ד"ר רז צימט, מהמכון למחקר ביטחון לאומי שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm על הסנקציות האמריקאיות שיחולו הערב על איראן: "אם תהיה נכונות איראנית לפשרות זה לא יהיה בנושאים המהותיים שמהווים תעודת ביטוח לעצם שרידות המשטר".
הסנקציות החדשות שהטיל ממשל טראמפ צפויות להיכנס מחר (ג') לתוקף אך חסן רוחאני הבטיח שישבור את המצור. ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי פירט: " מדובר על השלב החמור ביותר בהטלת הסנקציות על איראן ומשמעותן העיקרית היא שלאיראנים לא תהיה את האפשרות לייצא נפט בכמויות שהיו עד כה. האיראניים אחרי הסכם הגרעין כבר יצאו כשניים וחצי מיליון חביות נפט ביום, עוד לפני ההחלטה האחרונה על חידוש הסנקציות זה ירד לשני מיליון והערכות כיום שיהיו רק מיליון וחצי חביות נפט ביום. זו אכן פגיעה משמעותית".
לפני כשעה יצאה גם הודעה קצרה ממערכת הבנקאית הגלובאלית 'סוויפט' שאומרת שחלק מהאיראנים כבר נותקו מהמערכת. החל מאנשי עסקים, כולל ממשלת איראן והבנק המרכזי לא יוכלו לבצע עסקאות כלכליות דרך המערכת הבנקאית העולמית. לא תהיה לבנקים אירופאים להעביר להם כספים וההיפך".
"אחת הבעיות של משטר הסנקציות, גם אלו שהיו ב-2012-2013 היא העובדה שמדובר במשטר", הסביר, "משטר הוא דבר שנמשך לאורך זמן ולכן האיראנים יכולים למצוא חורים ודרכים לעקוף חלקים מהסנקציות".
כשנשאל לאן מצבה הכלכלי הקשה של איראן יוביל והאם ייתכן והמשטר ייפול השיב: "זו השאלה המרכזית. במישור הכלכלי ברור לנו שהסקציות יחמירו את המצב הכלכלי שגם ככה קשה באיראן. היעד של הסנקציות הוא לא כלכלי אלא פוליטי. הממשל האמריקאי לא אומר רשמית שהוא מעוניין להביא לשינוי במשטר אלא בשינוי מדיניות אך גם זה פוליטי ולא בטוח שהוא יתממש. ייתכן שנדבר בעוד חצי שנה ונעסוק באינפלציה וקריסה כלכלית באיראן אך המשטר יסרב להסכם גרעין מחודש".
לסיום הסביר: "הנחת העבודה היא שהמשבר הכלכלי שיחריף יוביל עשרות אלפים לרחובות והמשטר ייכנע לדרישות המערב. זו הנחת עבודה שנבחן לאורך זמן ולא בטוח שזה ייקרה. ייתכן שהאיראנים יסכימו למשא ומתן אך כל משמעותו היא משיכת זמן". כשנשאל אם יש סיכוי לשנות את ההסכם האיראני לטובתנו, ד"ר צימט הטיל ספק: "אני די סקפטי. אם תהיה נכונות איראנית לפשרות זה לא יהיה בנושאים המהותיים שמהווים תעודת ביטוח לעצם שרידות המשטר".
עריכה: איתמר זיגלמן