קונסול ישראל בארצות הברית לשעבר אלון פנקס שוחח עם חברי התוכנית על המדיניות האמריקנית של הנשיא דונלד טראמפ מול איראן: "הסבר אחד זה שהוא ממשיך את המדיניות של אובמה במוזיקה אחרת ולא מתכוון להישאר במזרח התיכון ולהסתבך בפעולות צבאיות ממושכות. ההסבר השני הוא שבעצם אין מדיניות".
מה רוצה ממשל טראמפ? לא נראה שיש לו מדיניות ברורה במזרח התיכון
"יש שני הסברים. הראשון הוא שטראמפ ממשיך את מדיניות אובמה במוזיקה אחרת ואינטנסיביות שונה כשהוא נאמן להבטחות הקמפיין שלו ולא מתכוון להישאר במזרח התיכון תוך הישארות של מעט חיילים על הקרקע. ההסבר השני הוא שלטראמפ אין מדיניות. טראמפ יצא ברעש וצלצולים מהסכם הגרעין עם איראן, הסכים שההסכם יקרוס מאליו תוך שנה ושההתנהגות האזורית של איראן תשנה עקב לחץ כלכלי וסנקציות אך קרה ההיפך. מדיניות הלחץ המקסימאלי למעשה כשלה מבחינת ריסון ההתנהגות האיראנית".
קצת תמים לחשוב שמדיניות כזאת תגרום לאיראן להתקפל מהרעיון להשתלט על המזרח התיכון.
"צודק. זה פרי של תכנון לקוי. היציאה מהגרעין האירני לא לוותה בדיפלומטיה. לא היה תהליך סדור של בעלי בנות הברית. התמימות הזאת, כפי שאתם קוראים לה, יכולה בחישוב לא נכון לגרום להתלקחות. הניתוח של ארה"ב להתקפה האיראנית ב-14 בספטמבר בסעודיה היה שאיראן מבקשת לגרור את ארה"ב לעימות קטן ומוגבל".
מה היא תשיג בזה?
"היא תשבור את הסטטוס קוו. השיקול האירני היה לעמוד בסנקציות מתוך עמדת כוח ולהתריס בזירה האזורית".
אתה רואה מצב שטראמפ אחרי הפעולה הצבאית המוגבלת שלו יהיה אגרסיבי יותר?
"כן. הוא אימפולסיבי וזה קשור אצלו לתדמיתו ומעמדו. הוא מרגיש שהשילוב של קוריאה הצפונית ואיראן לא כל כך הצליח. הוא בשנת בחירות ובאמצע הליך הדחה".
באותה קלות יכול לתקוף את איראן או להוציא את הכוחות בעיראק.
"יכול מאוד להיות שאתם צודקים. הוא מטעמי נוחות העביר את הזירה לעיראק. מה שקרה כתוצאה מזה זה שהוא לקחת את השיעים האנטי איראנים והפך אותם לאנטי אמריקאים. לא בטוח שזה ייחשב להצלחה. פתאום עיראק הופכת להיות הבעיה".
אם לישראל יש דיבור שקט עם אמריקה. מה נכון לה להגיד בהקשר למאמצים בעיראק?
"אם אתה נתניהו לא אכפת לך שיהיה עימות בין איראן לארה"ב כי אתה סבור שזה משרת את ישראל כפי שחשבת שהמתקפה בעיראק תשרת את ישראל. אם אתה חלק מראשי אמ"ן, מוסד ושרי ביטחון לשעבר, אתה דווקא תעדיף משא ומתן של איראן שישאיר את יכולת הפריצה הגרעינית שלהם מוגבלת לכמה שנים. אני מניח שראש המוסד נפגש עם ראש הסי.איי.איי. ברור לי ששרי הביטחון מדברים ביניהם. מעמדו של טראמפ אצל נתניהו בעייתי כרגע. הוא לא מרגיש בנוח עם הניסיונות של נתניהו להשפיע עליו בנושא איראן כשהוא עצמו הבטיח שלא ייכנס למזרח התיכון. אתם יודעים איך זה, בסוף דברים כאלה מוכרעים בירי אזהרה או בנפגע במקום הלא נכון בזמן הלא נכון".
עריכה: איתמר זיגלמן