איפה הכסף
עם ענת דוידוב

מערכת המשפט טרם שבה לפעילות מלאה

יו"ר לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי התייחס להשלכות: "מתחילת ההגבלות, בבתי הסוהר אין יוצא ואין נכנס, ואי אפשר לקיים דיון פלילי בלי העצורים"


יו"ר לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי שוחח עם ענת דוידוב על השפעת משבר הקורונה על הדיונים בבתי המשפט, על הצפי לחזרה לשגרה בצל המגבלות ולקיום דיוני בג"ץ בשידור כפי שנערך הדיון האחרון.

תחילה חימי הסביר את המצב המורכב: "למעשה מה שאסור זה כל דיוני ההוכחות שמאלצים בעלי דין להגיע לבתי המשפט, וכמובן עצורים מבתי הסוהר. צריך לזכור שמהיום הראשון של משבר הקורונה, בבתי הכלא אין יוצא ואין נכנס. יש אנשים שעצורים חצי שנה, שנה או שנתיים שהיו מתוכננים להם דיונים והם לא מגיעים לבית המשפט. אי אפשר לקיים הליך פלילי של דיוני הוכחות בלי הנאשמים".

עוד הוסיף: "זה לא סוד שמערכת המשפט חיונית וחשובה לאזרחי ישראל בכל ימות השנה. כאשר הגיע המשבר הזה היינו צריכים להיערך בצורה כזאת או אחרת. בכל מה שקשור למעצרי ימים לצורכי חקירה, המערכת התעשתה ועשינו דיונים 'בווידאו קונפרנס'. זה אומר שהעצור נמצא בבית הסוהר והסניגור שלו נמצא בבית משפט עם השופט ועם טוען המעצרים. זה לא פשוט משום שאי אפשר לנהל דיון אמיתי וזכויות של חשודים מקופחות. אף אחד לא רוצה להיעצר או להיות חשוד בימים שכאלה".

יו"ר לשכת עורכי הדין התייחס לקשיים בדרך לפתיחה מלאה של בתי המשפט: "לגבי מערכת המשפט, נשיאת בית המשפט העליון ומנהל בתי המשפט קבעו את היקף הדיונים. למנטרה שזה בגלל משפט כזה או אחר, אין שום בסיס. בסה"כ המערכת הזאת מורכבת. ראשית, יש בתי דין לעבודה שכפופים לשר הרווחה, יש בתי דין רבניים שכפופים שר הדתות, יש הוצאה לפועל שכפופים למערכת האכיפה. צריך לזכור שיש גם עורכי דין ותיקים שנמצאים בגיל הסיכון. יש משפחות חד הוריות, יש נשים ויש גברים שמטפלים בילדים שלהם. המערכת הזאת חייבת להתכתב עם מערכת החינוך. יש קושי כאשר מערכת החינוך לא עובדת ורוב עורכי הדין הם אנשים צעירים שמגדלים ילדים צעירים".

על החזרה לשגרה תחת מגבלות אמר: "החל מה-17 לחודש צריך להסיר את כל המגבלות. כל שופט יודע איזה תיק מרובה המשתתפים שקשה לקיים אותו ובאיזה תיקים יש עד, שניים או שלושה שאפשר לקיים אותו. צריך לשחרר קצת את הלחץ".

בכמה אתה מעריך את הנזק שנגרם למערכת שגם ככה תקועה. מה עשו החודשיים האלה?

"הם ייצרו עומס בלתי רגיל. בנוסף, יש פגרה בבתי משפט בין ה-20 ביולי עד ל-5 בספטמבר".

אולי כדאי לבטל אותה.

"זאת נקודה שצריך לשקול אותה. בכל מקרה, הפגרה צריכה להתכתב עם מערכת החינוך. אם הילדים בבית, הרבה עורכי ועורכות דין לא יכולים לנהל דיון באופן סביר. לו דעתי הייתה נשמעת, הייתי מצמצם הפגרה ובמחצית ממנה מנהל דיונים. יש ערך של פרנסה ויש ערך של נוחות. אני סבור שערך של פרנסה הוא ערך עליון, אנשים לא עבדו חודשיים. אין דיונים".

לסיום, אחרי שפתחו את דיוני בג"ץ אתה בעד להמשיך?

"לו דעתי הייתה נשמעת, כמי שעוסק 30 שנה בתחום הפלילי, אני לא חושב שצריך להמשיך עם זה בהליכים פליליים. כאשר מדובר בהליכים חוקתיים כדוגמת הדיוניים שהיו, אני חושב שיש לזה ערך וזה מעמיק את הדמוקרטיה. ברגע שמדובר בהליכים פליליים, יש חשש אינהרנטי שעדים עתידיים ישמעו את הליך המשפט ויתאימו את העדות שלהם בהתאם למה ששמעו. הליך פלילי זה אופרה אחרת".

עריכה: רון שהין

 

10/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris