בן כספית ואריה אלדד

"ביה"ח הדסה שותף במחקר הקליני של החיסון הרוסי"

פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית החולים הדסה, חשף את מעורבותו של ביה"ח בחיסון הרוסי עליו הכריז ולדימיר פוטין


בעוד כמות הנדבקים בנגיף קורונה בישראל הולכת ועולה, בתי החולים ברחבי הארץ חוששים מפני קריסה. פרופסור זאב רוטשטיין, מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, מתח ביקורת חריפה על הממשלה שאינה מעבירה את הכספים להם זקוקה מערכת הבריאות וסיפק כותרת מעניינת - הדסה שותפה לפיתוח החיסון הרוסי עליו הצהיר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מוקדם יותר היום (ד').

בפתח הראיון הבהיר לפרופ' אריה אלדד כי לא נסגרה יחידה לטיפול נמרץ כדי לתגבר מחלקת קורונה: "אני לא יודע איפה שמעת על זה, אני מניח שיש לך שתולים בתוך הדסה. זה רעיון שעלה ודחיתי אותו על הסף בכאב גדול. אני גיבור גדול על הגב של כל האחיות והרופאים בהדסה. סליחה על הביטוי אבל הם קורעים את החלק האחורי של גופם מזה כמה חודשים, בלי רגע לנשום אוויר צח. אנחנו יודעים כמה זה חשוב לטפל בחולים, אנחנו נותנים את הנשמה לחולים, בעיקר הם, אבל כשאנחנו צריכים לקלוט עוזרי רופאים ורופאים, אנחנו עומדים מול שוקת שבורה שמנהלים איתנו משא ומתן מגעיל ולא רציני, על כמה יתנו לנו מתוך הבקשה שלנו".

אריה: אתה מתכוון למשרד הבריאות?

"אני מתכוון לכל מי שנקרא הממשלה. אחרי שראש הממשלה שלנו הצהיר ש־10 מיליארד ילכו למערכת בריאות, אני נשבע שלא ראיתי אפילו קצה של 10 מיליארד, אני לא רואה גם מתי ואיך. הם עוד לא חשבו על איזה מבחן תמיכה יתאים כדי להעביר כסף לבית חולים ציבורי כמו הדסה, כמו שערי צדק, כמו מעייני הישועה, כמו נצרת. אני הפה של כולם כרגע".

על האפשרות של קריסה אמר: "התנאי לקריסה של המערכת, זה המשך התנהגות נוכחית של אנשי הממשלה. הם לא הפנימו שהדבר החשוב ביותר לעשות, זה לא להתקשקש אחד עם השני, אלא לתקצב נכון את מערכת הבריאות הציבורית. אלוהים שבשמיים, מה עוד צריך לקרות כדי שיפתרו את הבעיה היום ולא יידחו לעוד שבוע ולעוד שבועיים".

"בית חולים הדסה שותף במחקר הקליני של החיסון הרוסי החדש"

פרופ' רוטשיין התייחס להצהרת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, לפיה רוסיה סיימה לפתח חיסון וכי בתו כבר חוסנה. "בתוכנית שלכם מתגלה לראשונה שבית חולים הדסה שותף במחקר הקליני של החיסון הרוסי החדש. זה נעשה במוסקבה בסקולקובו בבית החולים הדסה שנמצא שם. אנחנו שותפים ואנחנו חלק מתוך הניסוי הקליני. אנחנו בודקים קודם כל את הרמה של הבטיחות, זה ייקח זמן".

אריה: הוא אומר שכבר יש לו חיסון ואתה אומר שלא גמרתם לבדוק.

"אנחנו עושים במקביל. ברוסיה החליטו לעשות את הניסוי הקליני, לאסוף את הנתונים כמו שמקובל בעולם המערבי, וגם מקרים מסוימים שאנחנו קוראים להם 'טיפול חמלה', לאפשר טיפולים לאנשים. אנחנו חלק מתוך המערך של העיר מוסקבה בראשות ראש העיר. הם עושים עבודה יפה וטובה. הם עובדים אחרת מאיתנו, ואנחנו מתאימים את עצמנו לשם. הדסה נשמעת טוב גם ברוסיה, היא תתפשט הלאה, היא הולכת להיות מעצמת בריאות והיא קוראת לאריה לחזור הביתה".

על פיתוח החיסון במכון הביולוגי אמר: "מכיוון שאנחנו לא לבד על גלי האתר אני לא יכול לגלות את ההתפתחות היפה והטובה של החיסון הישראלי, אז אני לא אפרט. מי שהבין אותי הבין שגם במדינת ישראל, ולא רק עוד 158 חברות ברחבי העולם, עובדים על הנושא של החיסון".

אריה: איך בן אדם מחליט איזה חיסון לקחת מתוך 150?

"הביקוש כל כך גדול, כמו שאתה יודע שמדינת ישראל כבר השקיעה בסחורה עתידית כדי להיות זכאית לקבל את החיסון כשיהיה גמור. אני מקווה מאוד וההערכה שלי, שתוך סדר גודל של שנה יהיו חיסונים שעברו את כל השלבים".

לסיום ביקש להעביר מסר לממשלה: "רק מילה אחרונה לאלה שצריכים לתקצב את כל המערכת הציבורית - אין לכם מה לעשות חוץ מזה. לכו לתקצב לפני שיהיה אסון בכל המדינה".

עריכה: רון שהין

11/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' זאב רוטשטיין
פרופ' זאב רוטשטיין  |  צילום: פלאש90
Paris