פרופ' רפי קרסו

"זאת מגפה עולמית אבל זאת לא מחלה שקוטלת"

פרופ' רפי קרסו פתח את התוכנית המיוחדת עם כל מה שרציתם לדעת על מגפת הקורונה: "כשנכיר את הווירוס נפחד פחות"


השבוע פרופ' רפי קרסו מגיש בכל ערב תוכנית מיוחדת עבור אלה שמעוניינים לשאול שאלות לגבי מגפת הקורונה, ומרגיע כיצד ניתן להפיג את הפחד על ידי כך שנלמד את המחלה ואת פעולותיה.

"אחד הדברים שבגללו אנשים נכנסים לפאניקה זה חוסר ידע. אנחנו נוטים באופן טבעי לפחד מהלא נודע, מהמסתורי, מדבר שאנחנו לא יודעים מה הוא, איך הוא נראה,  מה הוא יכול לעשות לנו, בעיקר כשמדברים על איזה וירוס קטלני", הסביר קרסו והוסיף ספציפית לגבי הקורונה כי "אחוז קטן מת ממנו, בעיקר אנשים חולים, אבל המילה 'קטלני' מביאה אותנו קודם כל לפחד ממשהו איום ונורא שמחכה לנו מעבר לפינה. מדברים על מגפה עולמית, זה נשמע איום ונורא. מגפה עולמית - כן, אבל המחלה לא קוטלת", הרגיע. 

לדבריו: "זה וירוס שאנחנו אכן לא מכירים את כל התנהגויותיו מספיק טוב, הוא הורג יותר אנשים מאשר השפעת. אבל אני מניח שאם בתחילת השנה היו מודיעים כל יום כמה אנשים נדבקו בשפעת הרגילה, היינו עוברים את המספר שעליו אנחנו מדברים היום בקשר לווירוס הקורונה. אני רק רוצה להגיד לכם, שבארצות הברית מתו בתקופה האחרונה 5,000 איש מווירוס השפעת הרגיל, ובארץ, 100 איש. אבל מי מת בדרך כלל? אנשים שהם במצב מאוד קשה, וכשאותה מחלה קשה פוגשת עוד דלקת ריאות או עוד מחלה זיהומית, שיווי המשקל העדין שמחזיק את אותם אנשים קשישים חולים מאוד מתערער". 

אז מה ההבדל בין חרדה לפחד, ואיך זה קשור לחשיבות הגדולה בידיעת המידע על הווירוס? "פחד זה דבר רציונלי. אם אני נמצא במלחמה ויורים עליי, ואני מפחד - זה נורמלי. אבל אם אני כרגע יושב באולפן ומפחד שפתאום יבוא מישהו ויירה עליי - זוהי חרדה. אם אנחנו נדע ממה צריכים להיזהר, נהיה יותר רגועים, נפחד פחות ונדע איך להישמר", הבהיר קרסו, וגם הדגיש בקשר לקורונה כי "82% מהאנשים מחלימים, ישנם קרוב לוודאי עוד הרבה מאוד אנשים שחולים במחלה ואין להם שום סימפטומים, שום תלונות, שום דבר, והם לא יודעים אפילו שהם חולים, הם נשאים, קרוב לוודאי. אני מניח שנדע את זה תוך כמה ימים, כשיתחילו לעשות בדיקות נוספות גם לאנשים בלי תלונות, ואנחנו צריכים לדעת שהרבה מאוד אנשים יכולים להיות חולים כמו בשפעת. 82% מפתחים סימפטומים קלים, כמו שפעת קלה. 15% בערך מפתחים סימנים קשים יותר או בינוניים, ורק 4-3 אחוזים מפתחים סימנים קשים עם דלקת ריאות", הסביר, והוסיף: "ברגע שהם חס וחלילה מגיעים לאי ספיקה נשימתית, אז גם אפשר להנשים אותם, יש גם טיפול נמרץ, יש גם טיפולים אחרים. צריכים לדעת שעם הקורונה אפשר לחיות".

פרופ' קרסו סיים את ההסבר המפורט עם המלצה: "אנשים מבוגרים, חולים, מעל גיל 60 או עם מחלת לב, סוכרת, או אנשים שמקבלים סטרואידים או שמקבלים טיפולים כימותרפיים או רדיותרפיים או אימונותרפיים או טיפולים ביולוגיים למחלות סרטן ולמחלות אחרות - צריכים להיזהר יותר. אמרתי לחברים שלי, 'אתם זקנים? אתם חולים? תבודדו את עצמכם מרצון, תצאו כמה שפחות, תהיו מעורבים כמה שפחות עם אנשים אחרים. אל תלכו לבקר את הנכדים ושהם לא יבקרו אתכם - תדברו איתם בטלפון".

עריכה: אמיתי דואק

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
15/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו - תוכנית בריאות
פרופ' רפי קרסו - תוכנית בריאות  |  צילום: רמי זרנגר
Paris