'הזכות למות' - "בסוף כולנו נמות, אז זה אומר שצריך לוותר על החיים שלנו פה?!"

גיא זהר משוחח עם עיתונאי 'מעריב' אלקנה שור על התכנית 'עובדה' ששודרה אתמול (ב') שעסקה במתי מילוא ז"ל שנסע לגרמניה כדי לעבור המתת חסד. בהמשך מצטרפת לשיחה בינה דיבון, יו"ר עמותת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד), ומביעה את דעתה בסוגיה


אפרת קורמן

לפעמים נראה כאילו הסבים והסבתות שלנו נולדו קשישים. קשה לדמיין שגם הם היו פעם צעירים, יפים ונמרצים ובטח לא האמינו שיגיע יום בו לא יוכלו לטפל בעצמם ויהיו תלויים בצעירים- אלה שבעוד כמה שנים יזדקנו ויגיעו אף הם לאותו המצב וחוזר חלילה. כולנו מקווים כי נחייה את שנותינו האחרונות בשמחה, בשליטה מלאה ובעיקר בכבוד.

אתמול (ב') בתכנית "עובדה" נחשף סיפורו הקשה של מתי מילוא, חולה פרקינסון שהחליט לשים קץ לחייו כיוון שלא רצה להפוך לחולה סיעודי וגם כי לא רצה להיות נטל על משפחתו. הסרט תיעד את השבועות האחרונים לחייו ואת הטיסה לשוויץ למרפאת 'דיגניטאס' שם חוקי לתת לחולה כוס תרעלה ובכך לאפשר לו לסיים את חייו. אלקנה שור, עיתונאי 'מעריב' שצפה אתמול בתכנית, אמר לגיא זהר כי אינו שופט את מתי מילוא ז"ל וגם לא את משפחתו כי לא מדובר על ויכוח פרסונלי.

שור סיפר על ראיון שערך לפני מספר שבועות עם הזמרת אהובה עוזרי המתמודדת עם מחלת הסרטן כ-14 שנים. עוזרי איבדה את מיתרי קולה, הסרטן התפשט אצלה והגיע לכיוון הלב. מדובר במקרה של מוסיקאית שהדבר החשוב לה ביותר נלקח ממנה, מתפללת כל פעם לשרוד עוד חמש שנים וכשהן עוברות מתפללת לעוד חמש שנים, נאחזת בכל יום ובכל שעה: "האישה הזו מוציאה אלבומים ומופיעה וכל ישראלי צריך ללמוד ממנה. המסר הוא שאנחנו נלחמים בכל מחלה כי בסוף הרי כולנו נמות. האינסטינקט הבסיסי של הבן אדם הוא להגיד 'שלום ולהתראות' אבל יש גם ילדים שחולים במחלות סופניות- אנחנו אומרים לא לוותר!". עוד הוסיף שור כי יש מקום לשדר סרט מסוג זה אך לא מדובר בגבורה אלא חד משמעית בויתור: "הויתור אמנם קשה מאוד ואני לא שופט את המקרה הספציפי הזה אבל זה לא המסר שאנחנו מעבירים לאנשים".

גיא זהר צירף לדיון את בינה דיבון, יו"ר עמותת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד) ולדעתה חייבים להעלות את הבעיה "על השולחן". דיבון פנתב לשור: "אני לא מבינה עיתונאי נכבד באיזו רשות אתה אומר לאנשים מה לעשות? כל אדם אחראי על חייו ואם אהובה עוזרי, אותה אני מכבדת מאוד, רוצה לחיות עוד ועוד למרות כל הקשיים, הטיפולים והתרופות? אז כל הכבוד לה! זה רצונה ואת זה צריך לכבד אבל לעומתה, מתי מילוא נלחם במשך 25 שנה במחלה! זה לא שהוא קם בוקר אחד ואמר שהוא לא רוצה לחיות". עוד הוסיפה כי למילוא הייתה אוטונומיה על גופו וכמו שאף אחד לא אמר לו איפה לגור, איך לחנך את ילדיו ולאיזה רופא ללכת כך אף אחד לא יכול היה להגיד לו מה לעשות עם חייו ועם מותו.

גיא זהר ציין כי אם לא ישדרו תכניות כאלה לא תהיה מרפאה כמו דיגניטאס בישראל. שור השיב כי יש להסתכל על כושר שיפוטו של הציבור וסיפר כי גם סבא שלו דעך לאט ובאכזריות בגלל אלצהיימר ויש לו חברים שאבא שלהם כבר שנים במצב הזה ולא יודע אפילו את שמם. שור תהה: "האם בעצם אנחנו אומרים לציבור- אתם טובים כבני אדם כשאתם תקינים אך כשאתם פגומים וסופכם למות אז קחו את עצמכם בידיים ותעשו משהו? צריך להסביר לאנשים שבסופו של דבר אין להם את כושר השיפוט להחליט כי יש ילדים חולי סרטן שרוצים למות ויש גם אנשים שלא רוצים לחיות אחרי אהבה נכזבת".

דיבון אמרה כי לכל אדם יש את כושר השיפוט להחליט ויש דבר שנקרא "הנחיות רפואיות מקדימות": "אדם יכול למלא טופס בעודו צעיר, בריא וצלול בו הוא מודיע מה רצונו במידה ויהיה חולה במצב סופני. את הטופס הזה מחדשים כל חמש שנים כך שהטיעון שאדם קם בבוקר ורוצה לשים קץ לחייו בגלל אהבה נכזבת בכלל לא רלוונטי. האדם הזה חשב על הדברים, זו לא הייתה קפריזה של רגע וזאת זכותו- יש לו אוטונומיה על גופו".

גיא זוהר שאל אם יש צורך להפיץ להלל ולפאר את הבחירה הזאת ודיבון השיבה כי אין צורך להלל אך בהחלט צריך לעלות את העניין על השולחן: "הדעה המקובלת היום היא שצריך לעשות הכול כדי להאריך את חייו של האדם וזה לא נכון כי יש אנשים שלא רוצים בזה וזו זכותם". שור טען כי הוציאו מהמשוואה הזו את האופציה הרפואית: "הרי מידי פעם יש פריצות דרך רפואיות בתחומים הקשורים למחלות שנחשבות סופניות ויכול לקרות מקרה טראגי של אדם שהחליט שאפסו סיכוייו לחיות, שם קץ לחייו ושבוע אחרי זה יש פתאום פריצת דרך".

גיא זהר אמר כי היום רופאים בישראל מתעקשים להציל אנשים בצעדים מאוד קיצוניים מתוך פחד ושור אמר כי קיימים אנשים שאפסו סיכוייהם,רוצים ושואפים בצלילות למות חד משמעית אך מולם יש אנשים שהחליטו גם הם למות ובסופו של דבר ניצלו בצורה כזו או אחרת: "ישנם מקרים רבים שרופא אומר לחולה שתוך כמה חודשים ימות ובסוף זה לא קורה. מול הסיכוי הזה של בן אדם אחד או שניים שכן יינצלו שווה להקריב את הזכות של האדם ליטול את חייו". עוד הוסיף כי כנראה לא מדובר בזכות בכלל: "עובדה שאם מישהו רק מאיים להתאבד מזמינים מד"א ומשטרה ונלחמים בזה כך שכנראה זו לא זכות בסיסית". דיבון ציינה לסיום כי בעמותת ליל"ך שהיא עומדת בראשה, חתומים כבר כ-20,000 חברים וזה עוד מבלי שהבעיה עלתה על הפרק.

10/12/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris