ינון מגל ובן כספית

"אתה מוכרח לחשוב על אפשרויות שבהן לא יהיה לך מזון"

אבשלום אבו וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, התייחס למחסור מוצרים אפשרי בישראל בעקבות משבר הקורונה: "המזון בכל מדינה הוא עניין אסטרטגי"


בצל בהלת הקורונה והעלייה במספק בנדבקים, אנשים רבים צורכים מזון רב למקרה שיאלצו להיכנס לבידוד, אבשלום אבו וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל שוחח עם ינון מגל ובן כספית על האפשרות שיהיה מחסור באוכל, ועל דרכי ההיערכות והתמודדות של המשק החקלאי עם הנושא: "יש פה מקרה קלאסי של ביטחון מזון".

אבו וילן הסביר כי "ביטחון מזון זו הגדרה של מדינה כמו מדינת ישראל שמייצרת את רוב התוצרת הטריה שלה; ביצים, חלב, גבינות, פירות וירקות. מצד שני, חסר לה גרעינים, אנחנו מייצרים רק 13% גרעיני חיטה וגרעינים למזון לבעלי חיים", כלומר 87% מהגרעינים מיובא ממדינות זרות".

עוד הוסיף ואמר כי רק 54% מהמזון מיוצר בארץ, "סוכר, אורז, גרעינים וכל הדברים האלה מיובאים מחו"ל". כאשר מדינה מייבאת מזון ממדינות אחרות בהיקפים כאלה עליה להחזיק מחסני חירום ולדבריו "זה יקר". לטענתו, "במדינת ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי המיוחד שלה, אין ברירה אלא לשמור על ביטחון מזון שיש לו 2 אלמנטים; את כל התוצרת הטריה שאפשר לייצר בבית, ומה שלא - צריך לאחסן במחסני חירום גם אם זה יותר יקר".

"היום, בארץ מייצרים מסך הדגים הטריים רק 15%, את רוב הדגים המיובאים שאוכלים בחתונות בר מצוות וכו' מביאים מסין", אמר וילן וטען כי הסחורה מסין בעיתית כתוצאה מהתנאים הסניטריים בסין ובריאות הדברים. הוא סיפר כי במשך שנים הם מתריעים בפני משרד הבריאות לגבי "האמנונים הסיניים הקפואים שמגדלים אותם על אנטיביוטיקה, אנחנו צועקים שצריך לשמור על אחוז מסוים של דגים טריים, כי הם הרבה יותר בריאים, ומשרד הבריאות מעלים עין".

הוא סיפר כי "שנים אנחנו מדברים על הנושא של 'למה צריך להבטיח את התוצרת הטריה לישראל' וכי כל פעם מנסים להתמקח". וילן הדגיש כי "המזון בכל מדינה הוא עניין אסטרטגי, אתה מוכרח לחשוב על אפשרויות בהן לא יהיה לך מזון. הפעם זה קורונה, פעם קודמת זה מבצעים מעזה, או בלבנון השנייה שירו טילים על נמל חיפה".

וסיכם: "עדיף שאנחנו נדע לשמור על הדברים הטריים אצלנו, שנדע להחזיק מחסני חירום נכונים, אנחנו לא מדינה נורמלית ויש לנו כמה צרות לצערי ואני מקווה שנצא מהם אבל על זה כל שנה יש לנו ויכוחים חדשים ולצערי צדקנו גם הפעם".

 

עריכה: עופרי גליכמן 

11/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris