בן כספית ואריה אלדד

"אנו מכשירים עמדות לבדיקות לכל מי שיש סימנים למחלה"

פרופ' אהוד דודסון מנכ"ל קופ"ח כללית על היערכותם לנפגעי הקורונה: "הנגיף התפשט בארץ והוא נמצא אצל אנשים שאנחנו לא מכירים והם מצליחים להדביק"


מגפת הקורונה ממשיכה להתפשט ברחבי הארץ, מנכ"ל קופת חולים כללית, פרופ' אהוד דודסון, סיפר כיצד נערכים בקופה לטפל בהתאם לנפגעי הקורונה.

"אנחנו נמצאים בדיוק בשלב שבין היכולת שלנו לאתר ולעשות חקירה מסודרת, אפידמיולוגית, אחרי כל נדבק", הסביר פרופ׳ דודסון בפתח השיחה והוסיף: ״לעומת זאת, אנחנו מכירים כבר 2 מאושפזים שלא יודעים לאתר את מקור ההדבקה שלהם, שחייב להיות בקהילה. מה שאומר שאנחנו כנראה במצב שבו הקורונה התפשטה בארץ, והיא נמצאת אצל אנשים שאנחנו לא מכירים, לא יודעים עליהם, והם כנראה ממשיכים להדביק".

אתה מרוצה מהדרך שבה משרד הבריאות מטפל בהליך, גם מקצועית וגם תקשורתית?
"התשובה היא כן. ככל שאני בודק את המהלכים שניסו, גם מקצועית, גם ניהולית, גם תקשורתית, אני חושב שמשרד הבריאות פועל בצורה מאוד מסודרת, מאוד מדודה, שוקל נכון את הדברים, אגב אנחנו שותפים גם לדיונים וגם להערכות המצב. אני יכול להגיד בצורה ברורה, שאני חושב שהם פועלים נכון".

מה בנוגע לסוגיית הבדיקות? הרי בעצם היה רצוי שכולם יעשו את הבדיקות האלה, אבל זה בלתי ניתן.
"זה נכון. אנחנו בעצם בדרך להפעיל את המכשירים שמצליחים לזהות את הווירוס הזה בבתי החולים השונים של 'כללית'. לפני יומיים (ג') סיירתי בשישה מבתי החולים שלנו, שבכל אחד מהם פתחנו, על פי הנחיית משרד הבריאות, מחלקה מיוחדת לטיפול בחולי קורונה. מה שחסר לנו במחלקות האלה, אלה אותם מכשירים שמזהים את הווירוס, שהיום, מבחינת 'כללית', יש רק בסורוקה. אני מקווה שממש בראשית השבוע נוכל לפתוח גם בבתי החולים האחרים, שבחלקם כבר יש מאושפזים. יש לי היום כ-26 מאושפזים בבתי החולים של הקופה".

אתה לא יודע לזהות שיש להם קורונה, ואתה מטפל בהם?
"עד לפני כ-10 ימים היה רק מרכז אחד בישראל, מעבדת הנגיפים הלאומית בתל השומר, שביצעה את הבדיקות עבור כל המדינה. לפני כשבוע, גם המעבדות של סורוקה ועוד 2 בתי חולים בישראל בעצם אושרו מקצועית לבצע את הבדיקות, וממש בראשית השבוע יהיו עוד מספר מעבדות כאלה".

האם נכונה הטענה לדעתך, שיש מעבדות פרטיות שיכולות לעשות את זה, רק לא נותנים להן לעשות זאת?
"אני לא מכיר, אבל בימים הראשונים של שבוע הבא יהיה אישור לבצע את הבדיקות האלה במעבדות בתי החולים, ואז נהיה במקום אחר. נוכל לעשות הרבה יותר בדיקות, גם כאשר החשד יהיה הרבה יותר מעורפל".

אולי צריך להרחיב קצת את הסימפטומים האלה?
"צודקים, זו בדיוק הכוונה כעת. אנחנו מרחיבים הרבה יותר. לכל מי שיש לו סימנים ריאתיים חריגים, בוודאי דלקת ריאות, יגיע לביצוע הבדיקה הזאת".

איך אדם יודע שיש לו דלקת ריאות אם הוא לא נבדק?
"מי שנמצא בביתו, יש לו 2 אפשרויות, או שהוא פונה למד"א או למוקד של קופת החולים שלו. במקרה שלנו, 2700*, שזה המוקד של 'כללית', יש שם רופאים, אחיות וגם עובדים סוציאליים שנותנים לכל מי שפונה את הפתרון. לרגל העובדה שאנחנו נמצאים במצב מאוד מיוחד, אנחנו הפעלנו את שירותי האונליין של 'כללית', עבור מי שמבודד בבית, כבר החל מ-8:00".

בעת החירום הזאת, יש איזשהו סוג של שיתוף פעולה בין קופות החולים?
"בוא נגיד שזה לא ממש הצד החזק שלנו. שיתוף הפעולה הוא כמובן עם משרד הבריאות".

אולי תיטול יוזמה? אם הייתם משתפים פעולה, אני חושב שהציבור היה מקבל את זה מאוד יפה, וגם האפקט שלכם, בתור הקו הקדמי של הטיפול במחלה, היה יותר גדול.
"יש לסוגייה הזאת 2 אספקטים - פעם אחת בתי חולים, ופעם שנייה קהילה. הקהילה נערכת גם במרפאות, פה כנראה כן יהיה שיתוף פעולה. אבל הנושא המרכזי שמערכת הבריאות עוסקת בו זה הכנת בתי החולים כעת, לטפל בחולים הקשים שיגיעו, שחס ושלום לא נראה כמו איטליה".

למרות שנתנו פה מחמאות למשרד הבריאות, אנחנו יודעים שיש הזנחה, ו-10 שנים לא הוסיפו מיטות, ואנחנו יודעים את המצב של הצוותים הרפואיים וכו'. האם ישראל יכולה היום לעמוד במצב של פנדמיה? הרי הוכרזה מגפה עולמית. אם אנחנו נגיע למצב של אלפים שצריכים טיפול כזה בבתי החולים, אנחנו נהיה איטליה.
"קודם כל אתם צודקים, ההיקפים של מערך האשפוז הישראלי נמוכים מאוד. מספר המיטות הכלליות לאלף נפש בישראל הוא 1.8, שזה הכי נמוך בכל העולם המערבי. לכן, אנחנו קודם כל יוצאים לדרך בבעיה גדולה. כמובן, גם צריך לזכור, בתי החולים שלנו לא באמת ריקים. התפוסות בבתי החולים של 'כללית' בימים אלה, הם בין 80% ל-110%, למרות שבעיתות חירום אנחנו יודעים קצת להוריד את התפוסות, עדיין היכולת של המערכת והקיבולת שלה היא די מוגבלת. משרד הבריאות בעצם קנה לנו זמן להיערך בזה שהוא סגר את מדינת ישראל". 

בתור רופא מומחה למחלות פנימיות, העובדה שעד היום בבוקר (ה') היינו כמעט באמצע אביב עם 23-22 מעלות, איך זה משפיע על התפוסה בבית החולים? בדרך כלל בקיץ התפוסה פחות ממה שבחורף, והאם אתה יכול לנחש איך זה ישפיע על וירוס הקורונה?
"זה נכון שבדרך כלל בקיץ התפוסות יותר נמוכות, למרות שבשנים האחרונות, באמת בגלל העובדה שהגדלת מספר מיטות האשפוז לא הדביק את גידול האוכלוסייה, אנחנו גם רואים בקיץ תפוסות הולכות ועולות. לגבי התחזית או הניבוי איך יתנהג הווירוס הזה בחום, אז יש מי שמנסה להרגיש אופטימי בגלל שכמעט ואין תחלואה בכדור הארץ הדרומי, ששם קיץ עכשיו, ויש מי שאומר, 'אנחנו פשוט לא יודעים'. מדובר במחלה שהתחילה לפני 3 חודשים לראשונה. אנחנו לא מכירים אותה". 

עריכה: אמיתי דואק

12/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מעבדות נוספות מצטרפות למלחמה בקורונה
מעבדות נוספות מצטרפות למלחמה בקורונה  |  צילום: פלאש 90
Paris