אתמול (ד') דווח על בכיר ממשמרות המהפכה שמת כתוצאה מנגיף הקורונה ולפחות 20 חברי מג'לס אובחנו עם הנגיף. ההתפרצות המהירה באיראן עוררה זעם רב בקרב ציבור האזרחים במדינה על התמודדות המשטר עם ההתפשטות. ד"ר רז צימט, מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ומומחה לאיראן שוחח עם חברי הקבינט בתוכניתם ב-103fm על הנושא, והודה: "לקח להם יותר משבועיים להודות שיש בכלל התפרצות".
ד"ר רז צימט סיפר כי "יש אינדיקציה לפגיעה הקשה מאוד באמון הציבור. יש שיח שמתנהל כבר כשבועיים-שלושה שמאשימים את המשטר האירני, שלא רק שהוא לא פעל כדי למנוע את הדבר הזה, אלא גם עיכב את הצעדים הדרושים, וחמור לא פחות - הוא ניסה להסתיר מהציבור את הנתונים האמיתיים על המצב".
מומחים לעניין מעריכים שהקורונה פרצה באיראן בעיר קום שהיא המרכז הדתי שלהם כתוצאה מכמה מאות תלמידים סינים ששהו במקום. "במדינה מתוקנת, ברגע שהיה דבר כזה הם היו מיד עוצרים את כל הטיסות לסין, היו מטילים הסגר לפחות חלקי, היו מונעים תפילות המוניות בעיר, היו מפסיקים פעילויות תרבות וספורט". אך באיראן פעלו אחרת: "לא בלבד שהם לא עשו, אלא לקח להם יותר משבועיים להודות שיש בכלל התפרצות" הזדעזע צימט. לטעמו, התנהלות המשטר היא שהובילה לכך "שהמצב יצא מכלל שליטה".
"הם הצליחו כן לשמור, פחות או יותר, על מצב סביר משעה שהגבולות נסגרים והתיירות נפסקת" אמר צימט. לדבריו, איראן היא מדינה שיש בה משבר כלכלי עמוק בעיקר בגלל הסנקציות והקורונה גורמת להחרמת המצב. "בעוד שבועיים יש את ראש השנה האירני, שמידי שנה דווקא תרם רבות לכלכלה ולבילויים, כל הדבר הזה מחריף מאוד את המצב. זה לא אומר שמחר תהיה קריסה כלכלית, אבל כמובן שככל שהדבר הזה יימשך, המשבר הכלכלי ילך ויעמיק.
ד"ר צימט התייחס למשמעויות נוספות שעולות מהתפרצות הקורונה באיראן, הוא טוען כי זה מעיד על כשלים מאוד גדולים של המשטר בהתנהלותם מול אתגרים פנימיים. הוא סבור כי "חלקם נובעים מבעיות מבניות בתוך המשטר, ביכולת להתמודד עם אירועים מאוד חריגים. חלק מזה נובע מתפיסה פרנואידית, שהם כל כך חוששים לחשוף את החולשה שלהם, שזה מונע מהם. גם כשהם כן מתעוררים - הם מתעוררים יותר מידי מאוחר".
בהמשך דבריו ציין כי התמותה בקרב בכירי המשטר לא משמעותית אך "יש הרבה מאוד הדבקות כי חלק מהם היו באינטראקציה מאוד גודלה עם העיר קום". והוסיף: "אנחנו מעריכים שיש כל כך הרבה נתונים על נדבקים בקרב בכירים בגלל מחסור בערכות זיהוי של מחלה. מי שבעיקר עובר את הבדיקות הם האנשים שמקורבים לצמרת. יש להניח שבקרב הציבור הרחב מספר ההדבקות הוא הרבה יותר גדול, רק שרבים מהם בכלל לא מגיעים למצב של להיות מזוהים כנשאים".
עריכה: עופרי גליכמן