פרופסור קרסו עונה למאזינה בת ה-48 הסובלת מאי ספיקה ורידית ושואלת מהם הסיכונים הכרוכים בטיפול שעליה לעבור - האזינו
שאלה: אני אישה בת 48 ויש לי אי ספיקה ורידית והרופא אמור לעשות לי טיפול מטרש. רציתי לדעת מהו הטיפול המטרש הזה ומה הסיכונים הכרוכים בכך.
פרופסור קרסו עונה: אי ספיקה ורידית אומר שהשסתומים בוורידים לא עובדים טוב וזה גורם בדרך כלל לוורידים נפוחים. יש להבדיל בין ורידים עמוקים לבין ורידים שטחיים שרואים אותם בעין.
המילה 'מטרש' באה מהמילה 'טרשת', שפירושה 'סתימה', או דופן שהוא מלא במשהו. כשמדובר בטרשת עורקים, שזו מחלה שאנו מפחדים ממנה, זה אומר שהעורקים סתומים. כשמדובר בטרשת ורידים, זה אומר שהוורידים הם סתומים או לא מתפקדים.
טיפול מטרש הוא טיפול שסותם את הוורידים. כלומר אנחנו סותמים את הווריד מצדו האחד ומזריקים לו מצדו השני חומר שגורם לדם להיקרש בו. הדם נקרש והווריד למעשה עכשיו כולו מלא בדם קרוש ולכן הוא ווריד מת שלאט לאט נספג בגוף ונעלם. זהו אחד מסוגי הטיפולים שישנם כטיפולים מטרשים.
מה שקורה בעצם זה שהדם מוצא לו וורידים אחרים שדרכם הוא מטפס ועולה למעלה. יש אפשרות לטרש את הווריד, לסתום את הוורידים החיצוניים עם חומר שמזריקים להם, ויש אפשרות להזריק לתוך הווריד קצף שגם עושה את אותו הדבר, ויש אפשרות להכניס אלקטרודה, כמו חוט תיל קטן שחודר לתוך הווריד עם לייזר ולשרוף אותו. כלומר, ישנן שיטות רבות שכולן עושות את אותו הדבר - גורמות לדם להיקרש בתוך הווריד ולסתום אותו, וכשהווריד נסתם הוא מת ונספג לאט לאט על ידי הגוף ונעלם ונמוג.
הטיפול נעשה במקרה שסובלים מכאבים או בגלל סיבות של אסתטיקה. אבל צריך לקחת בחשבון שיש נטייה של אנשים, בעיקר אצל נשים, ליצור בעיות חוזרות בשסתומים של הוורידים, ויכול להיות שבעוד שנתיים שלוש יצמחו ורידים חדשים שגם הם יהיו עם דליות, כלומר לא מדובר בטיפול זבנג וגמרנו שעוזר לתמיד.
לפעמים יש גם דברים נוספים, כמו נשים שיש להם ורידים מאוד מאוד דקים ומכוערים שיוצרים דליות. בעיקר אצל נשים לאחר לידות, שנוצר אצלן מראה של רשת או מניפה של ורידים דקים מתחת לעור. אז הרופאים לפעמים לוקחים מזרק עם חומר מטרש ומזריקים אותו עם מחט מאוד דקה לתוך אותם ורידים וסוגרים אותם.
כשהדבר נעשה על ידי רופא מומחה שיודע מה לעשות אין בזה כל סיכון.