טרור הגבעות

ראש החטיבה היהודית בשב"כ לשעבר מנחם לנדאו על הקטינים שמבצעים מעשי טרור נגד פלסטינים: "זו חבורה של אנרכיסטים"


אתמול (ג') החליט בית המשפט המחוזי בלוד לפסול את הודאתו של קטין הנאשם בהצתת כנסיית הדורמיציון בירושלים ובכפר עקרבה, וזאת בשל האופן שבו השב"כ והמשטרה ניהלו את חקירתו. מנחם לנדאו, ראש החטיבה היהודית בשב"כ לשעבר, התייחס לאופן בו מתנהלות החקירות נגד הקטינים החשודים במעשי טרור נגד פלסטינים.

לא מעט אנשים בציבור שומעים על 'נוער הגבעות' ומדמיינים אסופת מתנחלים פורעי חוק. לעומתם, מתעקשים המתנחלים שמדובר בסך כל בקבוצה קטנה ומצומצמת. נשאלת השאלה האם עבור קומץ נערים יש צורך ביחידה מיוחדת בשירות הביטחון הכללי שעוסקת אך ורק בטרור יהודי.

מנחם לנדאו, ראש החטיבה היהודית בשב"כ לשעבר, הסביר: "מדובר על מניעת סיכוי לטרור, מניעת ריגול, שמירה על ביטחון המדינה, שמירה על מסמכי המדינה ועוד. טרור הוא טרור הוא טרור, לא משנה אם זה טרור ערבי או יהודי. לצערנו, כשמסתכלים אחורה רואים שהיה טרור יהודי - והרבה.

"טרור הוא כל מה שנעשה במחשכים כנגד אוכלוסייה ערבית או יהודית במטרה להשפיע על מקבלי ההחלטות בצורה כזו או אחרת", אמר לנדאו. 

    

מה גורם לבחורים צעירים לצאת ולפגע? הרי הטרור המוסלמי מגיע מהאיסלם הקיצוני ומבוסס על אמונה דתית, ואילו הטרור היהודי - לא. לדברי לנדאו, המניעים הם מניעים שונים חסרי אידיאולוגיה ברורה: "זה התחיל בכך שהיו פינויים של מאחזים בלתי חוקיים. הנערים הצטופפו והתלכדו במטרה להשפיע על מקבלי ההחלטות להפסיק עם הפינוי. ועדיין, לפעמים המניע מגיע כרקע לפיגוע שהיה נגד יהודים. אין להם שום אידיאולוגיה", התעקש. 

"ולא, ממלכת יהודה זה לא אידיאולוגיה. מדובר על חבורה של אנרכיסטים, שנכון להיום אין מי שעומד בראשם. פעם היו רבנים שהיו נשמעים להם, אבל היום כבר אין", תקף. לדבריו, גיל הנערים המפגעים הולך ויורד. "זה אנשים שאין להם שיקול דעת. הם מציפים ומתסיסים את השטח ויכולים לגרום למצב שהצבא מתערב, המשטרה מתערבת ומתחילה מלחמה שעולה בחיי אדם.

"בעבר התייחסו אליהם כאל פורעי חוק שמשחיתים רכוש, אבל בפרשת דומא המדינה התעשתה וקיבלה החלטה לראות בנערים התאגדות בלתי מוכרת, שהמשמעות היא חקירה בצורה אחרת ולא חקירה פלילית רגילה". גם אם זה כולל לפברק בית כלא, להכניס לתוכו עצור ולהפעיל עליו לחצים דרך אסירים אחרים - או בעצם - שחקנים.   

טקטיקות החקירה שראינו בתוכנית עובדה זה משהו לגיטימי אצלכם בחטיבה - גם כשמדובר בקטין?
"יש חקירות ומקרים קשים לפיצוח. בחקירות יש הרבה מגבלות. ומה זה קטין? הוא עבריין. צריך לטפל בו. לדעתי, השופטת פה דעתה בגדול. לשב"כ יש מודיעין טוב. הוא לא קם בבוקר ומחליט להתלבש על איקס ולהביא אותו לחקירה, אלא מביא אותו לחקירה על בסיס מודיעין. את המודיעין הזה צריך להפוך לראיות ואת זה עושים בחקירה או בעדויות של אחרים.

"אצל נוער הגבעות החקירות מסובכות וקשות, ולכן החוקרים בשב"כ מראים יצירתיות. לצערי, בתי המשפט כבלו ידיים ופסלו הודאה שניתנה בתרגיל מאוד יצירתי. מה הם מצפים - שיביאו בן אדם על בסיס מודיעין ויתשאלו אותו?"

הטקטיקה מול נוער הגבעות זהה לזו שמפעילים כלפי חשודים פלסטינים?
"
זה תלוי. בדרך כלל תרגילים נעשים גם פה וגם פה. אומנם כל תרגיל הוא בעל אופי אחר, אבל החקירה היא אותה חקירה - חוקר מול נחקר".

  

עריכה: מיכל דאבי

02/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"חבורה של אנרכיסטים"
"חבורה של אנרכיסטים"  |  צילום: מתניה טאוזינג/פלאש90
Paris