בן כספית ואריה אלדד

"יגיע רגע בו תחל העברה של המחלה בתוך הקהילה"

פרופ' גבי ברבש על משבר הקורונה בישראל: "יש המעריכים שהתמותה ממחלת הקורונה היא יותר מפי 3 משפעת" • הוסיף: ייקח שנה עד שיתפתח חיסון יעיל


פרופ' גבי ברבש, לשעבר מנהל בית החולים איכילוב שוחח עם ענת דוידוב ורוני בר-און ב-103fm על בהלת הקורונה, שעלתה רמה בימים האחרונים במדינה. 

דוידוב: "מה יותר מסוכן, קורונה או שפעת?"

ברבש: "ברור שקורונה, זו בכלל לא שאלה".

דוידוב: "אבל משפעת מתים יותר, לא?"

ברבש: "לא, ממש לא".

בר-און: "איך יודעים? הקורונה נמדדה רק השנה, לא היה קורונה".

ברבש: "זה ברור שזה מדביק יותר. בוא נתחיל ככה, התמותה האמיתית משפעת לא ממש ידועה, היא מוערכת בסביבות 0.1 עד 0.2 אחוזים מהנדבקים, הסיבה שזה ידוע במדויק, היא מפני שיש הרבה מאוד תת דיווח. זאת אומרת אנשים נניח נפטרים משפעת, אבל רושמים בסיבות הפטירה את מחלות הרקע שלהם".

דוידוב: "אבל גם כאן אלה אנשים עם מחלות רקע, עם היסטוריה".

ברבש: "נכון, אבל המספרים של המחלה הזאת בשלושה חודשים האחרונים עם התמותה הגבוהה בסין, וגם מה שקורה כרגע באיטליה, מוכיחים בצורה ברורה שהמחלה הזאת יותר קשה מאשר מחלת השפעת. אנחנו מדברים על תמותה, שבהערכות המקלות יותר היא פי 3 מאשר התמותה בשפעת, ועדיין יש כאלה שמעריכים שזה גם יותר מפי 4 או 5. תוסיפו לזה את ההדבקה המאוד יעילה של הווירוס הזה, שהוא אפילו מדביק כנראה יותר משפעת, למרות שאין על זה עדיין מספיק נתונים, אז אתה מקבל פה וירוס שיודע להתפשט בצורה מאוד מהירה, ובמקביל גם יותר אלים".

בר-און: "אז בוא נדבר על מה שקורה כאן, איך ישראל מתמודדת? איך נראים המספרים? האם ההתקפות על הפאניקה המוגזמת שמשרד הבריאות יוצר, נכונות או לא? שתף אותנו במה שאתה רואה, שומע ומבין יותר מאיתנו".

ברבש: "אני לא חושב שמשרד הבריאות יוצר פאניקה, הצעדים שהוא נוקט יכולים לעורר פאניקה, אבל הם הכרחיים. אני חושב שמה שמשרד הבריאות מנסה לעשות, זה לעצור את ההתפשטות של הווירוס הזה כאן בארץ, ולגרום לזה שהוא יגיע מאוחר יותר ובקצב נמוך יותר". 

בר-און: "אז איך אפשר לעשות את הצעדים הנכונים, ולא לייצר פאניקה? אני רואה את בר סימן טוב (מנכ״ל משרד הבריאות) מופיע, הוא שקט, רגוע, מסביר ורהוט. איך לעשות את הצעדים הקשים האלה ולהגיד, 'אבל חברים, אחרי שאמרנו את זה, אל תהיו בפאניקה?"'

ברבש: "אנחנו נמצאים כרגע בשלב ההכלה, ויודעים בדיוק ממי כל אחד מהנדבקים קיבל את זה. אין העברה אחרת שאנחנו לא מכירים, כמו שקורה כרגע באיטליה ובארצות הברית ובצרפת. אני אומר שהמאמץ הזה, כמה שהוא יעיל וטוב, יש אירועים שמשבשים אותו, כמו נניח הצליינים שהסתובבו פה מדרום קוריאה, או כמו מישהו מהנדבקים שמסתובב בכל מיני מקומות, ומדביק הרבה מאוד אנשים, או כמו האירוע שקורה עכשיו ברשות הפלסטינית. יגיע הרגע שבו נעבור משלב ההכלה להעברה בתוך הקהילה, זה שלב אחר שמחייב התייחסות אחרת. עם השלב הזה, אנחנו, כמדינת ישראל, ולא רק אנחנו, העולם בכלל, יצטרך ללמוד לחיות הרבה זמן. אני חושב שאם נעבוד נכון, גם שם יהיה איזון בין הצרכים שההתפשטות הזאת תציב בפני מערכת הבריאות, לבין היכולת של המערכת לטפל בה".

בר-און: "עד כמה יש סיכוי, שבזמן הנראה לעין, אפשר יהיה למצוא איזשהו פתרון מדעי לדבר הזה, כמו חיסון?"

ברבש: "אתה מדבר על חיסון, יש גם כמה מחקרים שרצים כרגע בכל מיני מקומות, בעיקר בסין, שבהם מנסים לטפל בחולים בתרופות אנטי ויראליות אחרות. הערכה שלנו, זה ייקח שנה עד שיתפתח חיסון יעיל, וזה טוב".

בר-און: "הקיץ שמתקרב יעזור לנו?"

ברבש: "לא יודעים אם זה יעזור, וגם אם כן, לא יודעים אם זה יחזור בחורף. אבל אני רוצה לומר, אפשר לחיות עם זה".

עריכה: אמיתי דואק

05/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיף הקורונה בישראל
נגיף הקורונה בישראל  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris