נוהרים לקלפיות? החשש מפני יציאה למערכת בחירות בשעה שהמשק במשבר קשה ולצד התפשטות נגיף קורונה בישראל – עדיין לא הוסר. שר הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי (העבודה) הביע את דעתו על האפשרות של יציאה לסבב בחירות רביעי.
השר איציק שמולי הביע את דעתו על האפשרות שאזרחי ישראל יפקדו את הקלפיות בעוד מספר חודשים, בסבב בחירות רביעי במספר תוך שנה וחצי, ואמר: "ברור שהשאלה לא 'חד שנתי או דו שנתי', יש דברים אחרים שמטרידים את הליכוד בהסכם הקואליציוני שרוצה נקודת יציאה, רוצה להשפיע על המינויים הבכירים בשירות המדינה. הליכוד צריך להחליט מה יותר חשוב לו - האתגרים האישיים של רה"מ או המיליון מבוטלים והמשק? אנחנו נכונו להיכנס לממשלה למרות ששילמו מחיר יקר כי אנחנו מבינים את עוצמת והיקף המשבר. אנחנו צריכים לראות שהליכוד איתנו באותו הדף, כרגע זה נראה שלא כל כך".
לדעתו, "זה יהיה ממש דבר מופקר, רק במשרד שלי אנחנו מתכוונים בתקציב הקרוב לעשות דמי אבטלה לעצמאים, להעלות את קצבאות הנכים, לעשות פנסיות מינימום לקשישים, לקחת את הדברים האלה יחד עם מנועי צמיחה ולזרוק לפח בגלל בחירות שאף אזרח במדינת ישראל לא מוכן להם? זה דבר מופקר".
להערכתך, מה הסיכוי שיהיו בחירות?
"אני לא יודע להעריך את זה באחוזים כי זה שעה ככה ושעה ככה. מה שבטוח זה שאנחנו בתוך המדרון ואני מקווה שהבלמים יהיו מספיק חזקים כדי לעצור. כי נפילה לתהום של בחירות ,אני לא יודע ולא מבין איך זה עוזר למדינת ישראל".
מאז פרץ המשבר אזרחי ישראל עוקבים באדיקות אחר נתוני התחלואה ונתוני האבטלה שמתפרסמים מידי יום. אך נדמה כי מוצגים הרבה נתונים שאינם תואמים זה לזה. השר איציק שמולי הסביר כי בנתוני הכלכלה והאבטלה "הפערים נובעים מכך שאין גוף אחד שמודד. הלמ"ס שאתמול למיטב ידיעתי הנתונים שלו פורסמו, בכלל אוסף את הנתונים על פי סקרים והערכות. בסוף יש את שירות התעסוקה וגם ביטוח לאומי שאני סבור שהנתונים שלהם יותר מהימנים. אני חושב שבמקום לטמון את הראש בחול או לצייר לעצמנו תמונה ורודה מדי, יש כאלו בתוך הממשלה שמעדיפים להסתכל על תסריטים אופטימיים מאשר על תמונת המציאות, אני חושב שכרגע האתגר מאוד ברור, צריך וטוב שעשינו את זה לספק לאנשים רשתות ביטחון לחודשים הקרובים".
עם זאת, הוא הוסיף וטען כי "הגיע הזמן לצאת לשלב ב' של התוכנית ולהתחיל להניע את המשק קדימה. זה אומר השקעות בתשתיות, הכשרות מקצועית, להתחיל לחשוב בכיוון של להתנות את דמי האבטלה בהכשרות מקצועיות. יש 3 מהלכים גדולים שאנחנו, אני המשרד שלי דוחף קדימה. אחד היה בעצם להתעקש על זה שכן יעמידו לאנשים רשתות ביטחון לתקופה קצובה, אנחנו דיברנו עד החגים; הדבר השני זה הכשרות מקצועיות, והדבר השלישי - סבסוד שכר".
כמו כן, השר שמולי מתח ביקורת חריפה על מתווה החל"ת שיושם במדינת ישראל בגל הראשון: "המודל של החל"ת הוא מודל מטופש, שלא הוכיח את עצמו, 25 מדינות בעולם המערבי נוקטות באסטרטגיה אחרת של סבסוד שכר במקום שאני המעסיק אזרוק את העובד לאבטלה כי ירד היקף הפעילות, אני אשאיר אותו במקום העבודה בהיקף משרה נמוך יותר והמדינה תעזור לי לשלם את השכר. זה יעלה למדינה פחות מאשר החלופה של לשלם 100%, זה טוב למעסיקים ששומרים על העובדים וודאי טוב לעובדים ששומרים על העבודה".
הוא ציין כי ייתכן ויש אנשים שהצהירו כי הם בחל"ת ולמרות זאת עובדים ב'שחור', וכי יש אנשים שלא יוצאים לעבוד כיוון שהם יודעים שיקבלו את דמי החל"ת מהמדינה. "אני מבין שיש גם כאלו דברים בשוליים ויש גם הרבה דיווחים ממעסיקים שאומרים את הדבר הזה. יחד עם זאת בואו נזכור איפה היינו לפני חודשיים. האוצר ביקש לקטוע את דמי האבטלה ובעצם לשמוט את הקרקע מתחת לאנשים ואני מזכיר שלא באשמתם הם נמצאים באבטלה אלא בגלל החלטה שאנחנו הממשלה, הריבון, קיבלה לסגור את המשק ופשוט נמחקו מקומות עבודה".
שר הרווחה אמר כי בתקופה הנוכחית, יש צורך מהותי להניע את המשק קדימה. "אם לא יהיה תקציב לא נוכל לעשות את זה. כל הדיבור על הליכה לבחירות בנסיבות הללו זה דיבור מופקר, חסר אחריות, לא רק מגפה כלכלית ובריאותית אלא גם הגזרות הדרומית והצפונית שלנו מתחממות. אני מאוד מקווה שלא נגיע לשם".
עריכה: עופרי גליכמן