בשל עליה במספר חולי הקורונה בממשלה הגיעו להחלטה כי תנועת הרכבות לא תחודש עד להודעה חדשה, ופתיחת אולמות האירועים וההופעות נידחת. מספר החולים מטפס עם כ-100 חולים חדשים בכל יום, ובמשרד הבריאות חוששים מגל שני. פרופ' ארנון אפק המשנה למנהל המרכז הרפואי שיבא שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm וקרא לציבור להישמע להנחיות.
פרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר התייחס לנתוני הקורונה בישראל והביע חשש כבד. "אני מאוד מוטרד מכיוון שהצלחנו גם להקטין את כמות החולים, גם בבתי החולים מדינת ישראל הצליחה לטפל בצורה באמת יוצאת דופן בחולים הקשים, ומדובר במשימה מאוד קשה. כל ההישגים האלה יכולים באמת להיעלם בעקבות העלייה במספר הנדבקים. אם לא נשמור על הכללים לא נוכל לעצור את העלייה הזאת".
גולן יוכפז תהה האם התמונות שמתפרסמות לאחרונה מחופי הים, מסעדות ומסיבות, כמו גם הנתונים הם למעשה תוצר של היעדר האמון במשרד הבריאות? המשנה למנהל המרכז הרפואי שיבא הסביר שמגמת העלייה תמשיך "אם לא נפעל כולנו ביחד, וכאן יש מקום להגביר את האכיפה. בעבר רדפו אחרי גולשים בים, שזה היה על גבול המגוחך, ועכשיו אנשים מסתובבים ואף אחד לא מעיר להם". הוא התריע ואמר: "אם אנחנו ניתן למגמה הזאת להמשיך, בסוף אותם 15-10% חולים קשים חולים וה-3-2% מונשמים יתחילו להצטבר בתוך המערכת ואז מה נגיד? שעכשיו צריך להגיב? צריך להבין שעצם התגובה המוקדמת היא זו שתמנע".
כמו כן, הוא התייחס למספר המונשמים העומד כיום (ג') על 23 ולמספר האימה הצפוי שהציג משרד הבריאות – 5,000 מונשמים. פרופ' אפק הסביר כי בתהליכים כמו המאבק בקורונה, קשה לך מאוד לצפות מה תהיה התוצאה ולכן צריך לעקוב מאוד בזהירות. יש פער בין הידבקותם של האנשים לבין הופעת המחלה הקשה ואני מאוד מקווה שבאמת לא נראה את המספרים האלה. זה מספר מאוד קטן ואני שמח על כך. יש פער בין התחלואה להופעת המחלה הקשה ולהופעת ההנשמה. לכן, זה התאושש הרבה יותר לאט".
כמו כן, הוא הוסיף ואמר כי "אין אידיאולוגיה בלראות חולים קשים ולא צריך להפחיד, זה המיעוט של האנשים. אנחנו לא מופתעים, אבל כן מטרידה העובדה שהציבור לא מגיב יותר ומתנהג בצורה שלדעתי פוגעת בכולנו. אז מה נעשה, לא לצאת מהסגר? להישאר לנצח בסגר? גם זו לא תשובה". כמו כן, הוא ביקש לאחל למנכ"ל משרד הבריאות הנכנס "פרופ' חזי לוי, שהוא באמת בחירה מצוינת, אדם רב ניסיון - הרבה בהצלחה".
בהמשך, התייחס להחלטת ראש השב"כ להפסיק את האיכון הסלולרי, גולן יוכפז תהה האם לדעתו ר' השב"כ הבין שייתכן ועברנו את הגבול? פרופ' אפק הסביר כי "מקבלי ההחלטות הדרג המדיני חייבים תמיד לאזן בין הצורך לתת תגובה אמיתית ולמנוע את אותה תחלואה ואת התמותה, לבין השימוש באמצעים- זה קיים לגבי כולנו. זה תפקידו, גורמי המקצוע באים ושמים את המלצותיהם והדרגים המדיניים, הממשלה, היא זו שמחליטה. זו מהות הדמוקרטיה".
מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר התייחס למדיניות שננקטה עד היום בישראל במיגור מגפת הקורונה והסביר כי יש 2 גישות הפוכות, כמעט בלתי ניתנות לגישור -הצלחה בשליטה על המחלה, עד אי הופעת תרחיש האימה לבין המצב ההפוך שלא עושים כלום והיה מופיע תרחיש אימה. "בגדול, ויש ליקויים זה לא שהכול הצלחה גדולה - ישנה הצלחה בהשתלטות מדינת ישראל על המגפה, כולנו חברים בה וכולנו שילמנו מחיר, עכשיו חבל לאבד. אני מבקש מכולנו ולא רק מהמערכת הרפואית, שבוודאי תתגייס לסייע, אלא מכל עם ישראל להקשיב - אי אפשר להצליח כאן לבד".
עריכה: עופרי גליכמן