ניסים משעל וטל שלו

"למה איקאה כן וחנויות בגדים לא?"

פרופ' שלמה מעוז על ההנחיות של משרד הבריאות: "אנשים רוצים לדעת מה עתיד להיות, אם לא נפתח עוד חנויות בקרוב יהיו משברים גדולים יותר"


המצב הכלכלי בעקבות הקורונה ממשיך לספוג מכה קשה, מעל למיליון מובטלים, והיעדר מוחלט לאן פנינו מועדות. מומחה הכלכלה פרופסור שלמה מעוז ענה על השאלה שמעסיקה את כולם - מה צריך לעשות כדי לסייע למשק הישראלי להתמודד עם תוצאות הסגר? הוא הסביר מה ההבדל בין גני הילדים ואולמות האירועים, למי צריך לעזור, ומה דעתו על היציאה לחל"ת. האם זה עזר באמת לתושבי ישראל? 

פרופסור שלמה מעוז הסביר כי "בכלכלה, הדבר החשוב ביותר זה אופק, כלכלה לא יכולה לעבוד באי ודאות. ברגע שיש אי ודאות הדיכאון גדל והתסכול גדל". הוא השווה את המצב בישראל למצב במדינות העולם וטען כי "אחת הבעיות זה שאין אופק. אנשים רוצים לדעת על פי הנתונים דהיום בבוקר מה אתם חושבים. את מי תפתחו, מתי תפתחו וכו'. יש מדינות שמודיעות כבר מעכשיו".

כמו כן, התייחס לסוגיית המענקים והבטחות הממשלה לפצות את בעלי העסקים שנפגעו והדגיש כי "מה שבישראל מתכוונים לתת שווה, ואפילו לפעמים יותר, למדינות אחרות. שיתנו לעצמאים 10,500 שקל שזה סכום נאה מאוד ושווה להרבה מדינות אחרות בעולם". לדבריו, "השאלה זה לא הסכום, כי הסכום וההטבות שהממשלה מתכוונת לתת הוא טוב, הבעיה היא מתי אתם נותנים את זה". עוד אמר כי "הריבית גבוהה מדי, תיתן הלוואות בריבית 0 כי בלאו הכי האינפלציה שלילית".

מנגד, הסביר כי "באיטליה משתמשים בבנק ששייך למדינה לעשות את ההעברות", אך בישראל "אין בנק ששייך למדינה יותר, ולכן הממשלה עומדת מול הבנקים שרוצים למקסם את הרווחים שלהם מטבע הדברים". לטענתו, "יש פה בעיה מבנית - איך אני מעביר לכם את הכסף?" לכן, הפתרון לדעתו של פרופ' מעוז הוא "צריכים, אפילו אם יהיה שינוי בהמשך, להגיד איזה חנויות, מתי אני פותח - מעכשיו ועד אוגוסט, מתי אני מחדש טיסות לחו"ל, לצמצם את הבירוקרטיה ולהעביר את הכסף שהבטיחו להם".

"הממשלה בזבזה כסף כי הם היו בפאניקה"

בהמשך, דן פרופ' מעוז בסוגיית העצמאים והסביר כי ישנם 2 סוגי עסקים. "צימר, אולם חתונות, צלם חתונות ומישהו שעושה מוסיקה - אני צריך לתת להם פיצוי גבוה, כי הם לא יכולים לחזור לאחור. מה שלא מכרו בעבר לא יוכלו למכור ולהחזיר לעצמם במהלך השנה. הסוג הזה של האוכלוסייה או גני ילדים - פה חייב להזרים שיעור ניכר, אפילו פיצוי של 70-80% כי הם לא יכולים להחזיר לעצמם". כמו כן, אמר כי "אני צריך להבחין בין עסקים רזים לשמנים, אלה שרזים ומראים לי שיש להם יכולת ללמוד הכשרה מקצועית אני צריך לעזור, אבל אלה שאומרים לי אחרי שבועיים שהם לא יכולים להחזיק מעמד, כנראה שמלכתחילה העסק היה חלש".

לטעמו, "הנקודה החשובה ביותר - הממשלה בזבזה כסף כי הם היו בפאניקה. בחל"ת שעשו הם לא עזרו לשכירים, הם עזרו לעסקים השמנים, נגיד בתל אביב. הוא נתן להם אפשרות להוציא 70-80% מהעובדים, במקום על חשבונו, על חשבון המדינה ואז למדינה לא נשאר כסף, למי? עסקים קטנים ואחרים ולכן הם מתלוננים".

הוא ביקר את ההנחיות, וטען כי "אפשר וחייבים לפתוח כי אם לא, יהיה לנו משבר סוציו-אקונומי מאוד חמור, פשיטות רגל שתשפיע לרעה על משפחות, חיי בני זוג, אנשים יישלחו יד בנפשם". פרופ' מעוז תהה, "מה פתאום איקאה כן ומכוניות לא? למה אני לא יכול להיכנס לחנויות בגדים? בעיקר חנויות שפתוחות ברחוב, וגם בקניונים אפשר". לסיום אמר מומחה הכלכלה – "תנו לאנשים מועד, תן להם תקווה. כל ערב נחכה ל-'מה אני אגיד לך היום בלילה'? אי אפשר. זה לא עובד ככה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

23/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל וטל שלו
ניסים משעל וטל שלו  |  צילומים: 103fm ובאדיבות המצולמת
Paris