אודי סגל וענת דוידוב

הערכת פרופ' ברבש: עד סוף החודש 50,000 חולים

פרופ' גבי ברבש התייחס להסלמה בהנחיות משרד הבריאות: "זה בידיים שלנו אם אנחנו הולכים בכיוון של איטליה, או שנעצור את זה ברגע האחרון ממש"


פרופסור גבי ברבש, מנהל בית החולים איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, שוחח עם גולן יוכפז ב-103fm על התפשטות הקורונה במדינה, מספר החולים שצפוי להמשיך ולעלות ולהכרזה של ראש הממשלה ומשרד הבריאות אמש (ג') לפיה צפויים להיות אלפי קורבנות. הוא הדגיש את הצורך להישמע להוראות ואמר: "אף מדינה בעולם לא הצליחה להשתלט על הדבר הזה אלא על ידי בידוד". הוא התייחס למספר המחלימים הנמוך וטען: "המספרים של המחלימים פחות מטרידים אותי. אותי מטרידים המספרים של האנשים שמצטרפים".

מדינת ישראל חצתה את רף 300 החולים המאומתים אך פרופסור גבי ברבש התריע כי זה יילך ויחריף. "זה גדל בעקומה גיאומטרית. אם היום אנחנו על 300 ומשהו חולים, בעוד 3 ימים נהיה על 600 ובעוד 3 ימים נהיה על 1,200". לדבריו, בסוף החודש המספר יעמוד על "10,000 חולים וזה אומר שיש בתוך האוכלוסייה שלנו, מתחת לאלה שאנחנו יודעים ,פי 4 כאלה. הם מסתובבים, אנחנו לא יודעים מי הם, אי אפשר לראות את זה עליהם, רובם לא מרגישים כלום ומדביקים את כל מי שנמצא סביבם". לכן, "זו בדיוק הסיבה שביקשו מכולם לבודד את עצמם"

פרופ' ברבש הבהיר כי "אף מדינה בעולם לא הצליחה להשתלט על הדבר הזה אלא על ידי בידוד, גם אנגליה עושה רוורס בימים האלה ממש. אין דרך אחרת ובשביל זה חייבים שיתוף פעולה, לא משטרה ולא אף אחד. המשטרה לא יכולה לכסות את כל הדברים האלה".

בימים האחרונים נשמעות טענות רבות שיש מחסור בבדיקות לקורונה ומחסור בציוד מיגון וחיטוי לצוותים הרפואיים. פרופ' ברבש טען כי " אני יודע שעושים יותר מאלף בדיקות ליום. הנושא גם של ערכות הבדיקה וגם של ציוד המגן שכל כך חסר, העולם כולו רץ אחרי הדבר הזה. קשה להשיג אותו וגם כשאתה מצליח להשיג משהו - בסוף זה בורח למקומות אחרים". לדעתו, "יש דרכים לעשות את מה שצריך לעשות כדי שהעסק הזה יעבוד".

ראש הממשלה הודיע אתמול שהוא מצפה לביצוע 5,000 בדיקות ליום, לדבריו של מנכ"ל בית החולים איכילוב "זו הערכה שייקח זמן לממש אותה". הוא הסביר כי לבדיקות 2 מטרות. האחת, "לזהות את האנשים החולים ולזהות את המגעים שלהם". השנייה, "לזהות באוכלוסייה איפה יש אזורים של מחלה, ידועים או לא ידועים, שאנחנו רוצים לשים עליהם את היד". לטענתו, המטרה השנייה לא פחות חשובה מהראשונה, "בוודאי לא בשלב שאנחנו נכנסים אליו כרגע, שאנחנו מדברים על מחלה שהרבה מאוד אנשים בישראל חולים".

הוא ציין כי "למטרה הזאת יש דרכים נוספות לאסוף מידע, שלא תלויות בערכות האלה. יש כמה מקומות שעובדים על שיטה, כמו מכון ויצמן, שיהיה אפשר ללכת בפיזור של מאות מרפאות בקופות החולים, לדגום אותם פעם ביומיים, ולקבל תשובה מאוד אמינה שנותנת למקבלי ההחלטות תמונה מה קורה מבחינת מפת הקורונה במדינת ישראל. מתחת לפני השטח, לא רק האנשים שאנחנו יודעים שחולים".

השינוי בהתמודדות לטעמו "נובע מתוך זה שעברנו שלב. עברנו משלב ההכלה לשלב ההתמודדות עם מחלה מפושטת". הוא הוסיף ואמר: "אתה כבר לא מדבר על 'פלסטרים' של חולים שסביבם יש הידבקות, אתה עובר למחלה הרבה יותר מפושטת, ואתה חייב להסתכל על ישראל כי אתה לא יודע מה קורה בשטח". לטענתו, "לא בודקים את המחלימים, בוודאי לא מספיק" ולכן מספר המחלימים כה נמוך.

לדבריו, "אין להם מספיק יכולת לבדוק את המחלימים ולראות אם החלימו, לוקחים בחשבון שהאדם עבר את המחלה. כשמדברים על מאות חולים, ללכת לבדוק כל אחד מתי הוא גמר עם הווירוס - זה קשה. המספרים של המחלימים פחות מטרידים אותי. אותי מטריד המספרים של האנשים שמצטרפים, ומהם האנשים שמגיעים לאשפוז כחולים בינוניים או קשים - אלה מטרידים אותי".

לסיכום אמר מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר: "אני חושב שהדבר הכי חשוב הוא להגיד את האמת. פעם אחת שלא אמרת אמת - איבדת את הקרדיט מול הציבור. מי ששורד את זה, וכבר נמצא במצב שהוא במלונית או בבית בבידוד, הוא יהיה בריא. 80% מהאנשים מבריאים. אנשים צריכים להבין שבידיים שלנו אם אנחנו הולכים בכיוון של איטליה, או שנעצור את זה ברגע האחרון ממש".

 

עריכה: עופרי גליכמן

18/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"עד סוף החודש - כ־40,000 חולים שלא נדע עליהם בשטח"
"עד סוף החודש - כ־40,000 חולים שלא נדע עליהם בשטח"  |  צילום: אבשלום שושני/ פלאש90
Paris