למה איכפת לנו ממה שיגידו עלינו? ומה יחשבו עלינו? על השאלה הזאת ניסו לענות טלי וציפי ביחד עם הפסיכולוג איל אקרמן. "זאת שאלה מאוד טובה, שמתחילה מגיל מאוד צעיר. מסקרנות אותי התשובות של האנשים שבהם אני מטפל בקליניקה שלי בהרצליה" אמר.
ציפי: למה אכפת לנו ממה שיגידו עלינו? טלי: אני מודה שאכפת לי מה אומרים עליי ואני לא מבינה מדוע. למה אכפת מה השכנה ממול חושבת עליי?
אייל: "מי שמדבר ברדיו צריך שיהיה לו ולא יהיה לו אכפת מה חושבים עליו".
טלי: אני חושבת שיש הבדל גדול בין רדיו לטלוויזיה. כשאתה בטלוויזיה אתה רוצה שיראו אותך. ברדיו אף אחד לא רואה איך אתה נראה. אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה.
אייל: "זה משהו מאוד בסיסי שמתחיל מגיל מאוד צעיר. כאנשים יש לנו מנגנונים שאנחנו לא תמיד מודעים אליהם. אנחנו צריכים לבסס את הרגשות שלנו על דעותיהם של אנשים אחרים. אם לא נהיה עם אנשים אחרים – משהו יחסר לנו. אנחנו פוחדים להיות לבד ולכן חשוב לנו מה חושבים לנו. מבוכה והומור עוזרים לנו לווסת את היחסים עם אנשים אחרים כדי לוודא שאנחנו לא נשאר לבד".
ציפי: הצורך להיות שייך ורלוונטי?
אייל: "כן".
טלי: תראה כמה קשה לצאת היום מהארון. כולם מודאגים מ'מה יחשבו עליי'.
אייל: "זו סיטואציה בה האדם משנה את החוזה של מיהו מול אנשים אחרים ומול עצמו. קשה לחשוב על עצמך בצורה מסוימת כי אתה יודע שקשה לסביבה לחשוב עליך כמשהו אחר. הרצון להיות מקובל על ידי החברה הוא מאוד חזק. אכפת לנו מה חושבים עלינו".
טלי: זה כבר עניין של זהות
אייל: "אין לנו כלי אחר לחשוב על עצמנו אלא להיעזר במה שאנשים חושבים עלינו. הדימוי העצמי שלנו מאוד מושפע מזה. זה מארג. במזרח לדוגמא יותר מקובל לא לצאת מהנורמה, מבחינה מנטלית".
ציפי: אנחנו חייבים לקשר את זה לרשתות החברתיות, כשאנחנו ממסחרים את עצמנו לדעת. בצורך להרגיש רלוונטי. התמונות והפילטרים...
אייל: "הרשת החברתית ממסדת את התקשורת ביני לבין האחר. זה הצטמצם ללייק וחברות בפייסבוק.
ציפי: אתה מוכרח לספק עניין. אנחנו מתאימים את עצמנו לסביבה. הטכנולוגיה כל הזמן רצה קדימה והנפש שלנו הרבה יותר איטית".
אייל: "ולכן ראוי שאדם ישאל את עצמו האם זה מסב לו אושר או שהוא מנסה להסב לעצמו אושר בדבר הזה. כשטכנולוגיה פוגשת את האדם אתה לא יכול לדעת לאן זה ילך".
טלי: מהרגע שנולדנו אנחנו רוצים לרצות את ההורים, אחרי זה את הגננת והמורה. זה לא נפסק.
אייל: "מצד אחד אנחנו רוצים להיות בקשר עם אנשים אחרים ומצד שני יש את הסכנה שרק נטמע לתוך נורמטיביות ונאבד את עצמנו. זה מתח בין להיות שייך ללהיות אינדיבידואל. הדבר הזה קיים משחר התרבות האנושית".
עריכה: איתמר זיגלמן