תקופת הקורונה פגעה בישראלים רבים, שכירים ועצמאים, מבוגרים וצעירים, עובדים בדרגים בכירים ובדרגים זוטריים. אך לצד הישראלים, גם היהודים ברחבי העולם חשים מצוקה יום יומית, מאז פרוץ המשבר, בין היתר נוכח גילויי אנטישמיות המופנים כלפיהם, זאת בחשד כי הפיצו את הנגיף.
שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה שוחחה עם בן כספית וינון מגל על התוכנית עליה עמלה בימים אלה, להעלאת מאות אלפי עולים לישראל חרף המצוקה הכלכלית והחברתית אליה נקלעה המדינה בעקבות הקורונה: "אנו כרגע מדברים על תחזיות גדולות מאוד, זו הזדמנות. מסתבר שלקורונה יש גם צדדים טובים וחיוביים, ומדינת ישראל שמבוססת על עלייה מאז תקומתה מזהה את זה. אנו מזהים את זה כממשלה, וכך גם ארגונים העוסקים בתחום העלייה וקליטה מזהים את מגמת הקפיצה. מחודש מרץ האחרון, ראינו קפיצה של מאות אחוזים בשיעור העלייה לישראל ממקומות כמו ארה"ב, צרפת ואמריקה הלטינית".
מדוע קרתה העלייה הפתאומית הזאת בנתוני העלייה לארץ? תמנו-שטה השיבה: "זאת שאלת השאלות. זה לא רק בגלל הקורונה, שאלתי לאחר הניתוחים הסטטיסטיים שנעשו במשרד מה באמת גרם להם לעזוב לישראל. ראשית, הקורונה הובילה להתפרצות אנטישמית בכל העולם, ולכאלה שמפנים אצבע לעם היהודי ואומרים שהוא אשמים בפרוץ המגפה. אך זה לא רק זה. הרבה מהאנשים שלא הגיעו לכאן, שבלבם הציונות וישראל כבית שני, לא הגיעו כי היה להם עולם מסודר. הקורונה ערערה על הסדר, הקהילות היהודיות נכנסו למצב כלכלי לא פשוט, אז הם ראו בזה הזדמנות לעשות עלייה שהם רצו לעשות הרבה זמן".
על תפקידה כשרת העלייה והקליטה סיפרה: "מדינת ישראל לא יכולה להביא רק מטוסים ועולים, המטרה היא שלא כולם יבואו ויחשבו שהם צריכים לגור בתל אביב, נתניה ואשדוד ויש הרבה מאוד ערים ויישובים שרוצים לקלוט עולים. המטרה שלי אינה רק להיאחז בתחזיות ולחכות שיגיעו, אלא לעודד אותם, לכן יש לנו שליחים בכל העולם. אנחנו מקלים עליהם את הביורוקרטיה", והעריכה כי: "בשנה וחצי הקרובות יגיעו כ-90 אלף עולים חדשים. זה מספר משמח".
בהמשך דבריה, הסבירה תמנו-שטה מהם המכשולים בדרך למטרותיה החשובות: "בסוף אנחנו נמצאים בתוך משבר הקורונה, מדינה לא יכולה להחליט, צריך תקציב לזה. צריך להעלות את תקציב המשרד, להביא את המעטפת הנדרשת וזה התפקיד שלי לבוא ולשכנע את הממשלה, כאשר בהערכה גסה מדובר על כ-400 מיליון שקלים בשנה".
שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה סיפרה בשיחה עם בן וינון גם על התגייסותם של חלק מבכירי הממשלה, והתייחסה להתנהלותו הקודמת של משרד העלייה והקליטה: "אני חייבת לומר מילה טובה על רה"מ, על רה"מ החליפי ובייחוד על שר האוצר כ"ץ, שאמר לי שהוא רוצה עלייה ורואה בכך ערך ציוני להמשך התפתחות ישראל. זה באמת לא ממקום של העברת ביקורת, אך כשנכנסתי למשרד וביקשתי מהצוות המקסים שלי שיביאו לי את התוכניות הלאומיות של עשר השנים האחרונות לעלייה ולקליטה, הם אמרו לי שאין כאלה. לצערי, לא הייתה תוכנית לאומית ארוכת טווח. באוכלוסיית העולים החדשים יש את אחוזי האבטלה הגבוהים ביותר, בשביל זה יש את משרד העלייה והקליטה, אנחנו צריכים לזהות איפה החולשות והחסמים, ולדאוג שאף משפחה לא תקרוס. אם לא ניתן להם רשת ביטחון, הם לא יצליחו להסתדר ויחזרו מחו"ל".
בסוף השיחה, הצהירה השרה תמנו-שטה: "לאף יהודי אין מונפול להחליט מתי הזמן לעלייה. עבור כל יהודי שרוצה לבוא הביתה למדינת ישראל אנו צריכים לעשות את המאמצים בימי משבר כבימי שגרה, ואנו יודעים לעשות זאת".
עריכה: מיכל קדוש