הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

מידת ההשפעה של מדינה זרה על הבחירות

ראש חטיבת מחקר באמ"ן לשעבר: "כל המחקרים מוכיחים שהאפקטיביות של הפעולות האלו היא דרמטית"


ראש חטיבת מחקר באמ"ן לשעבר תת אלוף (מיל') אלי בן מאיר התייחס להתרעת ראש השב"כ נדב ארגמן על התערבות של מדינה זרה בבחירות בישראל.

"השחקנים הגדולים בנושא הם ארבעת המדינות הפועלות בתווך הזה בכל העולם: צפון קוריאה, רוסיה, סין וכמובן איראן. אין ספק שמתקיימת פעילות איראנית נגד ישראל, רק בשבועות האחרונים נחשפו ישויות וירטואליות וקמפיין איראנים שפעלו כאן. השחקנים הללו משחקים פה לא רק בהקשר לבחירות. יש אלפי בוטים ואישיויות מזויפות שמשוטטות ברשתות החברתיות ומשפיעות על דעת הקהל שלנו בכל מיני נושאים. בתקופת הבחירות לוקחים את כל האמצעים הללו ומאיצים אותם ולכן קשה לזהות את זה".

האם בסופו של דבר זה מתכנס למערכת בעלת משקל שיכולה להגן מפני הדבר הזה? יש לישראל מערכות ראויות?
"סייבר היא מילה גדולה. בהגנה מפני תקיפה של גורמים זרים על תשתיות לאומיות ומאגרי מידע נעשה בשנים האחרונות סדר ויש גופים שאחראים על זה. הבעיה היא מושג התודעה, לא נקבע מי אחראי להגן עלינו על כל שקורה ברשתות החברתיות ובידיעות שמופצות באינטרנט. זה קשה טכנולוגית ואין לזה משאבים".

יש תחושה שיש המון חורים. יש לנו הרבה פייק ניוז גם בלי הבחירות. הרשת היא מקום שכל אדם עם מקלדת יכול לזרוק מה שהוא רוצה לאוויר.
"יש הבדל בין פוליטיקאי שמשתמש במדיה החברתית למדינה זרה עם אינטרסים שונים מכל אינטרס של אזרח ישראלי המשתמשת ברשת בצורה מוסדרת בקמפיין מתמשך. המחקרים מוכיחים שהאפקטיביות של הפעולות השיטתיות הללו היא דרמטית. תודעה היא לא בהכרח נושא ביטחוני. בממדים הרכים הם מאוד אמורפיים ויש עוד מה לעשות גם מבחינת רגולציה".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

10/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris