אראל סג"ל

"ההפגנות הן בניגוד לחוק"

עו"ד אוריאל ניזרי שמייצג את תושבי שכונת מרחביה ומבקשים להפסיק את ההפגנות בשל הרעש • בהמשך עלה לשידור גם עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון


תושבי שכונת מרחביה בירושלים, המתגוררים בסמוך למעונו של ראש הממשלה הגישו עתירה לבג"ץ בבקשה להפסיק מפגעי הרעש בהפגנות המחאה. עו"ד אוריאל ניזרי שמייצג את התושבים שוחח עם אראל סג"ל ויריב אופנהיימר ב-103fm על הסוגיה. עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון, שהצטרפו כמשיבים בעתירה לצד בית המשפט, הצטרף לשיחה והביע את דעתו על הנושא.

עורך הדין אוריאל ניזרי הסביר כי "בג"ץ נתבקש לתת צו ביניים לגבי יום חמישי שעבר, כבקשה ספציפית פרטנית, שלא יהיה ניתן לעשות רעש אחרי 23:00 ושהמשטרה תאכוף את חוק העזר העירוני כמו שמחויב על פי חוק. בג"ץ אמר שהוא לא רוצה לתת החלטות במסגרת צו הביניים בנסיבות הנוכחיות, הוא לא קבע שום החלטה פוזיטיבית". והוסיף כי ההפגנות מתקיימות "בניגוד לחוק ונעשות בצורה שמבחינתנו חושפת את כל מי שמבצע אותן בניגוד לחוק לתביעות אישיות".

ניזרי הדגיש כי למעשה, "אנחנו מדברים על כל הפרה של החוק, לרבות הפרה של החוק לגבי הפגנה לאחר השעה 23:00, וגם לגבי הרישיון להפגנה שצריך לדון על זה בנפרד. גם הכרעות בג"ץ לגבי הרישיון לא מאפשרות הפרות חוק שלא בהיתר מוקדם. חסימת כבישים למשל לא יכולה להיעשות ללא אישור. החוק מדבר על הדבר הזה 'לא יצעק אדם' זה לשון החוק, זה לא החלטה שלי. אתמול היו צעקות גם אם לא על ידי מערכת הגברה אחרי השעה 02:00. עניין הרעש הוא עניין אחד מתוך שורה ארוכה של עניינים".

עו"ד המייצג את תושבי שכונת מרחביה הסביר כי נושא מהותי נוסף בסוגיית ההפגנות הוא נגיף הקורונה, וטען: "יש שם אנשים רציניים שמשלמים מחיר מאוד יקר על הזכות להפגין. עם כל הכבוד, גם למשטרה אין סמכות להחליט שהפגנה תתנהל בניגוד להנחיות הקורונה. המשטרה כפופה לכל חוק וגם לתקנות משרד הבריאות, אם אני מנהל הפגנה שיש בה 15 אלף איש לכל הפחות, במקום קטן, והמרחק בין אדם לאדם לא יותר מ-2 סנטימטר, יש כאן בעיתיות. קבוצות סיכון גרות בסמוך ורוצות לדוגמה לצאת מהבית, להיכנס, לחזור מאיזה שהוא מקום כשכל הרחובות חסומים זה מצב שהוא באמת מסכן חיים".

כמו כן, הוא הודה כי "אין ספק שאדם שגר במקום כזה או אחר לוקח בחשבון שיהיו לו הפגנות מחוץ לבית", אך טען כי ההפגנות המתקיימות כיום הפכו לדבר "שיצא מכלל שליטה וקורה בתדירות בלתי סבירה. זה כל השבוע, 24/7, יש את מאהל המחאה הקבוע ממנו יש רעש תדיר, ויש את ההפגנות הנוספות שמגבירות את הרעש התדיר. מתקשרים אליי רופאים מבית החולים 'שערי צדק' אומרים לי 'אני חוזר ממשמרת אני קורס מהרגליים, אני לא מצליח למצוא מנוחה אפילו לא בבית שלי'. משפחות שאומרים 'הילדים שלי מתחילים לפתח הפרעות התנהגות' - "יש חוות דעת מקצועיות".

הוא הסביר כי החוק נכתב לאחר "מחשבה ובצורה מאוד ברורה, וכל הדמוקרטיה וכל הערכים האחרים היו ידועים למי שכתב את לשון החוק. זה לא נעשה בחלל ריק. עם כל הכבוד לרצון של אדם כזה או אחר להפגין, זה חייב להיעשות במסגרת החוק. כי כשהאדם כתב את החוק הזה הוא ידע את כל הדברים שאנחנו באים ומדברים עליהם היום, ויש זכויות אחרות". לטענתו, המצב כיום משקף "אפליה וצביעות, אנחנו רואים מן מצב כזה שהחוק הוא המלצה".

"הזכות היא של כולם"

עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון הצטרף לשיחה והבהיר: "ביום חמישי האחרון בשעה 22:55 עליתי על הבמה, הודיתי לכל מי שהגיע וביקשתי שיתפזרו בצורה שקטה כדי לכבד את החוק. אכן אנשים התפזרו, מחאו כפיים ואמרו תודה. הרוב המכריע של האנשים התפזרו, אנחנו מכבדים את החוק, תמיד כיבדנו את החוק. קודם כל אני אומר עד 23:00 אני מקווה שברור לכולנו גם מבחינת רעש וחסימת כבישים והפרעה לסדר הציבורי, כל עוד זה נעשה בתיאום עם המשטרה, ועד השלב הזה הכול נעשה בתיאום עם המשטרה, הכול נעשה כחוק".

והוסיף: "אחרי השעה 23:00 אם נשארים אנשים שמפרים את החוק, יש משטרה במדינת ישראל שצריכה למצות איתם את הדין בדרכים שהולמות את האירוע. אבל האלימות המשטרתית בסיפור הזה - זה לא העניין. נשאלת מהי הפרעה לסדר הציבורי ואני יכול לומר, שגם אנשים שהולכים על המדרכות חוטפים וחוטפים חזק מאוד, אז יש פה שאלה של מידתיות. העתירה, אחד הדברים שהיא מבקשת זה לא רק שלא יהיה רעש אחרי 23:00, זה נחמד להיתמם. היא מבקשת בין היתר שההפגנות יעברו מכיכר פריז לגן סאקר".

אך עו"ד ניזרי מיהר להסביר: "העתירה הגיעה לאחר שהתושבים היו למודי ניסיון לאור העובדה ש-23:00 הייתה השעה בה מתחילות ההפגנות מבחינת התושבים. דבר שני, בהתאם למה שאמר היועמ"ש של המשטרה, במהלך פגישה שקיימנו איתו בנוכחות מ"מ המפכ"ל ואחרים, עדיין יש משמעות עצומה למה שנקרא נגיף קורונה, שכן מחייב עשיה של מתחם מתאים לשם ביצוע הפגנה. כרגע מה שקורה זה שהתקשרה אליי למשל קשישה שגרה בסמוך להפגנות והייתה צריכה לעבור בהתקהלות שמבחינתה זה דבר בלתי נסבל לא בגלל תחושה אישית אלא לאור הנחיות משרד הבריאות, ובכל העולם".

עו"ד נאור ציין כי בעתירה דומה שהוגשה לפני מספר שנים "הלכנו שם וייצגנו את התנועה לאיכות השלטון. מי שעמד לידי כתף אל כתף בבית המשפט כדי להגן על זכותם של המפגינים היה עו"ד איתמר בן גביר, שהסביר שזכות המחאה במדינת ישראל היא זכות קדושה ואין פה ימין ושמאל. הלוואי וציבור מסוים שב-2005 לעג ובז ולא כיבד את זכות המחאה של ציבור אחר במדינת ישראל, יבין עכשיו את החשיבות של זכות המחאה, ומה קורה כשחוטפים מכות משוטרים. ושציבור אחר יבין גם את זה ויבין שהזכות היא של כולם".

בתגובה לדבריו אמר עו"ד ניזרי שכתב את העתירה לבג"ץ: "העתירה לא אומרת שצריך להפסיק את ההפגנות. אנחנו מציעים פתרון להזיז את ההפגנות במידה ולא ניתן לבצע בהתאם לחוק, או שביהמ"ש יחליט על ההנחיות לפיהן ניתן לבצע את ההפגנה. אני מבקש ממך לחזור בך, מעולם לא עתרנו נגד הזכות להפגין, זו הטעיה של הציבור".

 

עריכה: עופרי גליכמן

02/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הפגנות המחאה מול מעון ראש הממשלה
הפגנות המחאה מול מעון ראש הממשלה  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris