הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"המטרה הייתה להעביר לביבי את המסר: אנחנו צריכים אותך"

ראשי רשויות בעוטף עזה סירבו להיפגש עם רה"מ • גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול: "אני לא מחרים אותו. מתי שהוא יקרא לי אבוא"


"הזזתי דברים מהלו"ז שלי, הגעתי לאוגדה ולהפתעתי ראיתי 19 ראשי רשויות אחרים. מה, לא היינו אמורים להיפגש ולדבר רק על עוטף עזה? לא לזה כיוונתי", כך הסביר ראש המועצה האזורית אשכול גדי ירקוני את העובדה שהחליט לנטוש פגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "רצינו להעביר לו מסר ברור - אנחנו צריכים אותך. זו לא פגישה שצריכה להתקיים עם כל ראשי הרשויות". 

כבר שלושה ימים שבלוני התבערה נעדרים, ולטובה, מחיי השגרה של העוטף. אלון ביקש לדעת איך התושבים חיים בלי העשן. ירקוני השיב: "מנסים להתרגל, אבל זה טוב. הלוואי שימשיך ככה. נראה שהמהלכים האחרונים הצליחו להביא את הרגיעה שאנחנו מייחלים לה, אני מקווה שזה יימשך ככה. שאנחנו נוביל את הרגיעה ולא ניגרר אחריה". 


רוני תהה אם לצד כל ההסדרות האלה היה איום חד משמעי של 'אם זה יימשך אז ישראל תצא למהלך צבאי אלים וגדול ברצועת עזה'. 

"לצערי הרב קרוב לחודשיים אף אחד לא דיבר איתי אז קשה לי לומר", ענה ירקוני.

אלון הזכיר לירקוני שהם נפגשו השבוע והאחרון התלונן על כך שראש הממשלה לא בא לדבר איתם. והנה הוא בא אתמול, אבל מי לא בא לפגישה? 

"אני קראתי עוד מיום חמישי שעבר לרוה"מ שיבוא לראשי העוטף, הזמנתי אותו לבוא לדבר איתנו על הצרכים שלנו. שמחתי לקבל הודעה מהעוזר האישי שלו לפני יומיים , 'גדי, רבע לאחת אתה מתייצב, ראש הממשלה מגיע לדבר עם ראשי העוטף'. כשרוה"מ קורא אנחנו מזיזים את כל הלו"ז, זאת בכלל לא שאלה, ומגיעים.

הגעתי לאוגדה כמתוכנן ולהפתעתי אני רואה שם תשעה עשר מחבריי, והם באמת חבריי, ראשי הרשויות האחרים בדרום, ואני אומר: 'מה, לא היינו אמורים להיפגש רק על ענייני העוטף?' אמרו לי: 'לא. זאת פגישה כללית על כל מה שקורה בדרום'". 

רוני שאל אילו דברים עוד עומדים על סדר היום בדרום.
 
"להתיישבות יש המון בעיות שרוה"מ צריך לטפל בהן: אדמות, חקלאות, מים שזה הדבר העיקרי, ולאשקלון יש את הבעיות שלה ואני לא מזלזל, לרל רשות יש את העניינים שלה. אבל לעוטף עזה יש את הבעיות הספציפיות שלו". 

ובכן, עדיין. נשאלת השאלה אם זה מצדיק ויתור על שיחה נדירה עם ראש הממשלה. 

"כן, לצערי לא רציתי שכך יהיה. המטרה שלי לא הייתה לפגוע ברוה"מ. המטרה היא להעביר את המסר: 'אנחנו, כתושבי העוטף, צריכים אות ראש הממשלה בשתי נקודות קריטיות: נושא הביטחון – ואני מאמין לו שהוא עוסק בנו שעות רבות ולגבי בנושא ההסדרה אני מאמין ורוצה לקוות שהוא יצליח גם בנושא ההסדרה. הדבר השני הוא כל הבעיות האזרחיות שיש ברדיוס שבעה ק"מ בתוך העוטף וביישובים הסמוכים שלנו. והדבר הזה הוא דיון לא עם כל הראשיות האחריות אלא זה דיון ספציפי: איך ממשיכים בעוטף את הצמיחה הדמוגרפית הנפלאה כאן, על אף הקשיים שיש לנו בשנה ושלושה חודשים האחרונים, זאת חצי מלחמת התשה, גם כשיש הפוגה של ארבעה ימים בבלוני התבערה"

הטיעון ברור והצרכים של תושבי העוטף ברורים. אבל עדיין נשאאלת השאלה אם על דבר כזה מחרימים פגישה עם ראש הממשלה, הרי בעצמם הם קראו לנתניהו במשך חודשים לבוא להיפגש איתם.

"זה נכון. דבר ראשון אני לא מחרים אותו. אם מחר או היום הוא יקרא לי - אני בא לאן שהוא רוצה כדי להיפגש איתו. הפגישה הזאת יכולה לעזור לנו. ראש הממשלה הוא זה שיכול לעזור לנו ויכול לפתח את העוטף. אבל כשאתה קורא לכל הראשויות האחרות מהדרום, אמנם יש להם איתנו קווים משיקים, אבל הקו העיקר של עוטף עזה הוא קו נפרד. כשאתה קורא לכולם אתה הולך לאבד את הדבר המרכזי שלשמו נועדה הפגישה. ולכן אמרתי לחבריי מהעוטף: בואו נלך. נלך כדי לא לצייר תמונה כאילו באו לדבר על העוטף".

רוני הסכים עם גישתו של ירקוני ואמר שכאשר מכנסים לדיון אנשים מכל מיני גוונים עם שלל בעיות, אין אפשרות לצלול אל עומק הבעיה האקוטית של העוטף.  

אלון התנגד ואמר שאמנם הדבר האחרון שהוא יכול להגיד על גדי הוא שהוא אדם מפונק, ובכל זאת ההתנהלות הזאת נשמעת לו קצת מפונקת.  הגישה של 'אני לא אשב בפגישה כי הזמינו ראשי רשויות אחרות..'

ירקוני השיב: "אם היו מגדירים אותה כשיבה של יישובי דרום הארץ הייתי יושב, אבל דורש ישיבה נפרדת לעוטף. לא זה מה שהוגדר בתחילת הפגישה. והרגשתי הרגשתי שמביאים אותי כקישוט למקום שאני לא מוכן להיות בו". 

לסיום, פתיחת יומנים. מתי הפגישה הבאה של ראש מועצת אשכול עם ראש הממשלה?
"אני מחכה לראש הממשלה. יגיד לי – גדי בוא, אני בא. אין כאן עניין פוליטי". 

עריכה: מעיין פופלבסקי

04/07/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בנימין נתניהו
בנימין נתניהו  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris