ינון מגל ובן כספית

"אי אפשר לעשות לנו סחנה בקיבוץ"

תושב קיבוץ ניר דוד שלמה גלזר על המאבק לשימוש בנחל האסי העובר בקיבוצם • "לא חשבנו שיגיע יום כל כך פרוע ואלים. אבל זה הבית שלנו"


המאבק על האסי נמשך: נחל האסי הממוקם בקיבוץ ניר דוד חסום לגישה חופשית, דבר אשר עורר זעם רב בקרב קבוצות מסוימות בישראל. הם טוענים כי מדובר במשאב טבע ציבורי ולכן אין לקיבוץ את הסמכות לנעול את השערים, ובכך למנוע את כניסת המבקרים אל הנחל. שלמה גלזר תושב קיבוץ ניר דוד, הסביר מדוע תושבי הקיבוץ מתנגדים לכניסת מבלים לנחל העובר בתוך קיבוצם

שלמה גלזר התייחס למחאות המתקיימות מול שער הקיבוץ, בדרישה לפתוח לציבור הרחב את המעבר לנחל האסי, ואמר: "באמת לא חשבנו שיבוא יום כל כך פרוע אלים וסוער, ימים של השמצות והכפשות ברשתות אבל אנחנו מתמודדים כי זה הבית שלנו. אין לנו בית אחר במדינה הזאת". הוא הסביר כי בשנת 2015 קמה קבוצת 'הטבע שייף לציבור' אשר פנתה לבית המשפט בבקשה להתיר את כניסת המטיילים אל הנחל, "הושגה פשרה במסגרת בית המשפט במהלכה נקבע שהפתרון צריך להיות מחוץ לקיבוץ וצריך לפתח חוף נוסף לרווחת הציבור".

לדבריו, "הגשנו תכנית לאישור והיא תקועה כמה שנים בוועדת התכנון של מדינת ישראל כי ככה זה עובד כנראה לאט. אנחנו מאוד מעוניינים לקדם את הפשרה כאמור מחוץ לקיבוץ. בינתיים זרמו הרבה מים בנחל, השתנו התנאים והתפתחה מחאה שהפכה לצערנו לשיימינג נוראי ברשתות, אנחנו הפכנו לגזלנים, פושעים, רמאים, נאצים". מנגד, ינון מגל ציין בפניו כי פורסמו סרטונים בהם אנשי הקיבוץ משתמשים בביטויים קשים כלפי המפגינים, על כך הוא השיב: "אף אחד לא אמר שאפשר לפתוח באש על אנשים, זה נאמר לפני עשר שנים בדיון קודם וזה לא נאמר בכלל ככה. אנחנו ממש, אין שום קשר לגזענות, אין שום בעיה עם בית שאן, אנחנו שותפים בעמק הזה עם תושבי בית שאן".

אך הוסיף כי "יכול להיות שיש קיבוצניק שאומר את זה אבל מי שאמר לי שאמא שלי ניצולת אושוויץ שאני נאצי? תמיד יש אנשים שמדברים בקיצוניות. זה לא מייצג את הקיבוץ ואת החברים, אנחנו לא בודקים את תעודת הזהות למי שנכנס אלינו אם הוא מבית שאן עפולה או מרמת גן. אנחנו לא יכולים לחיות בפארק ציבורי בו אין חניות, אין שירותים, אין אכיפה, והיו לנו אירועים כאלה ש-4,000 איש מסתובבים בקיבוץ ומחרבים אותו. לכן סגרנו את השערים".

הבתים בקיבוץ ממוקמים בחלקם כ-10 מטרים בלבד מהנחל, כיום כך מספר גלזר "אסור לבנות קרוב יותר מ-50 מטר. יש לנו תוכנית מאושרת, יש הסכם חכירה לדורות, הכול נבנה לפי חוק, בצורה מסודרת. אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורה. יש לנו 400 יחידות דיור לפי תמ"א 35, עדיין יש לנו 115 יחידות שאפשר לבנות. איפה נבנה את הבתים שלנו? אין מקומות אחרים. אין שטח פנוי, יש שטח שעכשיו גומרים לפתח בו תשתיות. 39 משפחות קנו את השטח, שילמו על תשתיות, אי אפשר להחזיר את זה לאחור".

גלזר סיפר כי לאחרונה הושגו 2 הסכמות, "המוחים לצערי ממש מתעלמים מהן. אחת, ראש העיר בית שאן וראש המועצה, בחסות משרד הפנים ומשרד האוצר והמשרד לאיכות הסביבה, מציעים את הטיפול האמיתי לתוכנית לפתח שם תיירות ונופש. יחד עם זה הגענו להסדרה, לא פשרה ולא הסכם, עם ראשי המועצה וראש העיר שאנחנו פותחים רצועה של נחל בתוך ניר דוד, במגבלות הקורונה ולפי הפעלות רשות הטבע והגנים - הרשמה מראש, הגבלת מקום, זמן ומתרחצים, וזה עובד מצוין, אנשים מאוד נהנים. גם נגד זה ונגד הפתרון הגדול המוחים מתנגדים, משום שהם רוצים לפתוח את ניר דוד תוך הפעלת אלימות בלתי נסבלת, גם מילולית וגם פיזית".

כמו כן, הוא הדגיש כי "אנחנו מגנים כל אלימות. אנחנו כבר חודשים נתונים תחת מצור שאי אפשר להיכנס ולצאת לבית שלנו, צרים לנו על הגדרות. צריך לעשות הסדרה ולהגיע לפשרות שגם אנחנו נוכל לחיות, אבל זה מוכרח להיות לא עם אנשים פרטיים אלא עם מוסדות המדינה. כל הדרישה שלהם לפתוח את השערים לכל עם ישראל לא אפשרית, בלתי סבירה, ואנחנו לא יכולים להסכים לה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

17/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נחל האסי
נחל האסי  |  צילום: שלומי מישלי ברישיון CC BY 2.5
Paris