יו"ר סוכנות החלל הישראלית אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל שוחח עם בן כספית ואריה אלדד ב-103fm על מתקפת הסייבר של איראן נגד מערך המים בישראל, ועל מתקפת הסייבר, המיוחסת לישראל, על נמל מרכזי באיראן.
"היה ניסיון התקפה, שגם הודיעו עליו באופן רשמי, על מערך המים בישראל. אבל הזיכרון של כולנו הוא קצר מאוד, זה הניסיון השלישי שאני זוכר. הראשון שאני זוכר, היה מלפני 7 שנים, ב-2013. כל פעם אנחנו מגלים מחדש שקבוצה של האקרים שיושבת בקצה אחד של העולם, יכולה לנסות לחדור למערכות קריטיות בחיים שלנו, במקרה הזה, זה מים. בפעם הקודמת בדיוק במאי 2013, לפני 7 שנים, הם הצליחו לפגוע במערכת ההשקייה של אחד המטעים באחד הקיבוצים", הסביר בן ישראל.
לדבריו, פריצה כזו, למערך המים, יכולה להיות מסוכנת אם היא מצליחה. "מתי תדע שזה מסוכן, כשתפתח את הברז ולא ייצאו לך מים", אמר, וסיפר כי יכולות להיות גם סכנות נוספות כמו ניסיון השתלטות על מערך החשמל. "יש הרבה תשתיות קריטיות לחיים שלנו במדינת ישראל, כמה זמן אנחנו יכולים לחיות בלי המזגנים? או באמת בלי חשמל?"
מתקפת הסייבר יכולה ממש להשבית תחנת כוח להרבה זמן, או שזה תיקון שמעבירים למצב ידני וממשיכים הלאה?
"אז אני אגיד לך. בתחנת חשמל יש מן משהו שקוראים לו טורבינה, אנחנו עושים קיטור על ידי ששורפים דלק וזה מסובב את הטורבינה והיא חייבת להסתובב בקצב קבוע, זה ה-50 הרץ הידוע, 50 סיבובים לשנייה שיש לנו בחשמל. אם המחשב אומר לטורבינה: 'אל תסתובבי 50, תעשי 100 או 200 או משהו כזה', אזי הטורבינה יכולה לעוף מהשאסי. טורבינה לוקח שנתיים להזמין, תאר לך אותנו בלי חשמל שנתיים".
אלוף (מיל') יצחק בן ישראל גם התייחס לכך שהתקיפה, שמיוחסת לישראל, בוצעה בעיר בנדר עבאס, שהיא לדבריו: "גם מפקדת הצי האיראני וגם המפקדה של משמרות המהפכה".
לקראת סיום השיחה, הסביר האם אנחנו נמצאים במלחמת סייבר מול איראן, וטען כי כמו במבצעים שמבוצעים עם רובים, גם במבצעי סייבר יש את הסיבות לשמור על עמימות. "אותם הכללים שמשתמשים בהם בכלים אחרים, משתמשים בהם גם בסייבר", סיכם.
עריכה: אמיתי דואק