אילה חסון

מנכ"ל איכילוב: ערוכים למקרה הקורונה הראשון

פרופ' רוני גמזו לאילה חסון: "מרגישים שכל האזרחים נשמעים להנחיות" • הגיב גם ל'תיק 5000' של בני גנץ: "ניסיון פופוליסטי, עזבו את המערכת שלנו"


נגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי העולם ולגבות קורבנות בנפש. פרופסור רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, שוחח עם אילה חסון ב־103fm והתייחס למוכנות מערכת הבריאות הישראלית לתרחיש של גילוי המחלה בארץ. בהמשך הגיב לקמפיין של בני גנץ 'תיק 5000', שעוסק במספר המתים בבתי החולים בכל שנה, ואמר: "אני לא מוכן שידברו על מספרים, שאני מכיר יותר טוב ממי שמדבר עליהם".

בריאיון הצהיר פרופ' גמזו כי במערכת הבריאות כולה "ערוכים מצוין". לדבריו, הישראלים נשמעים להנחיות ולהחלטות שהתקבלו בנושא במשרד הבריאות ואשר מסייעות לצמצם את סכנת ההידבקות בנגיף. לדבריו, ההנחיות "בהחלט יצרו חליפת ביטחון למדינת ישראל".

במקביל הוסיף כי בתי החולים ערוכים ומתורגלים לתרחיש שבו הקורונה תנחת בארץ. "כל יום מקבלים חשודים ומטפלים בהם נכון. בודקים אותם, ותוך מספר שעות מקבלים תשובה מאוד מאוד מהירה ממעבדת הנגיפים המרכזית", הסביר, "אנחנו ערוכים למקרה הראשון, כמובן במסגרות של חדרי בידוד תת־לחץ. כל זה בכל בתי החולים".

בכיר מערכת הבריאות הודה כי בידוד ישראלים השבים מסין הוא החלטה לא אהודה, אולם הדגיש: "תמיד ניהול של תהליך התמודדות עם איום אפידמיולוגי - מעורבות בו החלטות לא פופולריות, אבל אין מה לעשות".

אילה הסכימה לדברים: "זה חשוב, מה זאת אומרת? ברגע שיהיה מקרה ראשון, חלילה, זה כמו חבר מביא חבר".

"עזבו את המערכת שלנו"

במהלך השיחה התייחס פרופ' גמזו לדברים שאמר בני גנץ על מערכת הבריאות, ביקר אותו אישית במרומז על בקיאותו בחומר, וקרא לכל מי שייבחר לתפקידי מפתח בממשלה הבאה לעסוק במעשים.
"אני יצאתי אתמול כנגד זה", אמר, "אני מבקש לא להפוך את מערכת הבריאות לכלי ניגוח פוליטי. אנחנו מערכת טובה, אולי המערכת הציבורית הטובה ביותר שיש למדינת ישראל - ואני לא מוכן שייקחו וידברו על כל מיני מספרים שאני מכיר אותם הרבה יותר טוב ממי שמדבר עליהם".

הוא כינה את המהלך, שהובילה כחול לבן במסגרת קמפיין הבחירות שלה, "ניסיון ציני ופופוליסטי" - והוסיף: "אני חושב שצריך לעצור אותו בעודו באיבו, וזה מה שניסיתי לעשות. יצא שחלק מחבריי, קצת קשה להם - אבל לי אין בעיה לעמוד ולהגיד: עזבו את המערכת שלנו, בלי הניגוח".

גמזו הדגיש כי "אנחנו באמת עושים עבודה מאוד מאוד טובה. רמת בתי החולים היא הגבוהה ביותר. את יודעת מה? אולי זה מצטלם טוב, אבל בעיית מערכת הבריאות שלנו היא לא בתי החולים. זמינות הרופאים בקהילה - שם הבעיה, שם האתגר, שם האתגר בעתיד. משרד הבריאות עושה עבודה טובה מאוד בשנים האחרונות ויש עוד הרבה מה לעשות".

אתה אומר שאין בעיות בבתי החולים בישראל? שהכול גן עדן?
"לא גן עדן. אילה, יש לנו הרבה מאוד אתגרים, והאתגרים, כמו שאני מכיר אותם, נמצאים על שולחן משרד הבריאות, והרבה מאוד מורכבויות על ממשלת ישראל וראש הממשלה הבא - אבל אני לא רוצה שייקחו את זה למקום של 'תראו, זו מערכת קורסת'. היא לא מערכת קורסת, היא מהטובות בעולם ברמה טכנולוגית טובה - גם בבתי החולים הציבוריים וגם בקופות החולים".

השאלה לגבי צפיפות, מיטות וכו'.
"תראי, צריך תוספת מיטות ותקנים, וכל הדברים האלה קיימים, אבל לקחת את זה ולשדר שהמערכת בקריסה - זה לא מקובל עליי. ואני אומר - את כל האנרגיות האלה קחו, שימו אותן כשתהיו ראשי ממשלה ושרים ואז תעזרו למערכת".

ספינת הקורונה? "להרחיב את זמן הבידוד"

בפתח הריאיון ביקשה אילה לשמוע את התייחסותו של הפרופסור לסוגיית הבידוד על 'ספינת הקורונה', שישראלים נמצאים על סיפונה - זאת בעקבות שיחתה עם לנה סמואלוב, דקות קודם לכן. גמזו הבהיר כי בעת גילוי של הנגיף על הספינה, זמן השהייה בבידוד מתאפס מחדש לשבועיים.

"כל תהליך ההדבקה יכול להיות תהליך שרשרתי, ובתהליך כזה צריך להרחיב את זמן הבידוד. אם אותו נדבק היה מבודד או לא היה חשוף או בא במגע, אז איך שהוא אפשר לא לספור את 14 הימים - אבל בדרך כלל הם כן באים במגע, והם כן היו מסתובבים ואז אתה בהחלט יכול וצריך לחשב מחדש את תקופת החשיפה של יתר האנשים. כן, זה לא נעים - אבל זו הדרך שלנו לוודא הסגר ולמנוע את התפשטות המחלה".

 
עריכה: עופרי גליכמן

11/02/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מגפת הקורונה
מגפת הקורונה  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris