נטישת כלבים הפכה לתופעה שעמותת 'תנו לחיות לחיות' מתמודדת עמה מדי יום. בעקבות כך בית המשפט קיבל החלטה תקדימית וקבע שזוג שנטש כלב יחויב לשלם לעמותה על הטיפול בו. עו"ד גיא נוסן-הנגבי, היועץ המשפטי של 'תנו לחיות לחיות', מספר על המקרה
אפרת קורמן
כלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם ויש אנשים שאפילו מעדיפים חיות על בני אדם. בכל אופן בעלי החיים הם חלק בלתי נפרד מחיינו והם אולי היצורים היחידים במדינה שמצליחים לשמור על שפיות כי בעיות מדיניות ופוליטיות לא נוגעות להם ולכן הם נשארים רגועים וחביבים בכל ימות השנה. אבל, כשהמצב הכלכלי במדינה פוגע באלה שמגדלים בביתם חיות יש מקרים חמורים שקיצוץ בתקציב הוצאות הבית מגיע לקיצוץ בחיה עצמה וכך הופכים כלבים וחתולים רבים למחוסרי בית בעל כורחם.
נטישת כלבים היא תופעה שעמותת 'תנו לחיות לחיות' מדברת עליה הרבה בשנים האחרונות. בכתבה שפורסמה ב'הארץ' סופר על פסק דין תקדימי שקבע בית משפט השלום באילת בו חייב זוג שנטש את כלבתם לשלם לעמותת 'תנו לחיות לחיות' את הוצאות הטיפול בה.
עורך הדין גיא נוסן-הנגבי, היועץ המשפטי של עמותת 'תנו לחיות לחיות' סיפר לגיא זהר כי הכלבה נמצאה ברחוב במצב מזעזע: " הכלבה מסוג דוברמן נמצאה כשהיא סובלת מווירוס הנקרא "מחלת הפרוו" שזה שלשולים דמיים והקאות והיא הייתה ממש על סף התייבשות ומוות. ברגע שהכלבה הגיעה למצב הזה המשפחה החליטה שלא מתאים לה לטפל בה יותר וזרקה אותה מהבית כדי לא לשאת בהוצאות הרפואיות שלה". עוד הוסיף כי העמותה מתמודדת עם מקרים כאלה מידי יום: "ישנם מקרים רבים שכלב, כלבה או כל בעל חיים אחר שגר בבית נהיה חולה, ההוצאות גדלות ואז פשוט מחליטים לזרוק אותו לרחוב".
גיא זהר תהה איזה אנשים מסוגלים לעשות דברים כאלה ועו"ד נוסן-הנגבי השיב כי בהחלט קשה לאפיין את סוג האנשים אך לדעתו הדבר נובע מחוסר מודעות: "אנשים לא מבינים רגש של כלב ואיך הוא נקשר למשפחה. אני רואה בכלביות כלבים שעברו נטישה ואפשר לראות כמה קשה להם להיפתח ולעבור לבית אחר". עוד אמר כי הכלב עובר סבל נוראי כשהוא ננטש כי הוא מרגיש שהוא חלק מהמשפחה: "אם למשל משפחה טסה לחו"ל, אין לה איפה להחזיק את הכלב ופנסיון עולה לה כמה מאות שקלים אז היא זורקת אותו בדרך לשדה התעופה".
גיא זהר שאל אם לא היה ניסיון להילחם בתופעה זהו ועו"ד נוסן-הנגבי השיב כי עמותת 'תנו לחיות לחיות' הגישה עשרות תלונה למשטרה כשידעה בוודאות על משפחות שנטשו כלבים וכי מדובר בעבירה פלילית: "החוק היבש כולל שנת מאסר וקנס של כ-50,000 ₪. עבירת נטישה היא עבירה על חוק צער בעלי חיים אבל הבעיה שבפרקטיקה למשטרה יש עומס ואין ספור טענות שונות על כך שאין לה זמן לטפל בנושא הזה וכך לא מצליחים להגיש כתבי אישום. העמותה מוצאת את עצמה במצב שאין לה איך לפעול בנושא, קולטת את הכלבים, רואה את המשפחות ממשיכות בחייהן ושום דבר לא נעשה".
עו"ד נוסן-הנגבי הסביר כי זו הסיבה שהחליטו ללכת על הליך ייחודי בתביעה אזרחית וזאת כדי לפגוע בכיסם של האנשים: "הרי לכלבה הזאת היו הוצאות רפואיות אז העמותה החליטה שלא תישא בהן אלא תלך, תתבע ותרדוף אחרי מי שנטש אותה כדי שהוא יישא בעלויות. אנחנו מקווים שפסק הדין התקדימי הזה ירתיע את האנשים". עוד הוסיף כי השופט אמר חד וחלק שזה לא ראוי להשתמש בבעל חיים כחפץ, לזרוק אותו כמו רהיט או ספה ישנה וצריך ללכת ולשאת בעלויות.
השופט גזר על הזוג שנטש את כלבתם קנס של 2065 ₪ שזה סכום ההוצאות הרפואיות ששילמה העמותה לווטרינר כדי שיטפל בכלבה שהייתה במצב קטטוני: "אני אישית טסתי לאילת ועשינו שם סוג של מרדף אחרי המשפחה כי הם התכחשו לעובדה שהכלבה בכלל הייתה בבעלותם. בגלל כל ההתנהלות שלהם השופט גזר עליהם עוד הוצאות משפט בסכום של 3000 ₪ ורצה להבהיר את הנקודה שלא ירשה התנהלות כזו שזורקים כלב כלאחר יד".
גיא זהר אמר כי מדובר בסך הכול בכ-5000 ₪ וזה סכום משמעותי כי עכשיו כל אדם בישראל שירצה לנטוש את כלבו יחשוב פעמיים והתשלום "יעזור" לו להבין איפה הצדק ומה מוסרי. עו"ד נוסן-הנגבי הוסיף לסיום כי יש מקרים קיצוניים שאפשר וצריך להעביר כלב למקום אחר אבל צריך לעשות זאת בצורה מסודרת, למצוא לו בית חם ולהרגיל אותו לאט לאט למשפחתו החדשה".