ד"ר מאיה רוזמן

שנהיה לראש ולא לזנב

כמה מילים על דגים לקראת פסח: "צריכת דגים מפחיתה את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי, תהליכי טרשת עורקים שסותמים את כלי הדם, ואפילו מעכבת אלצהיימר"


לקראת חג הפסח פתחה ד"ר מאיה רוזמן עם כמה עם עובדות על להדגים שאנו צורכים. ידעתם כי צריכת דגים מפחיתה את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי, תהליכי טרשת עורקים שסותמים את כלי הדם, ואפילו מעכבת אלצהיימר?. למרות שצריכת הדגים בישראל נמצאת בעליה, היא עדיין נמוכה יותר בהשוואה לארצות אחרות בעולם. הישראלי הממוצע צורך כ-12 ק"ג דגים לשנה, בעוד בספרד ואיטליה 35 ק"ג לשנה, ובמזרח אסיה 65 ק"ג לשנה, כולל פירות ים.

האם כל הדגים טובים לבריאות שלנו באותה מידה? ומה בדיוק יש בדגים שתורם כל כך לגוף שלנו?

  • הדגים מהווים מקור חשוב לחלבון בתזונת האדם. במאה גרם של דג בממוצע 18% חלבון איכותי, שחשוב לבניית הגוף והשרירים.

  • הדגים מכילים גם כמות יפה של ויטמין B12, שחשוב לבניית מערכת העצבים, תפקוד המוח, מניעת אנמיה וחולשה, וגם ויטמין D  שדרוש לספיגת הסידן מן המעיים ולבניית העצמות.

  • ברוב הדגים גם כמות יפה של ויטמין E, וגם הרבה מינרלים חשובים: אשלגן, מגנזיום, אבץ, ואפילו קצת ברזל.

  • מרכיב נוסף שיש בדגים (בעיקר בדגי ים) הוא יוד, שדרוש לתפקוד חיוני של בלוטת התריס, האחראית לחילוף החומרים בגוף, לתפקוד המוח ולפוריות. בדגים הגדלים במים מתוקים יש בדרך כלל פחות יוד.

  • חשוב לדעת שטיגון מבטל את הערך הבריאותי של הדגים. על פי המחקרים צריכת דגים מטוגנים אפילו מעלה את הסיכון למחלות לב, ואחד ההסברים לכך הוא שהשמן בו משתמשים לטיגון מכיל כמות גדולה של חומצת השומן אומגה 6, וכשהיחס בינה לבין אומגה 3 משתנה - האפקט המגן של אומגה 3 נעלם.

  • קרפיון ונסיכת הנילוס, הם דווקא הפחות מומלצים. יש בהם יחסית יותר שומן, ואין בהם אומגה 3.
האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
31/03/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris