יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד שוחח היום (ב') עם ענת דוידוב נוכח התעקשותו של שר האוצר ישראל כ"ץ לקצץ את תקציב המגזר הציבורי. בהמשך, הודה בר-דוד שהוא חרד לגורל המשק, וענה על השאלה האם אנחנו עומדים לפני שביתה כללית. לדבריו, זה לא הגיוני ששר אוצר במדינת ישראל מנהל משא ומתן באמצעות אמצעי התקשורת.
בפתח הריאיון הסביר יו"ר ההסתדרות כי התנהלותו של שר האוצר ישראל כ"ץ מקוממת. "נראה לך הגיוני ששר אוצר במדינת ישראל מנהל משא ומתן באמצעי התקשורת? כבר מיום רביעי שעבר הוא פתח במתקפה חסרת רסן נגד המגזר הציבורי, ומשתלח במגזר הציבורי", הסביר בר-דוד וטען שהוא רגיל שבמגזר הציבורי לא אומרים לו תודה, למרות שבכל העולם מצדיעים למגזר הציבורי על הטיפול בנגיף קורונה. "הרי בסופו של דבר מי טיפל בקורונה אם לא המגזר הציבורי בישראל, ובכל העולם?"
כנשאל האם הוא היה מסכים לנהל משא ומתן אמר בר-דוד כי הוא יודע להגיע לעסקה, והיו כיוונים לעסקה ביניהם לבין משרד האוצר. "איפה זה נתקה? בתוכנית הכלכלית ההזויה שהגיש שר האוצר ובחלוקה של 6.7 מיליארד שקל למי שצריך ולמי שלא צריך". הכוונה היא כמובן למענקים, "אני לא אתן את ידי לקחת כספים מהעובדים ולא משנה מאיפה ולחלק למי שצריך ולמי שלא צריך. זה בשום פנים ואופן".
דוידוב האזינה לדבריו ברוב קשב, ושאלה: "אתה אומר שבגלל שנהיה לו בור בגלל המענקים, עכשיו הוא בא בטענות אל המגזר הציבורי ורוצה לקחת מכם?" יו"ר ההסתדרות הסכים עם דבריה, ואמר: "אני לא יודע אם נהיה לו חור אבל יכול להיות שהוא יחלק עוד חלוקה בלתי הגיונית ואני לא שם. הייתה אפשרות לנהל משא ומתן על תוכנית כלכלית כזו או אחרת, את יודע שאני יודע להגיע להסכמים ולייצר רפורמות, אבל זה בתנאי שיש תקציב, שיש היגיון בדברים שעושים. אני רוצה לראות תוכנית כללית, אב אין תוכנית כללית. יש קופסאות, יש חלוקה של כספים לא הגיונית, יש שיסוי של מגזר במגזר. אני תמיד במשבר הזה הייתי המבוגר האחראי, אני אמשיך להיות המבוגר האחראי, לא אתן לשר האוצר לשסות את הציבור במגזר הציבורי. אני מתקומם על הדברים שהוא אומר בשבוע האחרון באמצעי התקשורת, הוא מכנה אותנו 'המגזר הזה', אדוני שר האוצר המגזר הזה מנהל את המדינה, מנהל את הקורונה. כשאתה מדבר על המגזר הזה תדבר עליו בכבוד כמו שעושים בכול העולם ואף אחד לא מצפה פה שיגידו תודה, אבל לפחות אל תתקוף אותנו, זה הכול".
בהמשך הסביר בר-דוד כי הוא יצר מידה של שקט לרה"מ במהלך חודש מרץ כשהוא הכניס את המגזר הציבורי לאלונקה לחודש וחצי חופשה על חשבונם. "זאת בכדי לאפשר לממשלה להתנהל במשבר הקורונה. כולנו זוכרים את הדבר הזה. זה שהם בסופו של דבר לא ידעו להתנהל מול מגזרים אחרים זו בעיה אחרת. אני טוען ואומר שהמגזר הציבורי זה חלק מהמדינה, זה לא מגזר שנמצא בצד. אם יש עובדת שעובדת במשרה מסוימת ומרוויחה 10,000 שקל, ובעלה הוא עצמאי ועכשיו לא מרוויח כסף אז המשפחה נפגעה או לא? משפחות נפגעו בכול מקום".
כשנשאל איפה הוא מוכן לתרום אמר יו"ר ההסתדרות כי הוא מוכן לעשות הרבה דברים, "אני מוכן לעשות כשיראו לי תוכניות ותקציב. אני מוכן לתרום כששר האוצר ינהל את התקציב כמו שצריך ולא יחלק את התקציב למי שלא צריך. שם אני אהיה, אני אנהג באחריות כשאני אראה שהצד השני נוהג גם הוא באחריות". בהמשך הודה בר-דוד כי הוא יכריז על סכסוך עבודה, "מחר (ג') בצהריים אני מכנס את הנהגת ההסתדרות ואת ראשי האיגודים המקצועיים ואנחנו נכריז על סכסוך עבודה. אני שמעתי את שר האוצר בשבוע האחרון, איתנו ובלעדינו הוא יעשה מה שהוא חושב. הוא לוקח שברי תוכניות שהיו במשא ומתן ומעלה אותם באמצעי התקשורת ומנפח בעשרות אחוזים - לא אצלנו. לא אתן לו להשתלח, לא אתן לו לעשות מה שהוא רוצה. הוא לא נמצא לא בנמל אשדוד, לא בנמל חיפה ולא ברכבת ישראל. יש פה 700,000 עובדים בהסתדרות, אני לא אתן לו לאיים עליהם ולהלך עליהם אימים".
"גם אם המשמעות היא שביתה כללית במשק", שאלה דוידוב. "אם נצטרך ונראה שהוא מביא הצעות חקיקה ומנסה לקדם אותם, נפעיל את הסכסוך", אמר.
"אתם רואים שבתקופה כזו קשה יש הרבה מאוד אנשים במדינה ששובתים, מפגינים, ודורשים להגן על מה שיש להם", אמר בר-דוד, "האם נראה לך הגיוני שבחסות הקורונה אנחנו נבצע איזה שהוא מרחץ דמים בשכר של עובדי השירות הציבורי ? אין דבר כזה באף מדינה בעולם, לא קיים. אנחנו נהיה דוגמה לכל העולם בהורדת שכר למגזר הציבורי? הרי רק לפני חודש נחתמו הסכמים עם עובדי סוציאליים, ועכשיו ניקח להם את זה? איך ניקח? חתמו לפני חודש וגם קצת עם האחיות, ועכשיו עובדי המעבדות בשביתה על לחצים שיש בעולם העבודה שלהם, בעולם הקורונה. מצד אחד אנחנו מנסים לעזור, מצד שני מה ניקח להם את זה? יש מדיניות של שר אוצר, אני לא יודע מי תומך בו, וצריך עוד לבדוק מי מנסה לעשות לעצמו יח"צ על הגב של העובדים בישראל, ואת זה אני לא אאפשר".
יו"ר ההסתדרות טען כי יש כאוס במשרד האוצר, "יש אווירה לא טובה במשרד הזה, וזה פועל יוצא של התנהלות כוחנית שאנחנו רואים אותה לאורך כל הדרך. את ההתנהלות הזאת צריך לעצור, צריך לדבר, אם שר האוצר רוצה להגיע להבנות, יואיל בטובו להפסיק להתראיין בכל מקום ולתקוף את המגזר הציבורי ולשבת בחדרי חדרים ולא באמצעי התקשורת ולנסות להגיע לאיזה שהוא מקום. כרגע אני לא שם. אני חושב שהוא נמצא במקום שהוא מנסה לעשות יח"צ על הגב של המגזר הציבורי".
עוד הוסיף: "מי שלא יודע לנהל משרד, איך ינהל את המשק? אני יודע שאני מנהל, אני יודע לנהל את ההסתדרות, ובכל מקום שאני מגיע אני מנהל. אף אחד לא קופץ, מתפטר, ומאשים האשמות כאלה חריפות שלא ראיתי דבר כזה מאז שאני בחיים הציבוריים, אלה דברים שערורייתיים כמו זה שראש אגף התקציבים מתפטר. הוא איש ישר ואיש הגון, הוא בר פלוגתא אבל הוא בעל מקצוע, ואי אפשר להתעלם מזה שהוא בעל מקצוע. בסופו של דבר משרד האוצר הוא אחד מהמשרדים החזקים בישראל, שישנם תמיד אנשים טובים ולצערי כרגע המשרד חלש".
"בימים האחרונים ובכלל יש נוהג כזה ללעוג לפקידים, לקרוא להם פקידים כלעג, מקובל עליך", שאלה דוידוב. יו"ר ההסתדרות טען שזה לא מקובל עליו, "גם אנחנו רואים את המתקפות האלה וההשתלחות. בואו נפסיק עם זה, נכבד אחד את השני, ננהל את המערכות שלנו כמו שצריך. אפשר בשיח נורמלי לנהל משרדים. אני לא מצליח להבין את ההשתלחות כמעט בכול משרד ממשלתי או בכל התנהלות הממשלה. אני רואה התנהלות לא מקובלת ולא מכובדת".
"אני חרד לגורל המשק, אני עושה כל מאמץ ועשיתי כל מאמץ שהמשק בסופו של דבר יחזיק מעמד", אמר, "עשינו מהלכים נכונים בתחילת הדרך, אבל כרגע המהלכים כבר לא נכונים. ברגע שמתחילים לחלק כסף למי שלא צריך ישנו משבר חוסר אמון של הציבור, ואנחנו רואים את זה בהפגנות וחלק מהכאוס הכללי שיש במדינת ישראל".
לסיום, טען יו"ר ההסתדרות כי הציבור מרגיש ומבין שמחלקים פה כסף לא נכון. "זה דבר שאני מאוד מוטרד ממנו ואני מקווה שמתישהו נעבור את המשבר ונתחיל לצמוח מחדש. כי יש לנו בהחלט בעיות קשות מאוד במשק הישראלי עם מובטלים, עם דמי אבטלה בעיתיים. אנחנו לא מצליחים להתקדם למשל בנושא של המודל הגרמני, וזה משאיר לנו מאות אלפי עובדים בבתים, אבל זה לשיחה אחרת".
עריכה: עופרי גליכמן