה מאוד לא מרוצים מההסכם ורוצים להכשיל אותו, זה חלק מהנוקשות הלבנונית שיש כרגע. יכול להיות שמה שממשלת לבנון עושה היא להגיד 'אנחנו ניסנו להיות יותר נוקשים כרגע, אבל זה לא הולך, וחשוב לנו להגיע להסכם'. על חלוקת התגמולים אפשר לדבר, אבל קו המצופים זה משהו אחר לגמרי. פה, יש לנו גורמים פוליטיים, מדיניים ואסטרטגים שמעורבים בנושא".

"אם אני מסתכל על זה בעיניים לבנונית - זה נראה רציני שהמתווך זה הוכשטיין או פרידמן?", שאל מליניאק את פרופ' גלבוע שהסביר כי הוכשטיין מאוד רלוונטי. "התיווך הזה הוא בעייתי כי אנחנו מכניסים פה לקלחת מערכת שיקולים רחבה והוא מנסה לצמצם אותה, וזה קשה. הבחירה שלו טובה ויש כלפיו הערכה מאוד רצינית בלבנון - אף אחד לא אמר שבגלל שיש לו הורים יהודים אמריקנים יש לו העדפה לטובת ישראל. איך זה יגמר? אם אני מפעיל מחשבה רציונאלית ההסתברות שההסכם ייחתם יותר גבוה מזה שהוא לא ייחתם".

עריכה: עדן בן ארי 

06/10/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן  |  צילום: נעם רבקין פנטון/פלאש90
Paris