אילה חסון

"גוף לא יכול לחקור את עצמו"

סגן ראש היחידה הארצית לחקירות פשעים לשעבר על הנעשה בחדרי החקירות: "יש הזנחה של ההיבט התמיכתי, שגם הוא נחוץ כדי להשיג שיתוף פעולה"


סגן ראש היחידה הארצית לחקירות פשעים לשעבר נצ"מ (בדימוס) ד"ר מאיר גלבוע שיתף את אילה חסון ב-103fm בהתנהלות בתוך חדרי החקירות. מה יכול החוקר לשאול אישה שיגרום לה לתערער לגמרי אחרי שהוזמנה לחקירה פעם נוספת?

"צדק רבינוביץ' (שהתראיין קודם לכן בתוכניתה של אילה חסון) כשאמר שגם אם אדם לא חשוד בשום דבר אך מזומן לחקירה זה דבר לא נעים ומלחיץ. זה טבעי. חוקר מנסה למצוא נקודות תורפה בכל אדם שיושב מולו כדי להביא אותו לשיתוף פעולה. בתשאול או בחקירה כזאת החוקרים המיומנים יודעים למצוא בקלות נקודות תורפה אך יש הזנחה בהיבט התמיכתי. כדי להשיג שיתוף פעולה מלא כולל הודאה, צריך מצד אחד להפעיל סמכות ולחצים ומצד שני גם להפעיל תמיכה שנותנת את התוצאה הטובה ביותר".

גלבוע התייחס לשיטת 'השוטר הטוב והשוטר הרע' וסבר שהיא עונה על הצרכים הנפשיים שלנו כבני אדם: "השוטר הטוב והרע היא שיטה עתיקה אך מאוד אפקטיבית עד עצם היום הזה. עצם זה שאני תומך בנחקר אני יוצר איזשהו איזון לחצים. אדם שהוא מועד לפורענות יכול להילחץ יותר. קרו לי מקרים בהם אנשים יצאו מחקירה וחשו ברע בליבם ובגופם והיו גם מקרים בהם הזעקנו את מגן דוד אדום".

אילה חסון העריכה שהחקירה של האישה, שקפצה אל מותה כשנודע לה שהיא מזומנת לחקירה נוספת, הייתה מצולמת ולכן סברה שגוף חיצוני צריך לבחון אם מרסקים אנשים במהלך חקירה או לא על מנת למנוע את הסיפור הטראגי הבא. מאיר גלבוע הסכים איתה והעריך שזה לא תפקידה של מח"ש: "מח"ש לא אמורה מבחינת הסמכות שלה לבדוק את זה. בגלל שבאתי מתוך שורות המשטרה והייתי בין הדוחפים להוצאת משרד החקירות אל מחוץ למשטרה אני חושב שגוף לא יכול לחקור את עצמו. גם לא צה"ל וגם לא המשטרה. גוף אחר צריך להתמנות ולבדוק את הדברים באופן אובייקטיבי. במקרים האלה צריך למנות, והשרים יודעים למנות, ועדה שתבחן את הדברים. אם היו כשלים אז צריך לשפר אותם ולא יעזור שום דבר".

עריכה: איתמר זיגלמן 

21/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אילה חסון
אילה חסון
Paris