מקדימים רפואה
עם פרופסור רפי קרסו

סרטן השד: מי מצויות בסיכון ומהן משמעויות האבחון?

שבוע המודעות לסרטן: מתי מומלץ לבצע כריתה מניעתית ואלו טיפולים חדשים יכולים להעניק תקווה לחולות רבות? • ד"ר נעה אפרת בן־ברוך הסבירה על כך


סרטן השד הוא השכיח ביותר בישראל, ומתגלה כמעט רק אצל נשים. ד"ר נועה אפרת בן־ברוך, אונקולוגית בכירה, לשעבר מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים קפלן, ומנהלת קבוצת סרטן השד במסגרת האיגוד האונקולוגי הישראלי, הסבירה על המחלה בשיחה עם פרופ' רפי קרסו.  

"רוב סרטני השד מתחילים בצינוריות החלב. אם התאים האלה פורצים את צינוריות החלב ועוברים לרקמת השומן של השד, זה כבר נקרא סרטן שד חודרני, וזה הסרטן שבו אנחנו מטפלים אצל רוב הנשים", הסבירה.

באופן מפתיע, סרטן שד הוא הגידול השכיח בישראל למרות שהוא פוגע רק במחצית האוכלוסייה. "מדובר בסרטן שמאפיין בעיקר נשים - על כל 100 מקרים של סרטן שד, יש 99 נשים חולות וגבר אחד חולה. בכל שנה מאובחנים כ־5,000 מקרים של סרטן שד חודרני ולא חודרני בארץ. סרטן שד מאוד מושפע מגורמים הורמונליים, ויש מוטציות ספציפיות שמעלות את הסיכוי לחלות בו", אמרה.

היא הסבירה כי "ברוב המקרים אנחנו לא יודעים מה הסיבה לתחלואה בסרטן השד. בדרך כלל אין סיבה ספציפית, אך בין 15-10 אחוז מהמקרים יש סיפור משפחתי של תחלואה, ואצל כ-5 אחוז יש פגם גנטי - תלוי במוצא".

עוד אמרה: "בנוסף, נשים שיש להן חשיפה רבה לאסטרוגן בימי חייהן כמו קבלת וסת בגיל צעיר או סיום בגיל מאוחר, ללא לידות או לידות מאוחרות, נמצאות בסיכון מעט יותר מוגבר לתחלואה בסרטן השד. מנגד, יש ירידה בסיכון במקרה של הנקה או במקרה של ריבוי לידות, יחד עם זאת זה לא מונע לחלוטין תחלואה".

היא הוסיפה: "הגורם שמעלה את הסיכון ברמה משמעותית לתחלואה בסרטן השד הוא כתוצאה מפגם הגנטי. לאישה רגילה יש בערך 10-9 אחוז לחלות בסרטן שד, לעומת זאת, נשים עם פגם גנטי נמצאות בסיכון של בערך 70-60 אחוז".

"שני גנים שאחראים על סרטן שד התגלו לפני הרבה מאוד שנים"

בהמשך פירטה ד"ר בן־ברוך על הגנים הבעייתיים. "שני הגנים שמעלים את הסיכון לתחלואה בסרטן שד התגלו לפני הרבה שנים, הם נקראים BRCA 1 ו- BRCA2 - אלו גנים שאחראים על תיקון DNA בתא. לתא יש שני מנגנונים נפרדים כדי לשמור שה-DNA יהיה תקין. כאשר מנגנון התיקון משתבש ויש בגנים איזשהו פגם (מוטציה), אז התא הזה חשוף הרבה יותר להתמרה סרטנית ויכול להיווצר אצל הנשא שלהם סרטן שד או גידול סרטני אחר", הסבירה.

"אומנם שני הגנים הללו הם השכיחים והנפוצים ביותר, אבל כמובן קיימים עוד כמה גנים שהם פחות שכיחים ופגם בהם עלול להעלות גם כן את הסיכוי לתחלואה", הוסיפה.

היא ציינה כי המודעות ל־BRCA עלתה הרבה בזכות השחקנית אנג'לינה ג'ולי. "אמה של ג'ולי חלתה בסרטן שד וסרטן השחלות. השחקנית שגילתה שהיא נשאית העדיפה לעשות כריתה מפחיתת סיכון והסירה את שני השדיים וגם את השחלות כדי להימנע מתחלואה. זה לא דבר שאנו ממליצים באופן גורף לכל אישה אלא בהתאם לנסיבות, אבל היא העלתה את המודעות לגילוי המוקדם ולבדיקה באופן המשמעותי ביותר", סיפרה.

"פגם בגן BRCA נפוץ מאוד"

ד"ר בן־ברוך המשיכה והדגישה את החשיבות במודעות. "פגם בגן BRCA נפוץ מאוד והוא מאפיין אחת מתוך 40 נשים ממוצא אשכנזי. הבדיקה נמצאת בסל התרופות אצל נשים בריאות, שיכולות לגשת לרופא המשפחה ולבקש את הבדיקה במידה ויש להן מישהו מאילן היוחסין ממוצא אשכנזי ובהחלט כדאי לבדוק את זה", הדגישה.

עוד אמרה: "BRCA1 קשור בעיקר לסיכון לתחלואה בסרטן שד ושחלות והרבה פחות עם גידולים אחרים, BRCA2 קשור קצת פחות לסיכון לסרטן שד ושחלות ויותר קשור לסיכון לסרטן הערמונית, הלבלב, ואולי קצת יותר גם למלנומה או לסרטן מעי גס".

מה עושים אם מגלים נשאות של BRCA? "אם יש מישהי בריאה שאמה חלתה והיא הולכת להיבדק, ומצאו לה מוטציה בגן BRCA, היא נכנסת לשגרת מעקב הרבה יותר קפדני ומדויק. יומלץ לה על MRI פעם בשנה החל מגיל 25 ויכול להיות שאפילו מוקדם יותר, אם יש סיפור תחלואה משפחתי. בנוסף, יומלץ לנשאית לחשוב על ילודה מוקדמת ועל כריתת שחלות וחצוצרות בגיל 45-40 כי הסיכוי לסרטן שחלות עולה", סיפרה.

"סרטן שד היא מחלה שיותר מאפיינת את האוכלוסייה המבוגרת"

לדבריה, "במקרים בהם נשים אובחנו עם סרטן שד ומתברר שיש להן מוטציה בגן BRCA, חוזרים אחורה למנגנון הפעולה של  תיקון ה-DNA שלהן. המוטציה בגן BRCA מונעת מהתאים האלה לתקן את עצמם. לכן לפני מספר שנים פותחה קבוצה חדשה מאוד של תרופות שנקראת 'מעכבי פארפ'. אלו טיפולים שנועדו לטפל בסרטן שד גרורתי עם מוטציה בגן BRCA, והשנה אפילו הוכלל בסל התרופות, טיפול שניתן גם לנשים עם סרטן שד מוקדם שיש להן BRCA. זו בשורה מאוד חשובה".

"בטיפול בסרטן שד יש המון חידושים. בשנים האחרונות נכנסו גם הרבה מאוד תרופות חדשות וביניהן קבוצת תרופות המבוססות על נוגדן שקשורה אליו כימותרפיה והוא מתמקד בתאים סרטניים הספציפיים עם פגיעה מועטה יחסית בתאים אחרים", הסבירה.

"חשוב לזכור שסרטן שד היא מחלה שיותר מאפיינת את האוכלוסייה המבוגרת. אישה בת 25 בלי שום סיפור משפחתי שמרגישה משהו לא תקין אינה צריכה להיות בפאניקה. חשוב לזכור ש-80 אחוז מהחולות הן מעל גיל 50. מנגד, אישה צעירה שיש לנו שינוי או גוש בשד שמטריד אותה והיא מרגישה שמשהו לא בסדר,  עליה לא לוותר. אישה מכירה הכי טוב את עצמה. אם היא לא מקבלת מענה מרופא אחד, שתלך  לרופא נוסף. גילוי מוקדם זה הדבר החשוב ביותר", סיכמה.

בשיתוף אסטרהזניקה. ללא מעורבות בתכנים.

06/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: 103fm
Paris