איפה הכסף
עם ענת דוידוב

יש לכם תהיות בקשר לסגר? אנחנו כאן כדי לענות על השאלות

מה קורה עם ההחזרים הכספיים במקרה של ביטול טיסה? • והאם ניתן יהיה לרוץ יותר מ-500 מטרים בחוץ? • המומחים עונים לכם על השאלות


מדינת ישראל חוזרת לסגר, עליו הוכרז אמש (א'), אך רבים מהאזרחים נותרו מבולבלים. האם פעילות גופנית ניתן יהיה לבצע במרחק של יותר מ-500 מטרים מהבית? האם המסעדות יהיו פתוחות לשירות take away? מה יעשו הצרכנים שהזמינו טיסות או חופשות בבתי מלון, שלא יצאו לפועל? פרופסור נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, ועורכת הדין יעל כהן שאואט מהמועצה לצרכנות, ענו על שאלות המאזינים ב-103fm.

לאיזה מרחק ניתן יהיה לצאת מהבית במהלך תקופת הסגר? "לא יהיה אפשר להתקדם יותר מ-500 מטרים מהבית", אמר פרופ' נדב דוידוביץ'. "אבל כאשר עושים פעילות גופנית, זוהי לא מגבלה. אם אדם עושה ריצה, אין לו את המגבלה של 500 המטרים".

אילו מקומות ועסקים יסגרו במהלך ימי הסגר, ואילו ישארו פתוחים? "לפי המתווה הנוכחי, מספרות ומכוני קוסמטיקה לא ייפתחו. גם מכוני הכושר, הבריכות והמלונות יהיו סגורים", הסביר פרופ' דוידוביץ'. "מקומות עבודה שעומדים בתו התקן הסגול ואין בהם קבלת קהל יוכלו להמשיך לעבוד. תהיה אפשרות של לקיחת Take Away ממסעדות אם מדובר במסעדה שממש סמוכה לבית. אחרת, יהיה צריך להשתמש בשליח".

האם אנשים יוכלו לעבור מעיר לעיר במהלך תקופת הסגר? "נכון לעכשיו, המטרה היא שאנשים לא יעברו מעיר לעיר", הזהיר פרופ' דוידוביץ'. "אנשים צריכים לחזור לביתם ולהישאר באותו מקום החל מיום שישי אחר הצהריים. מעבר מעיר לעיר לא יתאפשר, אלא במקרים מיוחדים".

האם התחבורה הציבורית תפעל כרגיל בזמן הסגר? "התחבורה הציבורית תצטמצם בתדירות שלה. עוד לא נקבע סופית עד כמה, כי אנשים כן יצטרכו להגיע למקומות העבודה שיהיו מותרים על-פי החוק, כך שהתחבורה הציבורית לא תיעלם לגמרי", הסביר פרופ' דוידוביץ'.

למה זכאים צרכנים שתכננו לטוס לחו"ל, וטיסתם בוטלה? "ביטול טיסות זה דבר שמוסדר בחוק שירותי התעופה", הסבירה עו"ד יעל כהן שאואט מהמועצה לצרכנות. "חברת תעופה שביטלה טיסה חייבת להחזיר את הכסף לצרכן, לא משנה קורונה או לא קורונה, זו חובה בסיסית. החוק תוקן לאחרונה כדי להאריך את מועד ההחזר הכספי לשלושה חודשים, או עד ה-1 באוקטובר, לפי המאוחר מביניהם. חברות התעופה יכולות להציע גם שובר או כרטיס חלופי, אך כמובן שזה תקף רק בתנאי שהצרכן הסכים לכך".

מה יעשו תושבים אשר נאלצים לקצר את החופשה שלהם, או לבטל אותה לחלוטין? "מבחינה משפטית מדובר במצב של הפרת חוזה מצד הספק, שנמנע מלתת את השירות – שלא מרצונו כמובן", הדגישה עו"ד שאואט. "במצב בו בכלל לא ניתן לקיים את החוזה, למשל במקרה בו מישהו הזמין חופשה בסוכות ואנחנו כבר יודעים שלא ניתן יהיה לנסוע בכלל, אז יש פה אי-קבלת תמורה. הצרכן זכאי להחזר".

ומה בנוגע לזוגות שתכננו להתחתן בשבועות הקרובים, וכעת לא יוכלו לעשות זאת? "אסור לקיים חתונה בנסיבות הסגר", אמרה עו"ד שאואט. "במקרה זה, אסור לבעל האולם להפקיד בכלל את הצ'קים שניתנו להבטחת התשלום. בנוסף, שאלת המקדמה הגיעה לאחרונה לבית המשפט, ובית המשפט קבע כי בגלל שבעל האולם לא הוציא אף הוצאה לגבי החתונה הספציפית הזו, הוא לא יכול לבקש פיצויים בגובה המקדמה, ועל בעל האולם להחזיר 100 אחוז מהתמורה. מדובר בהישג מבחינה צרכנית".

עריכה: ג'וני דוב

14/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ענת דוידוב
ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris