פק"ל לב רם
עם טל לב רם

"יישום ההתנתקות היה כושל"

אל"מ (מיל') אורי הלפרין בביקורת חריפה על המדיניות בדרום: "שילמנו מחיר גבוה בצוק איתן בשל חוסר נחישות של הממשלה והדרג הצבאי" • החלק השני


אל"מ (מיל') אורי הלפרין שימש קצין המודיעין של פיקוד הדרום בין השנים 2007-2005, שנים משמעותיות שבהן יצאה לפועל תוכנית ההתנתקות, ואחריה התפתחה גזרת לחימה עם עליית חמאס לשלטון וחטיפת גלעד שליט.

בחלקה השני של השיחה שקיים עמו טל לב רם בפודקאסט הצבאי של 103fm, קיימו השניים דו־שיח מרתק על תקופת ההתנתקות מזוויות הראייה האישיות שלהם כמי שהיו בשטח בעת הפינוי מגוש קטיף. הם שוחחו על סוגיות אסטרטגיות, על האירועים שהתרחשו אז ומשפיעים על המציאות שלנו עד היום, ושיתפו לראשונה בפרטים שהתרחשו מאחורי הקלעים.

עוד ב־103fm: האזינו לחלק הראשון של השיחה עם אל"מ (מיל') אורי הלפרין

הלפרין דיבר על ההתלבטות של פיקוד הדרום באשר לאופן ההגנה על עוטף עזה ביום שאחרי ההתנתקות (שהייתה פעולה נכונה בעיניו), ושיתף בדיונים שהתקיימו בפיקוד כשבאחד מהם הוצגה תגובה צבאית לכל אירוע טרור על הגדר.

לדבריו, מסמך שהציבו לרה"מ דאז אריק שרון ולרמטכ"ל, הזהיר בצורה חד־משמעית כי יציאה מציר פילדלפי בצורה שבה תוכננה ההתנתקות היא הרת אסון בהרבה משמעויות. "הטענה הייתה כי במידה ונתנתק מהרצועה לחלוטין - הרצועה תתעצם בצורה מהירה", הסביר.

צילום ארכיון: פלאש90
// צילום ארכיון: פלאש90
 

הלפרין הדגיש את עמדתו, ולפיה "מימוש ההתנתקות היה כתוב על הקיר - אבל היישום שלה היה כושל". הוא הסביר כי "בכך שהשארנו לחמאס את צינור החמצן שלו, שדרכו הזרים את כמויות האמל"ח - כפינו על עצמנו מציאות".

בהמשך התייחס קצין המודיעין לשעבר לאחד מהאירועים הביטחוניים הקשים שידעה ישראל - חטיפת גלעד שליט. "הייתה התראה, החיילים שהיו בטנקים ידעו לספר שתודרכו וידעו שקיימת התראה על חטיפות", שיתף, ונזכר איך הוא, הראשון שידע על החטיפה, סיפר עליה לאלוף הפיקוד דאז, יואב גלנט ("אדם קר רוח, הוא הבין ומיד הסיט את המסוק שהיה עליו לכיוון זירת האירוע"). הלפרין סיכם ואמר כי "חטיפת שליט היא אירוע מעצב שבו נפל לנו האסימון שאנחנו מתמודדים מול יריב מדרגה אחרת".

התנתקות משתי זוויות. לב רם והלפרין באולפן 103fm

מחיר גבוה בשל היעדר נחישות

מודיעין הפיקוד בראשותו של הלפרין פעל מסביב לשעון על מנת לסכל פיגועי ירי ולמנוע התעצמות של ארגוני טרור. אחד מסיפורי הסיכול הממוקדים היה חיסול של ג'מאל אבו סמהדאנה, פעולה שבסופו של דבר הובילה לחיסולו של ארגון הוועדות העממיות.

הלפרין סיפר גם על רצח בני משפחת חטואל, ובהם אם המשפחה, שהייתה בהריון מתקדם, וארבע בנותיה; על תקיפה שכוונה נגד בית שבו שהתה 'נבחרת החלומות' של חמאס ("אם כולם היו נהרגים בתקיפה ההיא אז היום היינו מתמודדים עם חמאס אחר"); וגם על לידתו של מבצע 'הקש בגג' ("זו הייתה אופרציה מוצלחת שנעלמה כאשר הנחישות נשחקה").

לקראת סיום הריאיון לא פסחו השניים גם על מבצע צוק איתן, והלפרין הסביר מדוע נותרה בו תחושת ההחמצה: "50 ימי לחימה ו־72 הרוגים הם מחיר גבוה, שנובע מהעובדה שהממשלה והדרג הצבאי לא היו נחושים לפעול על פי התוכניות שאנחנו מכירים".

האם אפשר היה לפתור את סוגיית איום המנהרות כבר לפני שנים? האם קיים פתרון צבאי לרצועת עזה? על כך ועוד, בפודקאסט הצבאי של 103fm.

 

עריכה: אפרת קורמן

05/09/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


טל לב רם
טל לב רם  |  צילום: 103fm
Paris