הולכים לבחירות בפעם השלישית: לאחר זמן רב של המתנה מורטת עצבים וחילוקי דעות בין בכירי המפלגות הגדולות, הוחלט כי מדינת ישראל עומדת, שוב, בפעם השלישית השנה לפני בחירות. שר הביטחון לשעבר יצחק (איציק) מרדכי שוחח עם סיון כהן בתחילת התוכנית והביע תרעומת רבה לאור ההחלטה לצאת לעוד בחירות שיעלו למדינת ישראל ביוקר.
"נקלענו בעל כורחנו כאזרחי המדינה למצב בלתי הגיוני בעיני. אני מסתכל איך אנחנו נראים בעיני כל העולם, בעיני ילדינו וגם בעיני הדור שלי, שנתן את כל כולו לטובת המדינה. מדובר באישים ומנהיגים מהטובים שיש למדינת ישראל להציע ואני שואל את עצמי איך הגענו למצב הבלתי אפשרי הזה".
איך נקלענו למצב כזה?
"אני לא יודע להסביר. זה יותר נושאים אישיים מנושאים עניינים. כולם יודעים שאנחנו נמצאים במצב ביטחוני מורכב, המצב החברתי גורם לעוד שסעים וניתוקים בתוך החברה הישראלית והמצב הכלכלי מורכב מאוד. מה שהיה מתחייב במצב הזה הוא להושיב את כל ארבעת המנהיגים של המפלגות הגדולות בחדר אחד ולא לצאת מהחדר עד שמגיעים להסכמות ומקימים ממשלה שתנהיג את העם במצב המשברי הזה".
לו אתה בקוקפיט של כחול לבן, היית יושב עם נתניהו?
"אני לא איש פוליטי היום, לנתניהו יש זכויות רבות והוא נמצא בבעיה משפטית. הבעיה המרכזית היא איך האנשים הטובים האלה בכחול לבן, יחד עם ליברמן, לא מצליחים לשבת במקום אחד, להתגבר על משקעים מהעבר והאגו ויוצרים מכנה משותף שאיתו ינהיגו את המדינה".
מי אשם? כולם באותה מידה?
"ממשלת אחדות היא לא דבר אידיאלי אך הדבר המתחייב מתוצאות הבחירות ומהמצב שאנו נמצאים בו. כל המנהיגים צריכים לשים את כל המשקעים האישיים בצד ולדאוג לטובת המדינה. מה תיתן לנו עוד מערכת בחירות? זה לא ישנה את המצב בצורה מהותית. רק נשלם מחיר יקר מבחינה חברתית וכלכלית כשאני מקווה שלא נכנס במקביל גם לסיבוכים ביטחוניים. כל מי שמסתכל על זה מהצד שואל את עצמו איך נקלענו למצב הזה. נשיא המדינה הביא לדעתי מתווה נכון, אם לא מסתדרים קחו שלושה-ארבעה אישים אחרים שמקובלים על המערכת וצרו מתווה שאיתו הולכים. אין לנו מדינה אחרת, אי אפשר לפגוע בחברה ובמדינה. אי אפשר לשמוט את הקרקע מתחת לרגלינו. מה נגיד לנכדנו ולאזרחי העולם?".
פוליטיקאים מהעבר היו מרשים לעצמם להתנהג כך? איבדו כאן את הבושה?
"גם לפני עשרות שנים היו מצבים מורכבים ואי הבנות אך בסופו של דבר דאגו להקים ממשלה ולהנהיג את העם. אי אפשר להנהיג את העם ללא קואליציה רחבה שמאגדת בתוכה את מירב הכוחות. הפערים מבחינה לאומית אינם גדולים".
זה הכל אגו?
"זה הכל כתערובת אחת. אפשר בקלות יחסית לבנות קווי יסוד להנהיג את המדינה. לחלק מהציבור לא חשוב מי יהיה ראשון ומי יהיה שני, חשוב להם שתהיה ממשלה שתתמודד מול הסכנות שישנן כיום".
ברמה הפרקטית. מה היה צריך לעשות?
"לא צריך לחפש אשמים, צריך לשים את כולם תחת קורת גג אחת ולקבוע תוואי מרכזי כדי לבנות מערכת פתוחה להנהגת המדינה".
כולם מספרים לנו שהם אוהבים את המדינה, שהיא מעל הכל, והם גוררים אותנו למערכת בחירות שלישית בפחות משנה.
"אני מאמין להם שהם אוהבים את המדינה, הבעיות הן של אגו שלא מאפשרים להגיע להנהגה לאומית. אני פונה כאזרח המדינה – אנא ממכם שבו עכשיו ובנו מתווה שיכלול את כל המרכיבים הלאומיים כדי להקים ממשלת חירום".
אתה מכיר את אביגדור ליברמן, לאן הוא מכוון? מה הוא מנסה לעשות? בסוף הוא נותר איש המפתח.
"הוא רוצה ממשלת אחדות. במצב בו יש שתי קבוצות, כשכל קבוצה חותרת למקום אחר לא מגיעים למכנה משותף. צריך לעזוב את הדברים הקיצוניים ולמצוא את המכנה המשותף הכי בסיסי כדי להקים ממשלת אחדות למשך שנתיים ואם צריך – עוד שנתיים נצא לבחירות חדשות. אי אפשר לצאת שוב למערכת בחירות שתביא תוצאות דומות. אני פונה מדם ליבי לכל מנהיגי המדינה, שימו את האגו בצד והצעידו אותנו קדימה".
עריכה: איתמר זיגלמן